Шумен. Проблемът в България е епидемиологичното проучване за хепатит -

...
Шумен. Проблемът в България е епидемиологичното проучване за хепатит -
Коментари Харесай

Д-р Нигяр Джафер: Проблемът в България е епидемиологичното проучване за хепатит, което не се покрива от Касата и това ще бъде следващият етап, към който ще насочим усилията си

Шумен. Проблемът в България е епидемиологичното изследване за хепатит - проучването, което не се покрива от Националната здравноосигурителна каса, и това ще бъде идващият стадий, към който ще насочим напъните си. Това съобщи в Шумен доктор Нигяр Джафер, заместник- ръководител на Народното събрание и член на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “- Шумен . Днес в града се организираха безвъзмездни скринингови проучвания за хепатит В и C, като акцията бе под патронажа на здравната комисия. Д-р Джафер уточни, че у нас няма епидемиологично изследване, което да откри какъв брой тъкмо са болните от хепатит. „ Предполага се, че те са над 100 000 души. Миналата година благодарение на приложената терапия са излекувани сполучливо 700 от тях “, съобщи тя.
Д-р Джафер уточни, че методите, които се употребяват за скрининг, са налични и достоверни, а задачата на днешната акция е да се даде опция на повече хора да се изследват гратис за хепатит, да се увеличи информираността за болестта, методите за предварителна защита и лекуване. „ Лечението на един пациент е 50 000 лева месечено, по нашенски обаче никой не покрива проучването. Хората би трябвало да се изследват, медицината е напреднала до такава степен, че лекува хепатита през днешния ден “, сподели доктор Джафер.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР