Шумните ремонти в часовете между 14:00 и 16:00 остават в

...
Шумните ремонти в часовете между 14:00 и 16:00 остават в
Коментари Харесай

Нова наредба в София: Без шумни ремонти между 14:00 и 16:00 часа

Шумните поправки в часовете сред 14:00 и 16:00 остават в историята, а санкцията за повдигане на звук след 22:00 часа ще е 300 лева Това планува новата разпоредба за публичен ред и сигурност, която общинарите одобриха на днешното си съвещание. Забранява се и събиране на дарения на публични места, както и просията. Промените влизат в действие от 1 декември.

София

Наредбата,която одобриха общинарите на днешното си съвещание преглежда шума в три направления- домашни действия и съседи, обществени пространства и звук от строително монтажни действия. Тоест, в случай че съседите ви подвигат звук преди 8 сутринта или след 22:00 часа можете да подадете тъжба на телефон 112.

Органите на реда ще дойдат да установяват нарушаването и нарушителите ще бъдат санкционирани. Акт за нерегламентиран звук може да бъде и формиран и на строители, които къртят или взривяват сред 14 и 16 часа, като ограничаването ще важи и за строителните компании, които работят по общински обекти. Просията и събирането на дарения също ще се преследва.

Всеки е давал пари на просяци на улицата. Напоследък обаче зачестиха случаите на събиране на дарения за измислени дела и подправени нуждаещи се. Точно по тази причина от общината взеха решение настояването на пари по улиците да се санкционира с санкция от 100 до 300 лева Изключение ще вършат единствено акциите на БЧК.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Тези, които вървят по улиците и събират средства, излизайки с някаква идея, която може да е подправена, не бихме им разрешили да тормозят хората, тъй като това и прочувствено влияе.
Миенето на стъкла на коли по кръстовища и светофари и просенето също се не разрешават. Просията по принцип е неразрешена от закона и хората, които го вършат добре знаят това.

- Знам, но като ми се постанова... последно единствено 20 лева и няма да се върна в никакъв случай повече.


- Никога не съм поискала с ръка пари, само че те сами ми оставят за гълъбите.


Промени ще има и в регламента за уличните музиканти, като се изключи че ще имат потребност от позволение, районните кметове ще би трябвало да дефинират местата, на които тази активност ще е разрешена. Повечето музиканти още не са осведомени с наредбата. Борислав Борисов неотдавна е свирил в центъра на Виена. Там, в случай че искаш да се изявяваш на улицата, получаваш лист с часове и места, където можеш да свириш.

Борислав Борисов, махленски музикант: Зн ачи, ето го това е и коства 6,50 евро за целия месец. Вместо да се занимаване с тъпотии, това ще е доста хубаво, в случай че изкарат едно такова документче. Иван Илиев, вносител на наредбата: Методиката за предоставяне на позволение, както беше повдигнато и в зала въпрос дали да е седмично, месечно или годишно ще бъде създадено от Следствен отдел към окръжна прокуратура и това е планувано в наредбата, никой не желае да лимитира изкуството.
От опозицията похвалиха създателите на новата разпоредба, че са премахнали текстовете, които засягаха скейтбордистите, байкъри и хората, които пият бира в парка и настояха общината да заложи повече средства за построяването на видеонаблюдение в целия град.

Последните промени на наредбата са от 2010 година, оттогава градската среда се е трансформирала и това е наложило измененията, посочи още вносителят на наредбата Иван Илиев. Кметът на София Йорданка Фандъкова също е безапелационна, че това е най-важната разпоредба, тъй като непосредствено към този момент спокойствието на жителите.

Предвидените санкции за повдигане на звук са сред 100 и 300 лева за жители и 300 до 500 за компании, като при наново нарушаване са двойни. Контролните органи, които ще наблюдават за спазването на наредбата са Столичната дирекция на вътрешните работи, Столичният инспекторат и пожарната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР