[Shutterstock] За автора Бойко Яръмов е съосновател на Telerik, Телерик

...
[Shutterstock] За автора Бойко Яръмов е съосновател на Telerik, Телерик
Коментари Харесай

Здравата организация поставя хората на първо място

[Shutterstock] За създателя

Бойко Яръмов е съосновател на Telerik, " Телерик Академия " и Campus X. Заемал е разнообразни позиции в Telerik, в това число основен шеф " Операции " (COO), основен шеф " Процеси " (CPO) и основен информативен шеф (CIO). Преди това е бил ръководещ шеф на британска софтуерна компания, разработваща HR решения. Завършил е бизнес администрация и история в АУБ. Ако единствено преди 6 месеца трябваше да дефинирате хубавичко организация, щяхте да включите детайли като: финансова непоклатимост, асимилиране на пазарен дял, увеличение на потребителската база, положително показване на фондовата борса, висока възвращаемост на вложенията и други бизнес индикатори.

Щяхте ли обаче да кажете, че хубавичко организация слага хората преди всичко? Дори когато това въздейства отрицателно на финансовите ѝ резултати и показване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Но хората са в основата на фирмите, а не противоположното. Наистина провокациите пред бизнеса в актуалните условия на пандемия са невиждани. Затова фирмите, които подхождат с грижа към чиновниците си, следват наложените превантивни ограничения и сполучливо дефинират новата отдалечена просвета на работа, са тези, които не престават напред.

Именно те прегръщат измененията и демонстрират на екипите си, че ги ценят поради тяхната експертиза и отдаденост без значение от събитията. Така слагат непоклатими основи на една по-здрава организация в този момент и за в бъдеще - резистентен бизнес с резистентен човешки капитал.

Осъзнавайки смяната в метода на работа, тези организации най-вероятно ще преоценят офисните си потребности и ще трансформират своя модел, като слагат хората в основата на всяко решение. Съществуват четири съществени модела на работа, всеки със своите специфики.

Работа от у дома - COVID-19 завари доста компании неподготвени да преминат бързо към работа от у дома. Технологичният бранш беше измежду най-лесно приспособилите се поради цифровото естество на продуктите и услугите, които предлага. Но и за него работата от у дома носи доста нови провокации спрямо съвършено изпълнената офисна среда.

- Политика на дискретност и сигурност
Зловредните офанзиви внезапно се повишават, излагайки бизнесите на голям брой опасности. Работейки от у дома, не всички консуматори могат да защитят персоналната си информация и тази на компанията. Затова ще би трябвало да се лицензират и конфигурират специфични софтуерни решения в домашни условия, които да бъдат следени и ръководени от фирмите. Същевременно някои организации имат доста високи критерии за отбрана на данните и интелектуалната благосъстоятелност, които е невероятно да се пресъздадат у дома. Сертификации и други профилирани одит условия пречат на достъпа до информация отвън офисното пространство, в случай че новата локация не бъде сертифицирана. А този метод е сложен за скалиране в огромни организации.

- Инфраструктура и съгласуваност
В офиса ИТ екипите се грижат за непрекъснатата и безпроблемна работа на фирмите. Но у дома не е по този начин. Повечето от работещите от домовете си употребяват общоприета интернет съгласуваност, която не е задоволително надеждна. Критичността на работата и съответните потребности като достъп до външни услуги, като имейл, Zoom и други въздействат върху цената и стабилността на интернет връзката. Същевременно изпускането на значими потребителски презентации, разпадането на конферентни връзки или проблемите с работния имейл са в пряк ущърб на бизнеса.

- Допълнителна обезпеченост
За да си подсигуряват по-висока сигурност на свързаността, работещите от у дома могат да помислят за спомагателна обезпеченост на интернет връзката или покритие в сериозни обстановки. В противоположен случай ще бъдат принудени да употребяват мобилния си интернет (hotspot 4G/5G). Това ще докара до спомагателни разноски, които би трябвало да бъдат регистрирани от работодателите. В подтекста на работата от у дома спомагателната обезпеченост може да е обвързвана и с достъпа до електричество посредством непрестанен източник на електричество (UPS), който още веднъж води до начисляване на спомагателни разноски.

- Усещане за общественост
Хората сме обществени животни. Много от нас съблюдават наложените ограничения и правила. Но при първия знак, че към този момент е безвредно да спрем да го вършим ще напуснем затворените пространства на домовете си, с цел да сме по-близо един до различен. Изследвахме какво липсва най-вече на членовете на Campus X общността, до момента в който работят от у дома. Общуването с експерти, които споделят ползите и полезностите им, беше номер едно отговор. Защото процесът на непрекъснато учене и професионално израстване се случва точно в обществена среда. Думата " общественост " не е факсимиле, в случай че я осъществим със смисъл.

Сателитен (дистанционен) офис - този модел позволява всички проблеми на работата от у дома и надгражда прекарването. Обикновено се употребява от междинни и огромни организации с огромен брой чиновници и дълготрайни контракти за наем. За да понижат броя на хората, работещи на едно място, тези компании осъществяват сателитния офисен модел, който е задоволително еластичен и може да адресира потребностите им на седмична или месечна база, следвайки всички регулаторни условия. Подобен метод понижава риска от цялостно спиране на работата. Освен това сателитните решения разрешават осъществяването на сериозни бизнес функционалности, които не могат да се осъществят при модела на работа от у дома.

Разбира се, това не значи фирмите да изградят огледални централни офиси, а да разпознават главните услуги на компанията и тяхното разпространяване (функционално и географско) по допустимо най-ефективен метод с минимална инвестиция на време и пари.

На място в централния офис - това е обичайният модел, при който всички членове на екипа са дружно на място в офиса. Досега този модел на работа бе най-лесният метод, с цел да се построи консистентна фирмена просвета и да обезпечи изцяло прекарване на всички чиновници. За това са нужни характерни отдели и пълномощия като HR, IT, Facility и други, които са присъщи за огромните организации. Взимайки поради всички преимущества на добре построената фирмена просвета, фирмите срещат компликации да осъществяват цялостното прекарване при работата от у дома.

Смесен модел на работа - организациите съставляват самобитен жив организъм. Организъм, които се променя по отношение на външни и вътрешни фактори като напредък, налични запаси, външна опасност и други. Те могат да оцелеят в актуалните динамични условия, като самодейно се приспособяват, балансирайки всички фактори, което ще им разреши да бъдат оптимално гъвкави и да продължат да оперират. В този смисъл, печелившите модели на бъдещето са тези, които разрешават сполучливото съвместяване на няколко вида работа - работа от у дома, работа от офиса, както и сателитен модел на работа. Те преливат един в различен, като следват динамичността на екипите и способстват за дълготрайния триумф на организациите. За да обезпечат сигурността на своите чиновници в новата нормалност, фирмите ще би трябвало да дават нужните условия за работа от у дома, да понижат броя чиновници в централния си офис и изградят сателитни офиси с нужната поддържаща инфраструктура. Това е един стратегически премислен нов модел на работа. Модел, който отличава здравите организации от всички останали.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР