Шведите почти са се отказали от парите в брой като

...
Шведите почти са се отказали от парите в брой като
Коментари Харесай

Шведите почти са се отказали от парите в брой

Шведите съвсем са се отказали от парите в брой като разплащателно средство и единствено 9 % са употребявали банкноти и монети при последните си покупки. Вместо това те избират картите и цифровото разплащане, сочи показано през днешния ден изследване на централната банка, представено от "Ройтерс ".

Използването на кеш в Швеция спада от години и централната банка предвижда, че на процедура може парите в брой да изчезнат след две десетилетия.

Използването на кеш е на най-ниското си ниво, показва в известие централната банка.

За да се приготви за бъдещето, в което все по-малко хора ще употребяват пари в брой, "Риксбанк " (Riksbank) изследва опцията да пусне цифров кеш - така наречен е-крона, добавя институцията.

Проучването сочи, че шведите разчитат от ден на ден на цифровото разплащане, в това число дебитни карти и известната мобилна разплащателна система "Суиш " (Swish).

Над 90 % от шведите са употребявали дебитна карта при покупките си през последните 30 дни, сочи анкетата, като 75 % са плащали посредством "Суиш ". Само 50 % са употребявали кеш.

Пандемията от ковид, поради която доста хора работят от у дома и не посещават магазини, форсира наклонността, отбелязва банката. Дори възрастните хора започнаха да употребяват Суиш повече през пандемията, добавя институцията.

Изчезването на парите в брой обаче буди терзания за това какво би се случило, в случай че електронните разплащателни системи се срутен.

Макар парите в брой относително елементарно да се фалшифицират и "перат " имат някои основни преимущества пред цифровите пари. Например не разчитат на електричеството или комплицирана инфраструктура и съгласно централната банка би трябвало да бъдат непокътнати като авариен вид, добавя БНР.

"Риксбанк " е на мнение, че който желае да употребява пари в брой, би трябвало да може да продължи да го прави, уточни централната банка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР