Шумен. Връщат за ново разглеждане въпроса за мястото и визията

...
Шумен. Връщат за ново разглеждане въпроса за мястото и визията
Коментари Харесай

Шумен: Връщат за преразглеждане въпроса за мястото и визията на Паметника-портал на 7-ми пехотен Преславски полк в града

Шумен. Връщат за ново разглеждане въпроса за мястото и визията на Паметника-портал на 7-ми пехотен Преславски полк в Шумен. Това стана ясно по време на съвещание на Областната комисия „ Военни монументи “, на което трябваше да бъде разисквана смяна на до момента препоръчаната визия на паметника, по отношение на писмо от Министерството на защитата (МО), съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . От министерството не утвърждават препоръчаното завъртане на паметника-портал под ъгъл по отношение на оста на прилежащия бул. „ Славянски “. Иска се и той да бъде в първичния си размер от 20 метра, а не 14 метра, както планува планът.
„ Ние приказваме за възобновяване на нещо, което е съществувало, а не за създаване на нов монумент. Удължаването на паметника би трябвало да бъде с 6 метра, приказваме за размери много по-големи от препоръчаните в плана. Добре би трябвало да се уточни и какъв брой имена и по какъв начин да бъдат изписани. Само при Тутракан 7-ми пехотен Преславски полк дава сред 400 и 600 души. Има много фактори, които би трябвало да бъдат взети поради, условията на Министерството на защитата са заместникът да е паралелно на булеварда, както и смяна в размера “, съобщи Радослав Симеонов, гл. специалист в МО.
С цел реализиране на оптималната достоверност на външния тип, от МО са изпратили регистрационна карта на обекта от тогавашния указател на Министерството на войната, датиращ от началото на 40-те години, съпроводен с достоверна фотография на паметника. Авторът на сегашния план арх. Красимир Генов уточни, че до оферти вид се е стигнало след доста взаимни отстъпки. „ Предложението на Министерството на защитата обаче е още по- неуместно, по този начин паметникът ще бъде една огромна стена, която ще гледа в нищото, няма да е деен нито като визия, нито като пространство пред пл. „ Кристал “, а просто една постоянна структура. Ако се одобри да е паралелно на булеварда, аз ще се откажа от авторските права “, съобщи арх. Генов. Той изясни, че е мащабирал паметника въз основата на размера на черните плочи с имената на починалите.
Заместник-областния шеф Петко Шаренков, който председателстваше съвещанието, предложи въпросът за Паметника-портал на 7 пехотен Преславски полк да продължи с дейната роля на Инициативния комитет за построяването му. Въпросът за мястото и визията на паметника ще бъдат върнат за ново разглеждане в специфичната общинска комисия, в чийто състав влизат представители на Инициативния кометет. Без координиране на плана от страна на МО, Инициативният комитет не може да започва процедура по набиране на средства. За построяването на паметника от страна на МО по сметката на общината към този момент има преведени 25 000 лева, а 2018 година е последната година, в която те могат да бъдат усвоени. За реализацията на сегашния план пък ще са нужни 75 000-80 000 лева, сумата може да нарасне до 130 000 лева в случай че се наложи пренасяне на подземна инфраструктура.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР