[Shutterstock] * Конфликтът между Бюрото за контрол на специалните разузнавателни

...
[Shutterstock] * Конфликтът между Бюрото за контрол на специалните разузнавателни
Коментари Харесай

Тия приказки отново не са за по телефона

[Shutterstock]

* Конфликтът сред Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства с прокуратурата и ДАНС назрява от няколко години.

* В основата му седи нежеланието на двете служби " да им се бъркат в работата ".

* От развръзката му зависи дали подслушването и следенето ще останат още веднъж без надзор. Още по тематиката
Защита посредством цялостна гласност разгласи като отговор членът на НБКСРС
4 авг 2017
Георги Гатев е изискал парламентарната комисия за ревизира дали е бил обект на нелегално подслушване и следене
28 юли 2017
Няма изясненост какво нарушаване е направил зам.-председателят на бюрото за надзор върху СРС
27 юли 2017
Атаката идва, откакто стана известно, че съдията по делото " Марешки " е наблюдаван половин година по донос на прокурор
24 юли 2017
Демонстрация на мощ. Това е най-краткото изложение на абсурда, който тресе Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства през последния месец. Единствената институция, която има пълномощия да ревизира дали някой е бил нелегално подслушван, наблюдаван, заснеман (или казано законово - по отношение на него са били приложени непозволено специфични разследващи средства) попадна под ударите на прокуратурата и ДАНС, които в цялостен синхрон нападнаха нейния заместник-председател - столичния юрист Георги Гатев. Той на процедура беше освободен от работа, откакто ДАНС лиши разрешението му за достъп до информация по сигнал от прокуратурата.

И в случай че героите в този сюжет идват от високите етажи на властта, неналичието на работеща и самостоятелна институция, която да следи за безконтролното подслушване и следене, е проблем за всички жители, които, както разбрахме тази седмица, могат да попаднат под вниманието на службите и поради сериозен пост във фейсбук против властта.

Председателят на бюрото Бойко Рашков сподели, че задачата на офанзивата на прокуратурата и ДАНС е да няма надзор над специфичните разследващи средства (СРС) – както беше в първия мандат на ГЕРБ, когато бюрото беше закрито.

Събитията са симптоматични за това по какъв начин в правоохранителните институции съществува цялостна нетърпимост към външна отчетност.

Допуск даден, допуск лишен

Сюжетът с позволява на Георги Гатев, който е последното развиване от напрежението сред бюрото и основния прокурор, датира някъде от края на зимата. Не стартира от София, а от Варна. И не визира Гатев, а съдията, който гледа делото за безчинство против Веселин Марешки.

Въпросният арбитър - Светослав Георгиев, беше упрекнат в опит за насила на прокурор. Разследването против него стартира по информация, подадена най-вероятно от самата прокурорка по делото " Марешки ", в която се твърди, че съдията се пробва да вземе рушвет. В резултат на това Георгиев е бил подслушван (в това число и в заседателния кабинет, където се организират тайните по закон заседания на правосъдните състави) и наблюдаван в продължение на половин година.

Информацията за рушвет не се удостоверява. Службите обаче прихващат диалог на съдията с негов другар, който му споделя, че си е не запомнил пушката и тя е изчезнала и не знае какво да прави. Приятелят е упрекнат за забравената пушка. Съдия Георгиев отива при прокурора, който следи делото, с цел да му каже, че съгласно него следствието би трябвало да се приключи заради малозначителност. Именно за това си деяние е притеглен като обвинен. Когато му е предявяват следствието, той схваща, че подслушването е почнало точно по сигнал на прокурора по делото " Марешки ", т.е. страна в процеса, в който Георгиев е арбитър.

Заради този случай в ДАНС стартира инспекция за приключване на класифицирана информация, като съмненията са, че тя е изтекла от Бюрото за надзор на СРС, където Георгиев (който неотдавна беше оправдан) бил подал искане за инспекция дали е бил нелегално подслушван. Тази инспекция е докладвана на прокуратурата, която отхвърля да образува досъдебно произвеждане, само че пуска известие, че е събрала задоволително данни, че Георги Гатев не дава отговор на условията за допуск за класифицирана информация.

Преписката е изпратена на ДАНС, до медиите е изпратено прессъобщение, а два дни по-късно ДАНС лишава позволява на Гатев до класифицирана информация. Бойко Рашков разяснява доводите на прокуратурата: " Член на бюрото оказвал подпомагане на жители да пускат молби, тъжби и сигнали. И това е интерпретирано, забележете, като нарушаване на служебните отговорности. "

Георги Гатев апелира пред Държавната комисия за сигурността на информацията, която би трябвало да се произнесе до другата седмица, а нейното решение предстои на правосъден надзор пред Върховния административен съд, т.е. казусът ще се развива най-малко още няколко месеца.

През седмицата Бойко Рашков сподели, че след лятната почивка ще призове парламентарната комисия за надзор над службите и СРС да се свика и да разиска проблема. Нейният ръководител Димитър Лазаров (ГЕРБ) разяснява сбито, че до този миг въпросът не е обсъждан, само че акцентира, че съгласно процедурата следва изговаряне и на правосъдна инстанция. Чуждото тяло

Бюрото за надзор на СРС беше основано в края на мандата на тройната коалиция в отговор на решението против България в Европейския съд по правата на индивида по делото " Екимджиев против България ". Тогава съдът в Страсбург одобри, че в България няма основан механизъм, по който жителите да получат отбрана, ако са били непозволено следени, подслушвани или заснемани.

Бюрото беше закрито при първото държавно управление на ГЕРБ и по този начин в продължение на повече от четири години още веднъж нямаше процедура за отбрана от нелегално следене. Още в първите месеци откакто сформира кабинета " Орешарски ", обединението от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи одобри промени в закона, с които извади от Министерство на вътрешните работи главната работа, която ползва СРС-та, в обособена организация и възвърне бюрото. В края на 2014 година бяха определени неговите членове и управление - близкият до Българска социалистическа партия Бойко Рашков и Георги Гатев, който преди този момент беше член на Висш съдебен съвет от квотата на Движение за права и свободи.

Контролът явно си споделя думата, тъй като откакто бюрото стартира работа, се записва спад на подслушваните и следените, чийто брой при първия мандат на ГЕРБ доближаваше рекордни равнища. Проблемите, установени в инспекциите на бюрото, са многочислени. Още ставаше все по-ясно, че институцията ще влезе в спор с тези, които ползват закона за СРС - от една страна, службите (предимно Министерство на вътрешните работи и ДАНС) и прокуратурата, а от друга, ръководителите на съдилищата или техните заместници, които дават разрешенията.

И фактически спорът сред бюрото и прокуратурата не закъсня. Така да вземем за пример през 2015 година бюрото повдигна въпроса за какво държавното обвиняване работи изборно - при установени идентични нарушавания от някогашната председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и от други магистрати в единия случай се образува досъдебно произвеждане, а в другия - не.

Източник на " Капитал " в бюрото описа, че споровете му с прокуратурата са били най-остри, тъй като явно основният прокурор не харесвал обстоятелството, че инспекциите им са напълно отвън неговия надзор. Това не е учудващо, доколкото Сотир Цацаров неведнъж е посочил, че не търпи безусловно никакъв външен надзор – нито от Висш съдебен съвет, нито от инспектората към него, нито от Народното събрание, нито, както демонстрира и този случай, от Бюрото за надзор на СРС.

Именно това дава учредения да предположим, че идната жертва на безконтролната власт на основния прокурор ще бъде точно бюрото, което би трябвало да пази жителите от тъпчене на конституционните им права. При такова развиване е добре да си спомнят или да се осведомят по-добре за времената, когато някои приказки " не бяха за по телефона ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР