[Shutterstock] Икономическите ефекти от пандемията засягат силно и IT сектора.

...
[Shutterstock] Икономическите ефекти от пандемията засягат силно и IT сектора.
Коментари Харесай

Вирус в компютъра

[Shutterstock] Икономическите резултати от пандемията засягат мощно и IT бранша. При някои компании отражението е мигновено, при други - със закъснение. Заплатите в най-скъпоплатения бранш евентуално ще стагнират, общият напредък ще се забави или даже ще спре най-малко за известно време, а някои компании даже може да изчезнат. IT секторът е привикнал да се бори с вируси, просто не с такива като COVID-19. Макар на пръв взор промишлеността да е от по-защитените, не на последно място и поради опцията единствено за ден да бъдат изнесени офиси с хиляди души към работа от у дома, най-бързо развиващият се и най-скъпоплатен бранш в България също е ударен от икономическите резултати на ковид. При някои те към този момент се усещат. При други ще има известно закъснение. Факторите са доста: дали дадена компания има собствен артикул или не, дали работи за други корпорации и какъв брой обиден е съответният потребителски бранш. Ясно е единствено, че траялата 10 години щастлива младост на българския софтуерен бранш завърши и в този момент е тестов интервал - кои ще се оправят и кои не в тежки стопански условия.

На пръв взор картината наподобява смесена. Големите софтуерни компании в България по всяка възможност ще устоят. Водещите са клонове на задгранични компании дружно с няколко огромни напълно български компании, които имат задоволително дебели финансови буфери. Много от дребните компании може да нямат подобен шанс, изключително тези, които разчитат на дребен брой клиенти, както и работещите за най-ударените промишлености, като ресторантьорството и туризма. Същевременно с всяка рецесия идват и благоприятни условия, а там преимуществото ще е за по-гъвкавите компании, а не за фирмите с хиляди чиновници и десетки отдели.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За дребен брой компании това не е първата икономическа рецесия. За по-голямата част от екосистемата обаче сходни огромни разтърсвания са нещо ново. Но даже опитът на " старите кучета " може да не е от огромна изгода, тъй като измененията през последните над 10 години са прекомерно доста. За съпоставяне, при последната икономическа рецесия през 2008-2009 година IT секторът дава отговор за под % от Брутният вътрешен продукт. В момента единствено той седи зад 3% от стопанската система, а в случай че се добави и аутсорсингът - сигурно над 5% с общо към 75 000 - 80 000 заети (софтуерни разработки и аутсорсинг) и към 6 милиарда лева годишни доходи. Но може би най-важното е, че в този интервал България израсна от евтина до качествена софтуерна дестинация.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Многослойните проблеми

" Отстрани наподобява, като че ли IT секторът няма проблем, тъй като може да работи от у дома. Това, което се пропуща, е, че софтуерната промишленост цифровизира другите браншове в стопанската система ", споделя Доброслав Димитров, ръководител на софтуерната асоциация БАССКОМ и създател на " Империя онлайн ". " Въпросът не е дали можеш да работиш, въпросът е дали има за кого да работиш. "

Наблюденията на Димитров са, че доста от фирмите, които членуват в асоциацията, към този момент усещат последствията от спрялата стопанска система, като губят договорите си със западни компании, за които софтуерните планове не са от първа нужда, когато са в режим избавяне на бизнеса. Той счита, че при фирмите, които имат личен артикул, резултатът ще пристигна със забавяне. На противоположното мнение е Александър Лефтеров, създател и изпълнителен шеф на " Тайгър технолоджи " (с артикули за потребление на огромни дискови масиви посредством споделен достъп). Той счита, че точно този вид софтуерни компании ще усетят по-бързо отрицателния резултат, само че след това ще са по-бързи и във възобновяване.

Според Димитров рецесията ще има и отрезвителен резултат за огромна част от бранша. " От 10 години всяка година бяхме с двуцифрен растеж нагоре и се натрупа даже надменност и мислене, че по този начин ще бъде постоянно. Много компании, изключително по-младите, не са готови - нямат запаси, нямат спестявания. "

При непродуктовите компании - тези, които работят по поръчки от други компании, тежестта на рецесията ще зависи най-вече от това от кои браншове са клиентите им. Филип Мутафис, изпълнителен шеф на " Дайнамик солюшънс ", разработчик на ERP системи, споделя, че бизнесът му към момента не усеща резултати точно тъй като клиентите на компанията са надалеч от най-засегнатите сега - ресторантьорството и хотелиерството. Плюс са и дълготрайните контракти за поддръжка на компанията. Добавя, че при някои наранени компании има " колосален спад в продажбите ", само че разбираемо не желае да ги разяснява обществено. Мутафис е управител и на българския офис на финтек компанията Paysera, която е измежду печелившите от създалата се конюнктура, тъй като доста процеси по цифровизация подвигнаха скоростта, изключително при цифровите разплащания.

" В " Дайнамик солюшънс " към този момент нямаме проекти да редуцираме хора, само че следим обстановката и приходите си с нараснало внимание. Със сигурност бизнесът не върви както нормално и имаме едно мислено. В Paysera обаче имаме нарастване на оборота и продължаваме да търсим хора ", споделя Мутафис.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Предимството и проклятието да бъдеш огромен

За всички огромни компании важат някои универсални плюсове и минуси. Те имат огромни финансови буфери и могат да се оправят доста по-лесно с сходни рецесии, в сравнение с дребните и междинните компании. Опитът от предходни рецесии също оказва помощ. Същевременно, когато пристигна време за възобновяване, темповете на напредък на по-малките ще бъдат доста по-високи. При потребност от промяна на посоката, преимуществото още веднъж ще е на страната на по-малките и надлежно по-гъвкави компании.

Сред огромните компании в България ситуацията е също толкоз разноцветно. Лидери в бранша от години са български клонове на задгранични компании: Progress, Paysafe, VMware и SAP. С общи доходи от над половин милиард за 2018 година, те са в деликатна позиция. От една страна, зад себе си те имат гърба на американски, английски и немски колоси, от друга са подвластни от проблемите на сдруженията майки.

" Не можем да предвидим какво ще е дълготрайното въздействие на пандемията върху набирането на нови чиновници и за момента се фокусираме върху потребностите на актуалните ни и отдалеченото въвеждане в процесите на новоприсъединилите се ", споделя Мирослав Божилов, общоприет управител на Paysafe за България. " Неминуемо в актуалната обстановка бързият ритъм на напредък, който имахме през последните 3-4 години, ще претърпи известно закъснение ", прибавя той, само че не дава отговор непосредствено на въпроса дали се чака редуциране на броя чиновници в българския офис.

Диана Стефанова, вицепрезидент във VMware, дава отговор по-конкретно на най-наболелия въпрос: съкращения в българския клон не се плануват и проектите за развиване на компанията остават непроменени. VMware е обществена компания и има законови ограничавания до каква степен може да разяснява придвижването на приходите си.

Според изпълнителния шеф на американската софтуерна компания Progress Йогеш Гупта компанията не възнамерява да редуцира разноски. " През последните години бяхме фокусирани върху мощно дейно ръководство на бизнеса и поради това през днешния ден не се постановат фрапантни дейности. Продължаваме да наемаме нови хора, като в София сега има над 20 отворени позиции в разнообразни области на бизнеса. Не сме затваряли отворени позиции поради COVID-19 ", съобщи той пред " Капитал ". Компанията, която купи българската Telerik през 2014 година за 262.5 млн. $ и има към 500 души в София, има опит с предходни стопански сривове. " Успешно преминахме през дотком рецесията през 2001-2002 година в Съединени американски щати, както и през световната финансова криза през 2008-2009 година, и макар че това е доста друг тип рецесия, убеден съм, че ще се оправим и с нея ", добавя Гупта.

По-интересно е ситуацията измежду българските компании, множеството от които доближиха внушителни размери от последната рецесия насам. За някои от тях обстановката е опция - в изявление пред " Евроком " Ивайло Славов, изпълнителният шеф на " Булпрос ", най-голямата напълно българска компания по доходи, разяснява, че въпреки компанията му сега да коства " по-малко, в сравнение с преди пандемията ", тя ще се възползва от момента да наеме нови чиновници в новата конюнктура, в която досегашната убийствена конкуренция за фрагменти внезапно спря.

Друга огромна българска компания, която към този момент усеща от първа ръка резултати върху бизнеса си, е конгломератът " Сирма ", който сплотява разнообразни профилирани подразделения. " В избрани елементи от нашата активност има голямо нарастване на активността, само че паралелно с това има и усложнения. Част от нашите американски клиенти понижиха или напълно стопираха своята работа. Съответно започването на планове е доста по-трудно, а оттова понижават и продажбите ", споделя Цветан Алексиев, изпълнителен шеф на компанията. Той прибавя, че компанията към този момент " стяга коланите ", само че не възнамерява съкращения и ще следва политиката си от предходни рецесии - да се запазят чиновниците.

Според Алексиев прогнозите, които са правени единствено преди месец - да вземем за пример за 5% растеж на бранша за тази година, към този момент са невалидни, а земетресения ще се усещат и от спрените снабдителни вериги и замразените тук-там цифрови трансформации.

Пламен Цеков, изпълнителен шеф на " Скейл Фокус ", споделя, че през последните две седмици към този момент се следи понижаване на количеството работа и чака рецесията занапред да се задълбочава. " Взели сме превантивни ограничения да работим допустимо най-дълго без да редуцираме хора. Хората са доста огромна инвестиция и последното, което която и да било компания желае да направи сега, е да се раздели с хората, в които е вложила в продължение на години. Намалили сме разноските по спомагателни придобивки като превоз, фитнес карти и така нататък ", споделя Цеков. Добавя, че във компанията към този момент всички хора, които нямат настоящ план и са минали на 4-часов работен ден, като ще използваме тази опция да се сертифицират или за асимилиране на нови технологии и умения. " Скейл Фокус " води и договаряния с наемодателите на офисите и други снабдители за инспектиране на условия - стъпка, която по всяка възможност ще бъде последвана от доста други компании, тъй като IT бранша е главен наемател в огромните градове.

" Имаме интернационалните клиенти в авиацията, туризма, спортната промишленост, които са мощно наранени и някои от тях нямат доходи. Голяма част от плановете, които трябваше да започват, са отсрочени, без да се знае за по кое време. Текущите планове се понижават, други се отхвърлят, до момента в който няма видимост. Когато рецесията мине, софтуерната промишленост ще би трябвало да премисли посоката си по отношение на виталните промишлености. Много браншове няма да бъдат същите след рецесията дълги години по-късно - да вземем за пример спорта, където най-малко в границите на една година нищо няма да е обикновено ", прибавя Цеков.

Елена Маринова, президент на " Мусала софт ", твърди, че за момента спадът в приходите на компанията е по-скоро флуктуация, в сравнение с същинска загуба, само че въпросителната за всички е какъв брой време ще се задържат спешните ограничения по света. " Ако пандемията от здравословен аспект бъде овладяна и спешните ограничения се вдигнат до месец или най-много два месеца, чакам, че в границите на тази година ще се върнем към обикновено. Ако нещата продължат по-дълго, никой не може да допуска. "

Маринова споделя, че положителната вест за " Мусала софт " е, че компанията е мощно диверсифицирана и това води до гладко влизане в рецесията, само че излизането от нея също ще бъде с по-бавни темпове. " Въпрос е и на шанс. Когато пристигна финансовата рецесия, ние нямахме клиенти от финансовия бранш, а в този момент е противоположното - имаме и те в действителност се оправят добре ", прибавя тя.

Прегорелият пазар на труда

" Новата нормалност " и идната икономическа рецесия по всяка възможност ще сложат завършек на непрекъснатите скокове в заплатите на софтуерните експерти в страната. В рамките на пет години, по данни на БАССКОМ, броят на заетите в бранша е скочил над два пъти - от 15 до над 30 хиляди (виж графиката), като междинната заплата сега е към 3 хиляди лева, или три пъти повече, в сравнение с междинната за страната.

Експанзията през последното десетилетие докара до яростна конкуренция за всеки разполагаем експерт и непрекъснати недоволства от сектора, че има дефицит на хора, който пък се запълваше най-вече от частни академии като " Телерик Академия " или " СофтУни ". Сега обстановката по всяка възможност ще се промени.

Георги Иванов, изпълнителен шеф на платформата за набиране на IT експерти Noble Hire, споделя, че през последните седмици се следи нарастване на броя на наетите хора, само че това се дължи на приток на експерти след съкращения или неустановеност в предходните им компании. " Тези, които срещат по-сериозни усложнения, са по-малките до междинни аутсорсинг компании. Причината е, че при доста от тях 80% от оборота им идва от 1-2 клиента. Когато тези клиенти замразят плановете си и спрат да заплащат, финансовата обстановка постанова тези компании да освобождават хора, цели екипи, даже да затворят изцяло ", споделя Иванов. Добавя, че се вижда и противоположният резултат: някои компании наемат даже по-агресивно, в сравнение с преди. " Друг забавен феномен, който следим, е, че единствено за последната седмица повече от 10 цели екипи ни писаха, с цел да търсят нови благоприятни условия през нас, които ще им разрешат да продължат да работят дружно. Наемане едновременно на цялостен сработен екип е нещо, което допреди месец се считаше за разкош, а в този момент става налично. "

Доброслав Димитров от БАССКОМ прибавя, че заплатите сигурно ще стагнират, само че дали ще стартират да падат зависи от това какъв брой ще продължи актуалната обстановка. Същевременно изследването на асоциацията измежду компаниите в нея демонстрира, че доста хора са в отпуск или на половин работен ден, тъй като фирмите не желаят да рискуват да губят запас. " Ще има известна промяна в метода, по който хората гледат на работните си места. Дълго време при нас нямаше безработица и даже някой да изгубеше работата си, имаше още 5 компании, които да го вземат. Сега няма да е по този начин. Имаше цели компании, чийто бизнес бе да взимат хора от една компания в друга. За тях бизнес към този момент няма да има ", споделя Димитров.

Източник от сектора твърди, че компанията му продължава да работи, тъй като има поръчки отпреди началото на епидемията и клиентите й са разнородни. Но добавя, че към този момент се вижда закъснение през второто тримесечие, което кара компанията да заложи на няколко сюжета за тази година според какъв брой ще продължи затварянето на стопанските системи. Оптимистичният е за дребен спад на бизнеса от към 10%, а песимистичният е за надалеч по-голям. Въпреки това компанията не възнамерява да редуцира хора, тъй като разполага с запаси от " положителните години " и може да издържи за известно време.

Не всички в промишлеността обаче имат сходни буфери (особено по-малките) и за тях ще е мъчно да устоят. Засега в добра позиция са разработчиците на програмен продукт за занимания като гейминг и други, защото тези артикули се търсят във време на обществено разграничаване.

И малко оптимизъм

IT бизнесът има доста защо да се тормози, само че и на какво да се надява. Кризисната обстановка доста бързо сподели, че " бъдещето е цифрово " не е единствено празно факсимиле и на доста компании и държавни институции се наложи да се реалокират във виртуалното пространство. Филип Мутафис показва, че една от аргументите за умерения му оптимизъм е, че се случват " неща, които се отлагаха с години, за които се споделяше, че няма пари и време, а внезапно станаха за един уикенд ".

Елена Маринова също чака при започване на идната година да се види напредък на софтуерния бранш, тъй като актуалната здравна рецесия е посочила, че доста неща отиват онлайн, като да вземем за пример образованието. " Цялата просветителна система в света внезапно се придвижи в интернет. Всички говорехме за това, имаше курсове и стратегии, само че никой не си представяше цялата система да мине онлайн. В естествена конюнктура щяха да се измислят механически, политически, финансови, обществени аргументи, само че внезапно всички те се оказаха незначителни. "

Общият път, стихотворец от бранша, няма да се промени: продуктовите компании ще останат такива, а тези с услуги ще продължат да работят главно по дигитализацията на обичайния бизнес. В макроикономическо отношение промишлеността надали ще загуби тежестта си, тъй като ще върви надолу с по-бавни темпове, в сравнение с други браншове. По всяка възможност обаче губещите ще са доста, а печелившите - малко. Равносметката формулира най-добре Доброслав Димитров: " Малкият брой компании, които ще завоюват или ще излязат невредими от обстановката, няма да компенсира огромния брой потърпевши или банкрутирали компании. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР