[Shutterstock] Още по темата Големите банки са под натиск от

...
[Shutterstock] Още по темата Големите банки са под натиск от
Коментари Харесай

България е на първо място по брой на fintech компаниите в ЦИЕ

[Shutterstock] Още по тематиката
Големите банки са под напън от софтуерните компании

Традиционните финансови институции към момента са подложени на критика, че прекомерно постепенно реагират на пазарните промени
4 апр 2018
Българските fintech компании са обработили над 650 млн. лева през 2017 година

Paysera е икономисала 1.2 млн. лева такси за междугранични преводи
28 фев 2018
Fintech компании ще имат достъп до банковите сметки в България

Новата платежна евродиректива беше призната с месец забавяне от Народното събрание
22 фев 2018 България е преди всичко по брой на fintech компании в района на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). В страната са регистрирани 70 софтуерни компании, които оферират финансови услуги. Това излиза наяве от изследване на Unicredit, показано по време на Годишната среща на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) в Йордания. След нас са Чехия с 67 fintech компании, Румъния – с 59, Словакия – с 30, Унгария – с 27, Словения с 15. В района най-вече финансови софтуерни компании има в Русия (216) и Турция (101).

България е преди всичко в ЦИЕ (с изключение на Русия и Турция) и по още един индикатор – най-голямо финансиране, набрано от една компания - в размер на 25 млн. евро за български fintech план в областта на финансирането и ръководството на риска. В показаното изследване не е посочено коя е компанията.

Новият взрив

Общо в района на ЦИЕ, в това число Русия и Турция, има 608 финансови софтуерни стартъпа, като най-вече са в сферите на транзакции и разплащания, финансиране и вложения и ръководство на активи. В района броят на фирмите в региона на криптовалутите е 60.

Fintech секторът отбелязва взрив през последните години, само че все пак този вид компании в ЦИЕ са единствено 9% от броя им в Европа, а останалите са в Западна Европа. Затова Unicredit вижда огромен капацитет за развиване на цифрова инфраструктура в района, показаха по време на представянето Матео Фераци, координатор " Стратегии и корпоративни прогнози " на Unicredit за ЦИЕ, и Андреа Диамантир, началник " Инвестиции, корпоративно и частно банкиране " за ЦИЕ. Дигиталното банкиране, касаещо интервенциите на самостоятелни клиенти, се развива бързо в района и страни като Чехия, Турция и Сърбия са удвоили броя на потребителите от 2010 година до в този момент, разясниха още те.

Благоприятни фактори

Демографските трендове също благоприятстват развиването на дигитализацията в ЦИЕ, като поколенията, родени в цифровата ера, са съвсем 50% от популацията на района. За Западна Европа хората от тези генерации - под 35 години, са 40%. Други фактори, които поддържат развиването на цифрови услуги в банковия и финансовия бранш, са високият % на навлизане на мобилните услуги и на интернет – надлежно 100% и над 60%. Проучването на Unicredit демонстрира, че България е на последно място в Европа по дял на физическите лица, ползващи интернет банкиране – малко над 10%, даже след Сърбия и Румъния.

Банката показа и прогнозите си за макроикономическите индикатори за 2018 година и 2019 година, които за България плануват над 4% растеж на Брутният вътрешен продукт през тази година и забележителен спад на необслужваните заеми до 7.7% през 2019 година, при малко под 10% към края на първото тримесечие на тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР