[Shutterstock] - Тълкувателно решение на ВКС от лятото на тази

...
[Shutterstock] - Тълкувателно решение на ВКС от лятото на тази
Коментари Харесай

Край на евтината гражданска отговорност

[Shutterstock]

- Тълкувателно решение на Върховен касационен съд от лятото на тази година разшири кръга на лицата, имащи право на обезщетение при гибел на пътя.

- Шепа адвокатски адвокатски фирми, наричани жаргонно " гробари ", се възползват от опцията и пропагандират околните на починали да съдят застрахователи.

- Застрахователите желаеха предели, а властта е разколебана дали да ги гласоподава.

- Необходимите средства по старите случаи ще са стотици милиони левове. Те не са заделени в запасите на фирмите и единственият метод да бъдат събрани е през скок на застраховката " Гражданска отговорност " от сегашните 330 лева на 1000 лева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Идеята за застрахователни предели идва от неприятния прочит на тълкувателното решение

Адвокат Валя Гигова за оферти таван на компенсациите за неимуществени вреди при гибел в ПТП
9 ное 2018
Застрахователите желаят краткотрайни предели на компенсациите при гибел

Адвокати вършат бизнес от разширения кръг на лицата с право на отплата и нужната сума приближава 1 милиарда лева, считат от бранша
5 ное 2018
Лимит на компенсациите при гибел ще избавя застрахователите

Премиерът подреди депутатите от ГЕРБ да не гласоподават предлагането за до 20 хиляди лева отплата за най-близките на умрял
4 ное 2018
Как цената на живота скочи двойно

Застрахователният бранш е ударен съществено от решение на Върховен касационен съд, разширяващо кръга на лицата, които имат право на обезщетения при гибел на непосредствен
10 авг 2018 Владимир Савов, КФН: Ако не се предприеме нищо значи да се защитят ползите на една относително лимитирана група, и да се ощетят голямата част от застрахованите с по-висока цена на полицата Йордан Цонев, Движение за права и свободи: Трябва да има методика за установяване на компенсациите и тази методика да се употребява от съда Юридическият ъгъл

При гибел на пътя делата за погашение на обезщетение всеобщо се завеждат в Софийския градски съд. Причината е, че седалището на застрахователните компании е столицата, а практиката на институцията е да изплаща по-високи суми от провинциалните съдии.

От 7 август тази година бе направено изменение на Гражданския процесуален кодекс, с което исковете за компенсации по Кодекса за застраховането се предявяват пред съда, в чийто регион все още на настъпване на застрахователно събитие се намира ищецът. Според някогашния парламентарен арбитър Благовест Пунев това е конюнктурна смяна, чиято цел е да се облекчат софийските съдилища, а не да се усъвършенства правораздаването. Тя обаче основава нещо като наложителна подсъдност, с която категорично се изключва опцията да се заведе такова дело по местонахождението на ответника, и това основава нови проблеми, счита Пунев.

В същото време в юридическите среди се разяснява като неуместен планът за въвеждане на предели за нематериална отговорност, и то със задна дата. Адвокат Валя Гигова обръща внимание, че законопроектът освен лимитира отговорността на застрахователя за неимуществени вреди до избран размер, само че и отговорността на директния извършител на вредата от ПТП.

" Лимитирането на отговорността на застрахователя би трябвало да се преглежда в плоскостта на свободата на договаряне. Всеки осигурител би трябвало да може да дефинира доколко и до какъв размер ще поеме и обезщети вреди, породени от застрахованото лице ", показва специалистът, с което предлага лимитите да се вкарват в договорите, а не със закон.В визиите на множеството български водачи наложителната " Гражданска отговорност " не е застраховка, а по-скоро скучен налог върху колата им. Затова и когато цената се подвига с над 50% от лятото насам и към този момент се приказва за заплаха от още повишаване, и то в пъти, реакциите са гневни. И каквито и експертни пояснения, изпъстрени със комплицирани термини, да се дават и колкото и да се изяснява, че досегашните цени от под 200 лева са незадоволителни, за доста хора, за които това е основна част от разполагаемия им приход, дебатът се свежда до констатации като " обирджии " и " кожодери ".

Това неодобрение трансформира казуса в политически, тъй като идва в доста несъответствуващ миг. Инфлацията и високите цени на горивата към този момент провокираха митинги, а с началото на зимата към недоволството ще се прибавят и по-високите сметки за отопление. Цената на гражданската отговорност обаче към този момент не може да бъде удържана ниска, без риск от банкрут на застрахователни компании. Отсега нататък тя единствено ще става по-скъпа и властта може да повлияе само растежът да не е в пъти.

Нагнетяващото се отдавна напрежение в бранша избухна на няколко пъти през последната година. Последно банкрутът на кипърския осигурител " Олимпик " с 200 хиляди български клиенти коства поста на отрасловия регулатор - зам.-председателя на Комисията за финансов контрол (КФН) Ралица Агайн. Новият взривоопасен потрес в бранша се оказа импортираното при започване на ноември в Народното събрание предложение за таван на компенсациите за морални болки и премеждия на родственици на починали при произшествия до най-много 20 хиляди лева, и то единствено за най-близките. Реално то пробва да тушира зародил през това лято проблем за застрахователи - правосъдно решение, което заплашва бранша с непредвидени заплащания на компенсации по остарели случаи за до пет години обратно и евентуално достигащи над 1 милиарда лева Именно потребността от компенсиране на тази сума може, в случай че не се откри решение, да докара до шокиращия скок на цената на наложителната лавица до 1000 лева съгласно Асоциацията на българските застрахователи.
Набързо импортираните сред четенията на други промени без спор и план текстове обаче предстоящо получиха етикет " Явно толкоз коства животът съгласно тях! ". И надлежно също по този начин предстоящо бяха торпилирани от премиера Бойко Борисов, който още през уикенда забрани на депутатите от ГЕРБ, преди да се организира необятен публичен спор, да гласоподават предложенията, официално подписани от ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. С това възможностите за бързо решение, за каквото упорстват застрахователите, не наподобяват огромни. А гигантската опасност за бранша е, че с бързо роящите се искове фирмите би трябвало да заделят запаси за покриването на тези компенсации, което може да изведе някои до финансов дефицит.

Върховното решение

До лятото на тази година застрахователите имаха един главен проблем: цената на " Гражданската отговорност " не бе задоволителна, с цел да покрива рисковете, изключително по идващите вреди от произшествия в чужбина. Една от аргументите за това бе битката им за завладяване на по-голям дял от пазар, на който единственото, с което можеш да се конкурираш, е цената, а водачите нямат персонална полза и по тази причина търсят най-евтиния артикул. Освен това застраховката постоянно е била съобразена с приходите на популацията, тъй като в случай че е прекомерно скъпа, няма да може да реализира резултата си, като обхване 100% от водачите.

И защото от тази застраховка фирмите регистрират загуби, напролет регулаторът в лицето на КФН реагира, като насочи остро предизвестие към промишлеността. Последва бърза реакция и за няколко месеца цената на полицата се увеличи гладко от 220 лева приблизително за пазара до 330 лева, колкото е сега. Това съгласно експертите поставя завършек на терзанията по този въпрос.

В края на юни обаче Върховният касационен съд (ВКС) завърши двегодишно дело, с което сътвори доста по-голям от предходния проблем за застрахователите, тъй като обърка сметките им за броя на лицата, на които дължат обезщетение за претърпени болки и премеждия при гибел на пътя. Досега отплата се полагаше единствено на най-близките на починалия - съпрузи/родители/децата, само че към този момент искания могат да имат баби и дядовци, внуци и даже хора без роднинска връзка, които са имали прочувствена връзка със починалия.

Няма спор, че решението на магистратите е заслужено, европейско и модерно, като дава отговор на новите действителности. То обаче е кардинално и надлежно не се вълнува от икономическите последствия за застрахователите. А също така е и тълкувателно, което значи, че важи за всички случаи, за които не е изтекла законовата отминалост. Така висшото решение стана мотив за изравяне от архивите на папки с досиета на мъртъвци от последните пет години и лавина от искове за компенсации от по-далечни родственици.

За застрахователите това се трансформира в проблем, тъй като пари за тези обезщетения не са събрани - до момента подобен разход не е очакван в цената на полиците и такива запаси не са заделяни от сдруженията. И единственият метод да се обезпечат средства е през идната годишна продукция застраховки " Гражданска отговорност ". Сметките на сектора демонстрират, че в случай че прииждащите нови искове по остарели произшествия продължат да се натрупат с досегашната скорост, а правосъдната процедура по първите завършени каузи се затвърди към пилотните решения, застраховката ще би трябвало да скочи тройно още при започване на идната година. Предвид ниските приходи в България и мощната обвързаност на българина към персоналния му автомобил това безспорно вещае протести. Във към този момент построената традиция предизвестието беше всеобщо разчетено като " Застрахователи плашат с 1000 лева гражданска ".

Пир за гробарите

Само по себе си решението на Върховен касационен съд можеше и да не отприщи толкоз огромен проблем - в това да осребриш скръбта си има и честен детайл. Освен това надали можеше да се чака близки на починали в произшествия преди години да съдят застрахователите за компенсации. Това обаче е реалност с помощта на напъните на съгласно застрахователите 9 адвокатски адвокатски фирми, наричани жаргонно " гробари ", които са се засилили в търсенето на клиенти и са трансформирали този проблем в собствен главен бизнес. Опирайки се на незнанието на клиентите си, те събирали за себе си 50% до 80% от присъденото обезщетение. Правещите бизнес със страданието на хората обикалят опечалените с визитки по гробища и лечебни заведения, построили са мрежа от информатори в полицията, застрахователните компании и съдилищата, употребяват неправителствени организации, които се обявяват като работещи за правдивост и пътна сигурност. Най-често на предложенията им откликват нискообразовани хора от малцинствата по сведения на застрахователите.

И в случай че до момента евентуалната им клиентела на злополука е била приблизително по 2.5 души, то в този момент тя внезапно набъбва до над 5. Куриозен е случай, в който се заведени 11 желае за компенсации от името на родственици. " Застрахователите се борим от години. Постигали сме краткотрайно прекъсване на адвокатски права, само че по този начин и не сме намерили метод по какъв начин да изкореним тази процедура. Решението на Върховен касационен съд просто отвори тази врата за тях още по-широко ", споделя Светла Несторова, ръководител на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и изпълнителен шеф на " Булстрад Живот ".

В опит да предотврати напълно действителна рецесия браншът предложи фрапантни ограничения, като най-важната от тях са краткотрайни предели на компенсациите за нематериални вреди до изработването на единна методика. Целта е да се демотивират " гробарите ", чийто веществен интерес би намалял сензитивно. Тъй като обаче планът бе импортиран в Народното събрание изненадващо, някак тихомълком и без публичен спор, а също и поради някои противоречиви моменти в текстовете, той бе общопризнат като опит за слагане на цена на живота, като много преднамерено някои се разпалиха по цифрата 20 хиляди лева Причина нещата да се случат тъкмо по този метод има и тя е в неизпълнените обещания на основни политически лица, с които от месеци се съветва нуждата от дейности. А измежду бурната социална реакция, че някой се пробва да постави цена на живота и да постанова геноцид над съвсем 3 млн. водачи с цената на " Гражданската отговорност " от хиляда лв., стои недоумение.

Застраховане for dummies

От мненията в медии и обществени мрежи, в това число на адвокати, стана ясно, че всеобщо хората не вършат разлика сред материални и нематериални вреди. Поставяйки предел на компенсацията за претърпени болки и премеждия, застрахователите не се освобождават от отговорността да платят всички останали разходи, съпътстващи един случай: да възстановят вредите по интонации автомобил, в случай че може да се поправи в сервиз или да платят за покупката на нов, да осребрят разноските за лекуване на потърпевшите в случая, да обезпечат средства за прехрана и обучение на децата, в случай че родителят им е умрял и с това е изгубен приход в фамилията. Това са материалните вреди, които е обикновено да са с по-голям дял от общата сума, която се изплаща при случай.

Такова е разбирането и в регулатора. Владимир Савов, който е член на КФН и извършва длъжността заместник-председател, управляващ " Застрахователен контрол ", изясни че комисията не е съветвана за съответните оферти, а кардинално е подкрепила, че би трябвало да се търси решение на казуса, което е разумно да е в сходна посока. " Ако не се предприеме нищо, значи да се защитят ползите на една относително лимитирана група и да се ощетят голямата част от застрахованите с по-висока цена на полицата. Дългосрочно посоката, в която би трябвало да се върви, е да се придава по-голяма тежест на изплащането на компенсации за стопански загуби и компенсиране на пропуснати изгоди за роднините на потърпевши. Те за разлика от моралните вреди при загуба на непосредствен са по-лесно измерими и могат да се остойностят ", сподели той пред " Капитал ".

Според депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев обаче ролята на КФН не може да се изчерпва с това и тя е трябвало да показа актюерските планове, които да покажат дали размерът на изплатените компенсации се покрива от размера на наградите в границите на един осигурител и в границите на целия бранш. " В последна сметка по тази причина има регулатор, по тази причина този регулатор е самостоятелен - с цел да управлява тези процеси. Работата на регулатора не е единствено да контролира запасите и активите по условията на европейския регулатор. Той би трябвало да контролира цени, равнища на застраховки, би трябвало да има методика за установяване на компенсациите и тази методика да се употребява от съда. Това би трябвало да се свърши и няма потребност то да се трансферира на Народното събрание. Защо тогава е този регулатор ", изясни Цонев.

Тъй като методика или правила за присъждането на нематериални вреди в България няма, съдилищата са възприели определянето на суми " на калпак ". Така с години в обществото е градена визията, че при злополука се дължи нещо като кръвнина. Това размива границата сред килъра с секира, който съсича съселянина си в кавга, и водачът, който за момент нехайство губи надзор над автомобила и предизвиква гибел. В единия случай приказваме за престъпно действие, до момента в който в другия имаме застрахователно събитие с стопански последствия, които осигурител се е заел да покрие.

Мерки за доработване

Дори и да е ясно каква цел се преследва с пакета от оферти за корекция на Кодекса за застраховането (КЗ), той има противоречиви моменти и предстоящо навлича рецензии (виж карето). Най-съществената от тях е по линия на текста, който вкарва лимитите със задна дата, защото това може да се окаже в несъгласие с конституцията. Възможно е в хода на полемиките този текст да бъде отдръпнат. Също по този начин има късмет препоръчаните суми да се усилят, на което застрахователите биха били склонни, защото най-малкото ще им даде търсената предвидимост на предстоящите разноски. В момента схемата копира едно към едно лимитите в Чехия, а сходно установяване на компенсации за нематериални вреди по таблица има още в Австрия, Англия, Германия, Дания, Италия, Румъния, Франция, Холандия, освен това лимитите на някои места са много по-ниски от това, което се присъжда в България (почти 120 хиляди лева.), тъй че това също може да бъде предпазено пред депутатите.

Не бе записано в първичния текст, само че може би ще се появи като редакция това, че лимитите ще бъдат краткотрайна мярка до изработването на единна методика за отсъждане на нематериални вреди. Ангажиментът за това е предоставен на Гаранционния фонд на българските застрахователи, който ще би трябвало да изготви план до шест месеца и да го съгласува с Комисията за финансов контрол, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и обществената политика. Предвид обстоятелството, че регулацията ще обхване целия състав на гражданската отговорност, срокът е извънредно упорит, само че по-важното е, че даже и да има забавяне, по този начин нещата се задвижат в вярната посока.

Шанс за постигане на някакво решение след спор има, доколкото другояче плодородната тематика не беше подхваната нито от надпреварващите се по популизъм съдружни сътрудници на ГЕРБ, нито от опозицията. Критиките откъм водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова бяха не всъщност за непостижимата цена за електората, а за непрозрачното внасяне на плана. Според Йордан Цонев би трябвало да се произнесат адвокати дали може да се одобри текст, който да каже, че вредите по тълкувателното решение на Върховен касационен съд се отнасят след влизането му в действие. " Имаме три разновидността за решение на казуса. Или ограничаваме обсега на деяние на закона на лицата, които могат да претендират за обезщетение, или усилваме сумата на застраховките. Третият вид е да оставим пазара да реши какъв брой ще коства гражданската отговорност и той ще се намести, считаме действително, само че това решение е малко хазартно предвид на това, че застраховката се прави нормално незабавно след новогодишните празници ", сподели Искрен Веселинов, зам.-председател на парламентарната група на " Обединените патриоти ".

С риск да развалим празничното въодушевление обаче би трябвало да ви кажем, че времената на евтината " Гражданска отговорност " към този момент са в предишното и даже браншът да получи всичко, което желае, цената няма да падне, а доста и евентуално ще надвиши сегашните си равнища. Ако политиците не желаят да нервират електората с нови поскъпвания, те ще би трябвало да мислят по-дългосрочно и всеобхватно с визия по какъв начин да понижат злополуките по пътищата. Това обгръща и неща, свързани със застраховането, като въвеждането на дълго чаканата система бонус-малус, която да подтиква водачите да са изрядни. Но включва и доста по-всеобхватни ограничения като по-добра инфраструктура, надзор на редовността на колите и премахване на корупцията по всички равнища от приемането на шофьорски книжки до почерпката вместо санкция за превишена скорост. Планът за противопоставяне на правосъдното решение:

- В Кодекса за застраховането се вкарват предели на претърпените неимуществени вреди

- Определят се пет категории лица, като за съпрузи, деца и родители таванът е по 20 хиляди лева на претендиращ, а за по-далечните родственици по 15 хиляди и 5 хиляди лева

- Лимитите влизат със задна дата

- Те са краткотрайни до изработването на методика за неимуществените вреди, което би трябвало да стане за период от 6 месеца
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР