[Shutterstock] Още по темата Агент Сабина и бъдещето на досиетата

...
[Shutterstock] Още по темата Агент Сабина и бъдещето на досиетата
Коментари Харесай

Мисли, за да работиш

[Shutterstock] Още по тематиката
Агент Сабина и бъдещето на досиетата

Публикуването на документите за интелектуалката Юлия Кръстева подсказва накъде би трябвало да се развива comdos
5 апр 2018
Учи, с цел да рОботиш

Образованието е ключът към работните места на бъдещето - единствено, че не образованието с което сме привикнали
5 апр 2018 Какви качества са най-нужни на бизнес водачите през днешния ден? Този въпрос би трябвало да се задава непрестанно, само че преди 10 години IBM взема решение да му отговори с цялата мощност, с която тогава гигантската корпорация разполага. Тя прави изследване, което включва диалози с 15 хиляди души в 80 страни. Резултатите безапелационно показват две качества - адаптивност към смяната и креативност за раждане на нови хрумвания. Заедно с това обаче проучването демонстрира и доста огромен проблем - сходни хора са извънредно малко, както по високите етажи на бизнеса, по този начин и на по-ниските равнища.

Откъде идва това разминаване също е ясно и отговорът е къс - образованието. В западния свят то е основано в настоящия му тип в средата на ХIХ век, когато индустриалната гражданска война трансформира страните и се появява потребността от квалифицирана работна ръка. Сега дигитализацията, изкуственият разсъдък, глобализацията и роботите водят нова гражданска война и образованието по модел отпреди 170 години към този момент не прави работа.

Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Водещата тематика в този брой на " Капитал " споделя за това какво би трябвало да се промени, с цел да могат учебните заведения и университетите да дават познания и умения, съответни на ХХI век. Един от изводите няма да се хареса изключително на девойките и момчетата, които след месец ще стартират да броят от едно до 12 на абитуриентските балове. Те ще честват края на учебното заведение, само че истината е, че в случай че желаят да са сполучливи в новия свят, не би трябвало в никакъв случай да стопират да учат. Добрата вест е, че към този момент се знае какво изисква новото обучение - има от ден на ден хора, които влагат времето и напъните си в това да проправят пътя към бъдещето. За тях то към този момент е пристигнало.

Бъдещето може и към този момент да е тук, само че от време на време призраците от предишното оживяват. Пример за това е историята с досието на френската интелектуалка от български генезис Юлия Кръстева. Сюжетът с нейното съдействие на някогашните секрети служби разсъни още веднъж интереса към комисията, която обработва архивите на Държавна сигурност, както и значими въпроси. Един от тях е да вземем за пример дали е морално да приемеш предлагането да работиш за най-репресивните органи на комунистическата страна, с цел да живееш и твориш в свободна страна.

Бъдещето от време на време идва мъчно освен тъй като предишното го дърпа обратно. Две произшествия с самостоятелни коли от последните дни (с тестовия автомобил на Uber и с Tesla Model X, ръководена от автопилот), по всичко наподобява, ще забавят предстоящата транспортна гражданска война.

Пътят напред е стръмен освен на Запад, само че и на Изток. Първият съветски пощенски дрон тази седмица се разруши малко след старта в тухлена стена.

За благополучие не всичко е обречено на смяна. Има неща, които са неподвластни на времето, и едно от тях е положителната храна. В броя са изводите от последния конкурс за ресторант на годината на " Бакхус " и какво се схваща от него за българската кулинарна сцена.

В броя ще видите още:

Как банковите преводи от България за чужбина могат да станат по-евтини

Къде може да се види ретроспективната галерия на американския попарт художник Кийт Харинг
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР