Шумно рекламираната в понеделник вечерта абсолютна и безусловна капитулация на

...
Шумно рекламираната в понеделник вечерта абсолютна и безусловна капитулация на
Коментари Харесай

Голямата победа се оказа голямо прецакване за българските превозвачи

Шумно рекламираната в понеделник вечерта " безспорна и безусловна капитулация " на проекта " Макрон ", против който стачкуваха българските превозвачи, се оказа пирова. Часове по-късно засегнатите компании обясниха, че доста от признатите текстове на процедура ще затруднят още повече тяхната работа и още веднъж заплашиха с митинги, написа днешният в. " Сега ". Така че в тази ситуация става дума или за нескопосана пиар акция, или ръководещите са били подведени какво е гласувано в европарламента, или въобще не са разбрали защо става дума.

Тон зададе евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, който разгласи, че е реализиран пробив в интерес на българските превозвачи. Той е единственият български евродепутат, който има право на глас в транспортната комисия на европарламента. В първична еуфория се включи и министър председателят Бойко Борисов, който при завръщането си от Тирана даде специфичен брифинг на летище " София " и разгласи, че решението " не е мотив за фанфари, а демонстрира, че всичко може да се случи посредством разговор, взаимни отстъпки и без повишение на звук ". Транспортният министър Ивайло Московски също побърза да заключи, че имаме цялостен триумф за пакета " Макрон ", въпреки и единствено на равнище комисия.

Текстовете, утвърдени от евродепутатите, видимо отразяват част от настояванията на българските превозвачи, зад които застана и държавното управление. Към тях обаче са признати голям брой допълнения, които на процедура слагат транспортните ни компании в още по-неизгодно състояние.

" Рано е да бием тъпана ", съобщи през вчерашния ден Петър Курумбашев, народен представител от партията на европейските социалисти. " Ако става въпрос за пробив в интерес на нашите превозвачи, то той е в изключването интернационалния превоз от директивата за командироване на служащи ", изясни той. В същото време обаче тази инструкция ще се ползва още от първия ден за каботажа (натоварване, транспорт и разтоварване в една страна от задгранична фирма) и за комбинирания превоз в частта, в която той е сухопътен. " Едното е положително за нас, а другото - не. Посланието на западните страни е: Каботажът остава за нас, а либерализираме интернационалния превоз ", разяснява Курумбашев.

Проблем има и със задължението водачите на всеки три седмици да се прибират у дома за отмора. " Това условие отпадна, само че беше гласуван един доста противен текст, освен това в огромно несъгласие с по-горното решение - на всеки три седмици би трябвало да има най-малко едно разтоварване и натоварване на камионите в страната членка на регистрация. Което значи, че изобщо не е избегнато връщането на водача, тъй като на процедура би трябвало да се върне камионът. Изискването за връщането на камиона е още по-странно. Ако водачът може да е носталгичен към своето семейство, то на камиона за какво му е мъчително и за какво той би трябвало да се върне ", иронично пита Курумбашев.

Не е решен и казусът с това къде ще спят водачите, когато пътуват зад граница. Според новите текстове те няма да могат да употребяват нито седмичната, нито понижената седмична отмора в кабината на камиона, в случай че не са паркирали в особено сертифицирани зони, които би трябвало да дават отговор на дълъг лист с условия като брой тоалетни, душове, пейки и други санитарни и хигиенични условия. Такива зони занапред ще се построяват.

Част от българските превозвачи още веднъж заплашиха с митинги. " Не сме се борили за това да стане по-лошо, а да изградим нещо по-добро ", съобщи през вчерашния ден Красимир Лалов, зам.-председател на Националното съдружие на българските превозвачи. " Някой или не споделя истината, или заблуждава публичното мнение ", счита той. Лалов уточни пред в. " Сега ", че единствено включването на каботажа и комбинирания транспорт в директивата за командированите служащи ще извади от пазара 30% от българските транспортни компании.

" В момента сме в по-лоша обстановка, тъй като в предходния вид водачите трябваше да се прибират на 3 седмици, а камионите остават. Докато в този момент камионите би трябвало да се прибират на 3 седмици с товар до България и да излизат с товар. Това е небивалица на служителите, недоумяваме какво се случва, защото чакахме, че с признатата декларация обстановката ще се усъвършенства, а в този момент излиза, че с новия вид даже и камионът да се прибере празен, не се признава ", изясни превозвачът Петко Ангелов пред организация " Фокус ". От Камарата на автомобилните превозвачи пресметнаха, че поради това ново условие може да се окаже, че български камиони ще чакат с месеци зад граница, до момента в който се откри товар за България и от България, или ще се правят транспорти под себестойност единствено и единствено да отговори на това условие.

" Не знаем в Европа да има паркинги, които да дават отговор на условията на пакета " Макрон ". Еврокомисарят по превоза Виолета Булц ни даде обещание възбраната да се спи в кабините на камионите да влезе в действие, откакто на всеки 100 км бъдат построени тези паркинги ", недоволства Димитър Димитров, изпълнителен шеф на Камарата на автомобилните превозвачи в България.

Вотът в транспортната комисия е единствено първа стъпка от дълга процедура за утвърждение на разпоредбите. Предстои пакетът " Мобилност " да бъде гласуван от европарламента, а по-късно да бъде дискутиран с Европейския съвет и Европейската комисия. В така наречен триалог се търси компромис сред тези три институции и едвам тогава документът се трансформира в закон. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР