[Shutterstock] Българската IT компания Кобилдър интернешънъл получи 394 хил. евро

...
[Shutterstock] Българската IT компания Кобилдър интернешънъл получи 394 хил. евро
Коментари Харесай

"Кобилдър" получи 394 хил. евро за дигитална платформа за устойчиво строителство

[Shutterstock] Българската IT компания " Кобилдър интернешънъл " получи 394 хиляди евро безплатно финансиране за своя план " ЕКОбим " - цифрова платформа за стабилно строителство. Субсидията е по стратегия " Бизнес развиване, нововъведения и дребни и междинни предприятия " на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 година, която има за цел да подтиква въвеждането на новаторски технологии, процеси и решения, удобни за бизнеса и околната среда. Грантът покрива част от разноските за плана, чиято стойност е 1.112 млн. евро. Останалата сума се обезпечават от българското сдружение, което е дъщерно на норвежката Cobuilder AS.

Софтуерни решения за строителната промишленост

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Кобилдър " е профилирана в създаването на софтуерни решения за строителната промишленост, като са свързани с ръководството на информация и документи за строителни артикули и материали.

" Всеки строителен план акумулира голямо количество информация, която се набира и съхранява както поради законовите условия, по този начин и за следене и съгласуване на работата на всички участници в процеса – вложители, архитекти, инженери, реализатори, снабдители, отговорници по поддръжката. Време е да се откажем от хартиените документи, защото дигитализацията на информацията разрешава тя да бъде съхранявана в елементарно наличен формат през целия витален цикъл на постройката и да бъде ръководена добре ", изясняват от българското сдружение.

" Проектът " ЕКОбим " ще даде опция за цифрова обмяна на информация през всички етапи на строителството сред всички участващи в него страни. Разработеният нов инструмент ще разреши да се наблюдават и управляват авансово заложени характерни условия към материалите и системите, които оказват въздействие върху околната среда. Например – консумация на сила, топлопроводимост, въглероден отпечатък на постройката и други Дигиталната платформа ще разреши да се реши и контролира резултатът върху околната среда от към този момент приключения обект през целия му витален цикъл ", разяснява за " Капитал " Весела Коджейкова-Мериман, маркетинг специалист в " Кобилдър ".

Без български клиенти. Засега

Партньор по " ЕКОбим " е скандинавската строителна NCC. Тя ще тества новото цифрово решение на " Кобилдър " при проектирането, ценообразуването и закупуването на строителни материали и тяхното сходство с екологичните условия.

" ЕКОбим " ще бъде приключен в края на тази година. " За страдание нямаме български клиенти за нашите разработки. Работим за клиенти от Норвегия, където е компанията майка, както и за компании от Франция, Англия и други европейски страни ", изясни Весела Коджейкова-Мериман.

Компаниите

Cobuilder AS е учредена в Норвегия през 1997 година и е профилирана в създаването на софтуерни решения за дигитализиране на информация и ръководство на данни в строителния бранш. Българската " Кобилдър интернешънъл " е основана през 2013 година и е първата дъщерна компания на Cobuilder AS отвън Норвегия. В софийския офис работят повече от 100 чиновници, измежду които над 50 експерти по осведомителни технологии, както и специалисти в разнообразни области на строителната промишленост – архитекти, строителни, електро- и ОВК инженери и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР