[Shutterstock] Изборите за европарламент минаха сякаш преди много време, но

...
[Shutterstock] Изборите за европарламент минаха сякаш преди много време, но
Коментари Харесай

Дръж властта, събирай пари

[Shutterstock] Изборите за европарламент минаха като че ли преди доста време, само че в този брой на " Капитал " се връщаме към тях заради една значима причина - деликатният разбор на резултатите от тях демонстрира по какъв начин в действителност се печели и задържа властта в България.

Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
След успеха на ГЕРБ първичните мнения бяха, че това се дължи надали не на голямото количество политически сексапил, което Бойко Борисов разпръсна из Фейсбук през прозорците на историческия си джип. Това може и да е имало значение, само че задълбочаването в резултатите демонстрира и още няколко по-различни фактора. ГЕРБ (заедно с ДПС) са трансформирали регионите с циганско население в електорални анклави, откъдето получават сензитивна поддръжка. На други места туземни велможи са завладели хората от региона си с ресурсите на локалната и централната власт. Собственици на предприятия, подвластни или уплашени от страната, провеждат служащите си да гласоподават по верния метод. Накратко, по думите на социолога Живко Георгиев ГЕРБ се трансформира в партия-държава и това ще се усеща още повече с наближаването на локалните избори. (Вижте всичко по тематиката тук, тук, тук и тук.)

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Разбира се, следеният избор не е единствената причина ГЕРБ да завоюват изборите. Заради ниската изборна интензивност той имаше огромно значение, само че енергичният танц на Борисов с популизма също оказа помощ. Засилката на премиера обаче не спря с края на акцията и той продължи с известните, само че противоречиви хрумвания. Първо беше тази за понижаване на партийните дотации, само че дружно с нея се заприказва и за нещо с много огромно значение - преференциална Данък добавена стойност ставка за още браншове с изключение на туристическия.

Идеята за това в действителност потегли от Делян Пеевски, който изиска по-нисък Данък добавена стойност за " хляба " и книгите. Темата незабавно беше поета от Българска социалистическа партия, които предложиха данъкът да се понижи и за месото, млякото и брашното. Включи се, несъмнено, и Бойко Борисов, който обаче се изрича срещу понижение на всичко с изключение на на книгите. Тази рискова обич на политиците към налозите към този момент, наподобява, няма да докара до трагичен резултат, само че даже самото разискване на тематиката по този метод основава опасности. (Вижте повече тук.)

Основната заплаха при сходна смяна е страната да събира по-малко пари. А те са ѝ нужни, тъй като разноските ѝ имат свойството непрекъснато да се усилват. Два текста от този брой демонстрират за какво и по какъв начин. Временното управление на Българска национална телевизия призна, че държавната телевизия е направила с 44 млн. лева повече разноски, в сравнение с има доходи. За момента единственият метод тази дупка да се запълни е с доста ограничения и пари от бюджета (още тук). От страната ще има потребност и поради големите разноски за превъоръжаване на армията. Освен за самолети държавното управление има желание да даде много сериозна сума и за модернизиране на сухопътните войски.

В броя ще видите още: Казахстанските милиони в най-големия real estate план в СофияКак Национална агенция за приходите санкции А1 с близо 80 млн. лева.Източните Родопи за откриватели
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР