Схващането, че есента е тъмен, натоварващ съзнанието и потискащ сезон

...
Схващането, че есента е тъмен, натоварващ съзнанието и потискащ сезон
Коментари Харесай

Как есенните цветове ни правят по-щастливи?

Схващането, че есента е мрачен, натоварващ съзнанието и тягостен сезон е неправилно. Според мнозина психолози преходът от лято към есен в действителност има много добър резултат върху сетивността и общото психическо положение.

Да, летните отпуски и горещите лъчи на плажа отминаха, само че дали това единствено по себе си може да направи човек трагичен? Не и съгласно експертите.

„ Всичко се корени в мощния образен контрастност. През пролетта и лятото виждате зелено, зелено и още зелено, а по-късно – взрив! Виждате по какъв начин падат първите листа, а единствено няколко седмици по-късно, всички дървета блестят в нови цветове “, изяснява Джейсън Брънт от калифорнийския Biola University.

Съзнанието ни насища със значение тази смяна, изключително когато се случва последователно – тогава то я осъзнава най-ясно. Още по-важното е, че привличащата вниманието ни смяна в действителност е доста потребна за нас. Както изяснява психологът Мишел Харис от William James College в Масачузец, тя може доста да понижи равнищата на стрес, написа Vesti.bg.

„ Винаги, когато работя с хора, подложени на огромен стрес, се пробвам да облекча насъбрания стрес с положителни сетивни чувства. Когато се разхождате и наблюдавате промяната на листата и смяната на цветовете им, към този момент не мислите за належащите задания и оправянето с тях. Вместо това отделяте внимание на нещо доста красиво и му се наслаждавате “, изяснява Харис.

Подобни чувства могат да бъдат подсилени, когато претърпяваме есента и цветовете й не просто на улицата, а измежду планинските скатове, покрити със златно-алени гори. Изследванията сочат, че когато следим сходни внушителни гледки, съумяваме да забравим себичните мисли и да бъдем по-отворени към състрадание и взаимоотношение с другите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР