Шведската компания Northvolt отваря собствена гигафабрика в Северна Швеция в

...
Шведската компания Northvolt отваря собствена гигафабрика в Северна Швеция в
Коментари Харесай

Първата европейска гигафабрика за батерии отваря в Швеция. Двама бивши служители на Tesla са в основата й

Шведската компания Northvolt отваря лична " гигафабрика " в Северна Швеция в град Шелефтео. Това ще е първата по рода си фабрика, осъществена от европейска компания на континента, предава Radio France Internationale.

Фабриката ще се конкурира с производството на американския колос Tesla и азиатските производители на литиево-йонни акумулатори.

Смята се, че когато фабриката стартира да работи на цялостни обороти, ще се създават задоволително акумулатори за зареждане на един милион електрически транспортни средства годишно. Годишният индустриален потенциал ще е от 60 гигаватчаса (GWh), съгласно компанията.

Междувременно Tesla би трябвало да отвори първата си фабрика в Европа напълно скоро, а азиатските представители към този момент оперират в Полша и Унгария.

Northvolt към този момент има поръчки на стойност 26,5 милиарда евро от европейски автомобилни колоси, в това число BMW и Volkswagen, както и от шведската Volvo, с която възнамерява втора европейска фабрика. Първите доставки ще бъдат факт през първата половина на 2022 година

В новата фабрика Northvolt Ett работят 500 чиновници и евентуално броят им ще се усили до 3000 души.

Шведската компания е учредена през 2016 година от Питър Карлсон и италианеца Паоло Черути - двамата са някогашни чиновници на Tesla. Акционери са Volkswagen, Goldman Sachs, BMW, скандинавски фондове и създателят на Spotify - шведският милиардер Даниел Ек.

Освен частно финансиране, Northvolt разчита и на заеми от Европа. Като цяло европейският район би трябвало да навакса в произвеждане на електрически транспортни средства и акумулатори за тях.

В Европа е едвам 3% от международното произвеждане на акумулатори през 2020 година, само че стремежът е да завладее 25% от пазара до края на десетилетието, като се възнамерява отварянето на няколко заводи.

Спред прогнози на шефа на новата фабрика Фредрик Хедлунд, обектът би трябвало да има индустриален потенциал за 300 000 транспортни през идващите две години.

" Това е единствено началото. През идващите години чакаме Northvolt Ett да разшири доста индустриалния си потенциал, с цел да способства за европейския преход към чиста сила ", декларира Карлсон.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР