[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала
Коментари Харесай

Общият ръст на топ 30 за бързооборотни стоки леко се забавя

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Бизнесът на най-големите 100 търговеца на дребно е пораснал с 10% за година

Сумарният им доход доближава 10 милиарда лева
14 сеп 2018 Текстът е част от специфичното издание " Регал 100 ". Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO. Всички останали читатели могат да го намерят онлайн тук.

Тридесетте най-големи търговски вериги за бързооборотни артикули в България имат общи доходи 6.07 милиарда лева през 2017 година, което е с 9% повече по отношение на миналата година. Резултатите им са по-добри от общите за пазара, който съгласно Nielsen България нараства с 4.38% в размер и 2.36% в стойност. През 2016 година обаче оборотът на топ 30 на ритейлърите осъществя по-голям растеж - 11%, и то на пазар, който набъбна по-бавно – с 0.77 в размер и с 1.78% в стойност, по данни на същата организация.

С оборот над 100 млн. лева

Близо 86% от приходите на веригите, попадащи в класацията, се генерират от осемте най-големи ритейлъра с оборот над условната граница от 100 млн. лева От подобен мащаб са шестте вериги с национално покритие и две районни.

Компаниите в челната осмица остават без смяна през 2017 година по отношение на миналата година. Ръст в продажбите има при четири от веригите (една е на нула), а общият им е 9% - колкото и този за топ 30.

По-голям напредък по отношение на 2016 година има единствено при три вериги – Metro Cash&Carry, " Фантастико " и Т-Маrket. Оборотът на останалите четири – Kaufland, Lidl, Billa, и ЦБА, се усилва със забавящо се движение. Динамиката е умерена по мащаб и води до едно-единствено разбъркване в класацията. Т-Маrket се качва на шеста позиция. Измества оттова Lafka, чиито продажби стагнират на равнището на миналата година.

" Кауфланд България " (1) е неоспорим пазарен водач с оборот 1.74 милиарда лева – двойно по-голям от този на идната в класацията – " Лидл България ", също компания на Schwarz Group. Ако през 2016 година приходите на Kaufland нарастваха по-бързо от междинното за топ 30 – с 12%, през 2017 година нарастването е единствено 4% - под междинното за водещите вериги. Печалбата на компанията понижава с 5% до 79.8 млн. лева За отбелязване е, че през предходната година за пръв път от идването на веригата в България имаше смяна във висшия й мениджмънт. Същевременно продължи поетапната смяна на визията на магазините, почнала през 2016 година

" Лидл България " (2) осъществя през 2017 година растеж в продажбите 12% до 840 млн. лева, което е от високите достижения измежду националните вериги. Предишната година продажбите на магазините Lidl се усилиха с 15%. В същото време през 2017 година облагата на компанията се свива с 11% до 17.9 млн. лева

Продажбите на " Метро кеш енд кери България " (3), наподобява, трайно потеглят нагоре и веригата приключва 2017 година също с растеж на продажбите от 12% до 830 млн. лева Това е впечатляващ резултат на фона на скромните 3% миналата година. Процесът е придружен с понижаване на финансовия резултат на " Метро " с 13% до 14.2 млн. лева

С една пета се топи облагата на " Билла България " (4), която за 2017 година е 4.17 млн. лева В същото време продажбите на веригата, която отваряше нови магазини през цялата предходна година, се усилват със междинния ритъм на топ 30 от 9% до 723.8 млн. лева В това отношение се следи закъснение, тъй като миналата година растежът в оборота на компанията беше 15%.

Много добра е била 2017 година за ТВ " Фантастико " (5). Продажбите на веригата нарастват с 14% до 491.2 млн. лева при 8% година по-рано. Печалбата на търговеца също се усилва - с 3% до 23.3 млн. лева
Литовската верига " Максима България " (6) -Т Маrket, е в агресия, отваря нови магазини и към този момент две следващи години усилва продажбите си с двуцифрени цифри – с 23% през 2016 година и с 25% през миналата година. Компанията съумява да понижи загубата си от 11.7 млн. лева на 9.46 млн. лева

Ръстът в продажбите на " Максима България " измества една позиция обратно " Табак маркет " (7) – веригата Lafka. Продажбите на Lafka за 2017 година стагнират, откакто миналата година се усилиха с 19%. " Табак маркет " съумява да излезе на облага от 1.6 млн. лева през 2017 година при загуба от 8.86 млн. лева преди. Финансовото излекуване е придружено със редуциране на 445 души от личния състав, който остава 1540 души.

Под междинния е и растежът на ЦБА (8) – верига с наличие във Варна, Велико Търново, София и в голям брой градове в Северна България. Продажбите на компанията през 2017 година се усилват със 7% до 131.3 млн. лева, откакто предходния интервал растежът им беше 12%. Финансовият резултат се удвоява до 2.8 млн. лева

По сегменти

Разгледана по типове вериги, картината в топ 30 наподобява по този начин: От общите продажби 72% се генерират от шестте национални вериги . Ръстът в този сегмент се забавя от 12% през 2016 година на 9% през предходната година. Другият сегмент, в който се следи по-бавно движение, са веригите за акцизни артикули и травъл ритейл . Ръстът на оборота им понижава трикратно – от 18% на 6%. Делът им от общите продажби в топ 30 е 7%.

Втори по величина сегмент в класацията са софийските вериги – с дял 11%. При тях се следи забързване на растежа на продажбите – от 7% на 11%. Това може да е за сметка на националните вериги и дребните квартални магазини. Възможно пояснение е и разширението на пазара в столицата около миграцията към нея.
Ръстът на продажбите се забързва при всички районни вериги : При морските, които имат 4% дял, нарастването е от 9% при 7% предходната година. При веригите в Северна България (3% дял) растежът е 17% при 4% година по-рано. Резултатът се дължи главно на положителното показване на веригата " Абсолют+ " с обекти в Левски и Павликени. Дружеството зад нея - " Георги Венциславов 2005 ", е единственият нов състезател в топ 30. В Южна България (също 3% дял) нарастването е от 10% на 11%.

Софийските вериги

Сред софийските търговски вериги неоспорим водач е ТВ " Фантастико " с оборот 491.2 млн. лева и облага 23.3 млн. лева Веригата генерира три четвърти от приходите на столичните вериги в топ 30 за 2017 година Освен това растежът на продажбите на веригата се забързва, облагата й също се усилва. Всички останали районни играчи са с растеж на приходите под междинния за сегмента.

" ЦБА Коме " (12) приключва 2017 година с оборот съвсем 68 млн. лева, което е растеж с 9% по отношение на миналата година. Печалбата на веригата нараства с 19%, само че остава дребна на фона на останалите вериги - 75 хиляди лева " Коме " ООД се ръководи от Мариан Стоянов Петров и Даниела Николова Методиева-Георгиева. Те и още три физически лица са притежатели на сдружението. Сега веригата има 31 магазина, от които 16 са в София. Останалите се намират в района, в периметър Сливница, Самоков, Дупница, Ихтиман, Своге. От 2016 година насам са отворени пет нови магазина.

Две от софийските вериги в топ 30 работят на загуба. Това са хипермаркетите HIT и супермаркетите " Магазинъ 345 ". И двете обаче съумяват през 2017 година да извърнат на растеж спада в оборота, който са имали през 2016 година, без да отварят нови магазини.

" Хит хипермаркет " (18), която е немска благосъстоятелност, от години работи с два магазина HIT – в " Младост " и в " Люлин ". През 2016 година приходите на веригата спаднаха с 3%, а загубата й се удвои до 1.1 млн. лева Тогава самостоятелните инспектори показаха подозрение за способността на сдружението да продължи да действа като настоящо дружество. През 2017 година обаче търговецът съумява да стопи загубата си до 242 хиляди лева посредством главната си активност и посредством отдаването на съществуващи търговски площи чартърен. Приходите на HIT нарастват с 3% до 35.2 млн. лева

През 2016 година продажбите на 16-те софийски магазина " Магазинъ 345 " (21) понижиха близо със 7% по отношение на предходната година. За 2017 година те нарастват с 2% до 27.6 млн. лева При финансовия резултат обаче отрицателната наклонност се задълбочава - загубата нараства от 135 хиляди лева на 193 хиляди лева " 345 " ООД е благосъстоятелност на Димитър Драгомиров Георгиев, Васил Маков Гьорев и Георги Стефанов Трендафилов.

" Никон Наказателен кодекс ", което е оператор на верига от седем софийски магазина " Дар " (25), за втора поредна година усилва приходите си с 6% до съвсем 25 млн. лева за 2017 година След като през 2016 година сдружението утрои облагата си до 1.164 млн. лева, в този момент тя понижава на 823 хиляди лева " Никон Наказателен кодекс " е благосъстоятелност на Николай Алексиев Кънчев.Спад има само в приходите на ProMarket с към 5% до 20.8 млн. лева при 4% растеж предходната година.

Печалбата на " Промаркет " (25) също се свива от 284 хиляди лева на 198 хиляди лева Веригата, благосъстоятелност на Митко и Теодора Самоковски, е нараснала с един магазините си по отношение на 2016 година През предходната година е работила с 20 обекта, от които 18 в София и по един в Бистрица и в Костинброд.
По Черноморието

Близо 59% от общите доходи на веригите от Варна и Бургас в топ 30 се генерират от ЦБА АД (8). Най-силна е веригата във Варна, където има 33 магазина. Освен това участва с по четири магазина в София, Велико Търново и Плевен. Три има в Русе, по два в Балчик и Белослав. Останалите й обекти са в цяла Северна България - по един във Вакарел, Лясковец, Габрово, Девня, Добрич, Дряново, Дулово, Каварна, Нови пазар, Провадия, Стражица, Тутракан и Тервел. На територията на страната има два лични логистични центъра. Предлага и лична марка СБА с над 700 продукта.

През миналата година продажбите на веригата нарастват със 7%, а облагата с 222%. ЦБА е съкратила 111 чиновници и личният състав й е 1083 души. Веригата, която се популяризира като " българската верига супермаркети ", породи през 2013 година на база на варненската верига ЛЖ ЕАД и " ЦБА франчайз " – Велико Търново. Двете сдружения се отделиха от маркетинговото съдружие " ЦБА България " и се сляха с упоритостта да станат верига от народен мащаб. Сега е благосъстоятелност на " ЦБА инвестмънт " ООД, в което съдружници са пет сдружения, и на Ес Пи Ем Ин АД на Иван Николаев Григоров и Иванка Колева Маринова.

Водещата бургаска верига " Болеро " (19), чиито продажби стагнираха през 2016 година, съумява да ги усили с 14% до 32.7 млн. лева през 2017 година Това е придружено със спад на облагата на веригата с близо четвърт – от 539 хиляди лева на 411 хиляди лева Дружеството е благосъстоятелност на Пенка Желязкова Керемедчиева и е член на маркетинговото съдружие " ЦБА България ". Разполага с 14 магазина – 10 в Бургас и по един в Царево, Созопол, Поморие и Черноморец. Персоналът е повишен с 55 души до 321. Дружеството се занимава и със строителство.

През 2017 година " Водолей 13 " (20) добави трети магазин към комерсиалната си верига " Младост " . Той е втори обект на веригата в Слънчев бряг, а другият е в Несебър. Това рефлектира в растеж от 21% в приходите на веригата до 30.9 млн. лева и от 59% на облагата - до 525 хиляди лева С новите 42 души личният състав доближава 189. " Водолей 13 " е благосъстоятелност на Ангел Милчев Николов. Започва с един магазин в Несебър и склад на едро чартърен в Слънчев бряг при започване на 90-те години. Складът в този момент доставя с хранителни артикули огромна част от хорека канала в района.

Варненската верига " Макао " (22) задържа продажбите си съвсем на равнището на миналата година – 27.3 млн. лева, само че съумява да усили облагата си с 18% до 285 хиляди лева Персоналът й понижава с 20 души до 334. Операторът й " Ми-12 " е благосъстоятелност на Масис Хачик Багдатян и Росен Митков Митев. Прeз 2017 година веригата затваря супермаркета си в Каварна. През април тази година отваря четвърти магазин във Варна. Успоредно тя развива подготвяне и доставка на храна. Има шест заведения за публично хранене " Фаст фууд Макао " и индустриален склад в с. Яребична.

Северна България

Един от най-големите районни състезател в Северна България е " Трънчев " (11) - притежател на 17 магазина BulMag . През 2017 година сдружението е отворило нов магазин в Шумен, с което обектите му в града стават 10, и втори магазин във Варна. Има също супермаркет в Търговище и два в Дулово. Разполага с логистична база и кулинарен завод в Шумен, две кафе-сладкарници в Шумен и в Търговище и гостилница в Шумен. Собственост е на Юрий и Пепа Трънчеви. След година на сдържан напредък от 5% и голям брой нововъведения през 2017 година веригата отбелязва 25% растеж на продажбите до 71 млн. лева Увеличава чиновниците си със 117 до 722 души. Печалбата й понижава с 10% до 1.1 млн. лева

Веригата " Пацони " (14) сплотява 26 магазина – 12 в Русе и 14 в близките селища. Собственост е на Пламен Стойков Здравков и работи в наети търговски обекти. През 2016 година приходите на " Пацони маркет " понижиха с 3%, само че през предходната година нарастват с 6% до 52 млн. лева Печалбата също се усилва с 5% и към този момент надвишава 1 млн. лева През 2017 година сдружението е разкрило нов магазин в Русе и два в близките селища.

Ново за класацията топ 30 е " Георги Венциславов 2005 " , което стои зад веригата " Абсолют + " от три магазина в Павликени и два в град Левски. Освен тях то има пицария, кафене, заведение за бързо хранене и хотел. През 2017 година продажбите на сдружението се усилват с 58% до 19.12 млн. лева, а облагата - с 31% до 454 хиляди лева Персоналът нараства с 47 души и доближава 138.

Плевенското сдружение " Роко Бароко " , оператор на седем магазина под марката " Лайф " , което фигурираше в класацията за 2016 година на 26 позиция, в този момент е отвън топ 30.

На опашката на класацията е веригата " ХМ Томи " (30), която има голям брой магазини в Добрич и магазин в Каварна. Тя е благосъстоятелност на Ваня Николова Иванова и Валентина Николова Радева. През 2017 година приходите на сдружението са намалели с 2% до 17.5 млн. лева То работи на загуба от 739 хиляди лева

Южна България

Най-динамично развиване през 2017 година в Южна България има при веригата Си Би Ес (17) от Стара Загора. Приходите й се усилват с 36% до 38.7 млн. лева при 23% растеж предходната година. Печалбата й съвсем се удвоява до 2.2 млн. лева Веригата е наела още 41 души и личният състав й доближава 200 души. Това придвижва едноименното сдружения две позиции нагоре в класацията. То е благосъстоятелност на Николай Георгиев Бинев, Силвия Георгиева Ставрева и Георги Иванов Ставрев. В края на 2016 година веригата добави два нови магазина към седемте си в Стара Загора и отваря магазин в Нова Загора, а през април 2017 година – обект в Чирпан. И двата обекта отвън Стара Загора са добити от отдръпналата се от България " Пени маркет ". През февруари тази година стана известно, че Си Би Ес е придобило и двата магазина на старозагорската верига " Аскент шоп ".

Регионалният водач – пловдивската верига " Триумф " (13), приключва 2017 година с 10% растеж на продажбите до 60.2 млн. лева при 7% предходната. Печалбата на компанията нараства с 64% до 3.23 млн. лева Супермаркети " Триумф " са благосъстоятелност на компаниите " Ваничи 2008 " на Иван Тодоров Кесов и " Маркоци " на Костадин Иванов Кесов. " Триумф " включва 10 магазина. В средата на предходната година отвори обектът й в мол " Марково тепе " и личният състав й набъбна с 51 души до 631. През юли тази година " Триумф " откри 11-и магазин в града.

Другият мощен състезател на пазара в Пловдив е веригата " Лекси " (15), която има два хипермаркета. Компанията оператор – " Алекс трейд 2010 " , е благосъстоятелност на Жанет Петрова Павлова. През 2017 година продажбите й нарастват с 4% до 43.09 млн. лева Печалбата обаче се усилва с 62% до 2.84 млн. лева

Ямболското сдружение " Вилтон 2 " и пазарджишкото " Таримекс " забавят растежа на продажбите си надлежно от 17% през 2016 година на 5% през миналата година и от 8% на 4%. Годишният оборот на веригата " Вилтон " (23), която има девет магазина в Ямбол и един в Сливен, доближава 26.9 млн. лева Декларираната облага на сдружението съвсем се утроява – от 130 хиляди лева на 464 хиляди лева Дружеството е благосъстоятелност на братята Петър и Павел Додови.

Пазарджишката верига " Тарита " (27) приключва годината с оборот 19.8 млн. лева, а облагата й понижава с 5% до 489 хиляди лева " Таримекс " е благосъстоятелност на Тина и Лука Зънгарови и на сина им Георги и има два магазина в града.
2017 година е била спокойна за сливенската верига " Еко асорти " (29), която работи с 10 супермаркета, един минимаркет и един павилион. Освен това разполага с ресторант, склад за търговия на едро с 3000 продукта и завод в с. Мечкарево, където е седалището й. Продажбите на сдружението " СД Еко Асорти Байчев и с-ие " нарастват с 5% и доближават 18.4 млн. лева Печалбата се усилва с 23% до 462 хиляди лева Дружеството е основано през 1994 година и е благосъстоятелност на Кирил Байчев и жена му Мария. Свързана е с " Еко асорти 05 " ЕООД на Петър Байчев, която обработва 22 хиляди дка земя, продава част от зърното, а друга употребява за фураж за свинете и телетата във фермата си. Двете дружно затварят цикъла на произвеждане: първични материали - преправка - продажба в комерсиалните обекти.

Акцизни артикули и травъл ритейл

Над половината от приходите в този сегмент се генерират от " Табак маркет " (7). Дружеството стои зад веригата Lafka, която се популяризира като първата национална марка от киоски и предлага цигари, питиета, сладкарски произведения, вестници. Според уеб страницата му има 1070 обекта в 130 обитаеми места в България. Част от тях са на франчайз. През 2017 година приходите на сдружението остават на равнището на миналата година – 232.6 млн. лева, личният състав е понижен, само че компанията съумява да излезе на облага. " Табак маркет " е част от обвързвания с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски " Булгартабак ".

Ръстът на целия сегмент през 2017 година е под междинното на пазара - единствено 6%. Останалите четири компании от топ 30 от вида " акцизни артикули и травъл ритейл " обаче се показват доста добре. Средният растеж на приходите им е 13% - вторият най-голям измежду сегментите.

Продажбите на веригата " Аванти " (9) да вземем за пример нарастват с 21% до 79.26 млн. лева, което е известно закъснение на фона на растежа от 24% през 2016 година Печалбата на " Аванти 777 " нараства с 64% до 773 хиляди лева Дружеството е благосъстоятелност на Татяна Маркова Попова. Разполага с над 33 магазина в София, част на франчайз, които продават на дребно алкохолни и безалкохолни питиета, цигари, захарни произведения и кафе.

През 2017 година " Аванти " задминава в класацията " ЕЛ Европейски Съюз травъл ритейл България " (10) - дъщерно сдружение на международния водач в търговията по транспортни и пътнически зони – Lagardere Travel Retail. Френската компания идва в България през 2008 година и към края на 2017 година има 100 работещи магазина за кафе, питиета, цигари, пакетирани храни на основни търговски и пътнически местоположения в 27 български града. Обектите й са под марките Inmedio, Relay, 1 Minute, Discover Bulgaria. Дружеството развива и пекарните Hello, Sky Snack Bar, Café-Bar, Bricco по летища и автогари. Завършва 2017 година с растеж на продажбите 11% до 72.65 млн. лева Печалбата се усилва с 26% до 2.44 млн. лева

" Нюанс БГ " (16) е смесено сдружение сред The Nuance Group – Швейцария, и " Българиън еъруейз груп " ЕАД с едноличен притежател " Химимпорт " АД. The Nuance Group е благосъстоятелност на швейцарската група Dufry – международен водач в травъл ритейла с 2200 магазина в 64 страни. От началото на 2013 година " Нюанс БГ " създава в България общо 10 безмитни и травъл ритейл магазини на летищата във Варна и Бургас и зарежда със артикули самолетите на " България ер ". През 2017 година продажбите му нарастват едва с 2% до 40.3 млн. лева Чрез възстановяване на обслужването и усъвършенстване на разноските облагата се усилва с 37% до 3.258 млн. лева

Най-бързо растящият ритейлър на 2016 година - " Гебр. Хайнеман България " (26), забавя наклонността. През 2017 година оборотът на компанията се усилва със 17% до 20.15 млн. лева (При 59% растеж миналата година, обвързван с отварянето на два нови обекта - на пристанище Бургас и македонския Граничен контролно-пропусквателен пункт Богородица). Печалбата се усилва с 10% до 3 млн. лева

Дружеството зарежда на едро кораби и е оператор на безмитни и травъл ритейл магазини по сухопътните граници. Равни дялове в него имат " Герб. Хайнеман ", главен Travel Value и Travel Free оператор в Германия и Източна Европа, и " ВМ финанс груп " на Васил Мирчев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР