Шуробаджанащината в България вече не е изключение, а правило, това

...
Шуробаджанащината в България вече не е изключение, а правило, това
Коментари Харесай

Елена Йончева: Шуробаджанащината в България вече не е изключение, а правило

Шуробаджанащината в България към този момент не е изключение, а предписание, това сподели пред Дарик депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева във връзка абсурда „ Kумгейт ”, който накара Делян Добрев от ГЕРБ да подаде оставка.
 
През седмицата пък потегли делото, заведено от Йончева против министър-председателя Бойко Борисов за клюка. Поводът - изявлението му, че страната е плащала милиони левове за репортажите ѝ зад граница по време на ръководството на тройната коалиция и по този начин тя се е възползвала от ситуацията си до премиера тогава Сергей Станишев. Йончева съди Борисов за неимуществени вреди в размер на 20 000 лв..
 
„ Аз не знам до каква степен едно дело може да промени политическата обстановка, само че извънредно значимо е да се види истината - това ще покаже и по какъв начин работят правораздавателните институции, до каква степен са справедливи, до каква степен се основават на документи “, уточни Йончева.
 
„ Аз имам вяра, че българското правораздаване не може да пренебрегне явни обстоятелства и явни документи, имам вяра, че това не е допустимо. Действително го имам вяра. Адвокатите на господин Борисов ми споделиха, че са показали документи, в които се вижда, че Българска национална телевизия ми е платила за интервала 2005-2009 година някакви стотици хиляди левове. И аз желаех да видя тези документи. Каква беше моята изненада, когато видях, че всички тези документи са дадени от Българската национална телевизия по моя молба още март месец и от всички тези документи се вижда, че Българска национална телевизия не ми е плащала никакви дстотици хиляди “, добави депутатът от Българска социалистическа партия.
 
Тя добави, че не може да разяснява моралната позиция на Бойко Борисов във връзка всичко това, както и неговите правила, само че уточни:
 
„ Считам, че един политик би трябвало да носи своята отговорност и не поради съответния случай, а поради правилото “, сподели Йончева.
 
По мотив заканата на Делян Добрев, че ще я съди, тя отговори ясно:
 
„ Аз не знам по какъв различен метод Делян Добрев може да отговори, тъй като на нито един от нашите обстоятелства, на нито едно от нашите доказателства, на нито един от нашите документи господин Добрев не сподели, че не е правилно. Казва го по принцип. Но кое не е правилно?! Големият проблем не е, че е кадрувал, както самичък той си призна и е упорствал този дрийм тийм да бъде назначен на основни позиции в общината. Това не е основният проблем. Тези хора са назначени в несъгласие на Закона за държавния чиновник през тези компании, за които приказвам и единствено в Хасковска област са минали за 19 месеца през негови компании, на въпросния шурей, 36 млн. лв.. Смятам, че в случай че прокуратурата не се самосезира, ние ще внесем сигнал. Когато по този метод се източват средства, с партийна защита, къде отиват тогава тези пари? Дали с тези пари не се манипулират изборите? Не става дума единствено за община Хасково, става дума за всички области в България “, сподели Йончева.
 
„ Шуробаджанащина е имала постоянно в България, и леви, и десни носят огромна отговорност за това, само че сега ние не приказваме за шуробаджанащина. Ние приказваме, че първо, тази шуробаджанащина се е трансформирала не в изключение, а в предписание и второ, че са основани такива структури, които насочват избрани общински държавни и европейски средства към съответни компании и ние по-късно не знаем къде отиват тези средства и дали не се употребяват точно за манипулиране на изборния избор. Ние построяваме по този една привидна народна власт “, сподели още Елена Йончева.
 
Има дейни канали за бежанци, информация за тях е разполагаем в Министерство на вътрешните работи, акцентира още Йончева. Тя съобщи, че знае имената на тези хора, само че няма да ги каже, тъй като това е работа на съответните органи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР