Шумен. Представено беше 22-тото издание на алманаха Златоструй“, предаде репортер

...
Шумен. Представено беше 22-тото издание на алманаха Златоструй“, предаде репортер
Коментари Харесай

Шумен: Представено беше 22-тото издание на алманаха „Златоструй“

Шумен. Представено беше 22-тото издание на алманаха „ Златоструй “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Литератулният алманах се издава годишно от Съюза на писателите в Шумен от 1996 година Три акцента уточни в новата брошура Антонин Горчев, един от съставителите - издадената книга на поета Богдан Тетовски и рецензията към нея на Иван Карадочев, вторият е обвързван с литературното дело на писателя Марин Калинов и „ Яни, какъвто го познавах “, на Евдокия Борисова. Селекцията в издането за литература, рецензия и изкуство за 2018 година показа проф. Добрин Добрев. Той уточни, че традициите на „ Златоструй “ са солидни и той стои добре в общонационалното пространство на районните издания. В сборника са поместени стихове на Богдан Тетовски, Петър Чухов и Антонин Горчев. Интересна лирика оферират Тони Телалов и Красимир Вардиев.
„ Антоний Димов, необикновен създател. Изненада ме с едно антихайку създание: Плиска-камък, върху камък, върху камък а отгое дъвката ми. На пръв взор звучи извънредно непоетичено, пошло, и няма никакво творчество, само че става дума за Плиска и в случай че се замисли човек, тогава внезапно идват смислите на всяка дума, на всяко нареждане. Лично за мен този текст демонстрира цялата грозотия на света, в който живеем. Лепкавостта, дъвката като метод на живот, политика, изкуство върху тази традиция, само че задачата на литературата е да изненада и такива читатели, които малко са се попреситили “, съобщи проф.Добрев. Той означи, че Мартин Спасов твори в стилистиката на шлагерната лирика, със по-специфично звучене е поезията на Стоян Терзиев, Галина Михайлова, Росица Чакърова. Вярна на себе си и все по-меланхолична е Татяна Карова. Проф. Добрев обърна внимание на творбата „ Пълен квит “ на Веселин Касачиев.
„ Разголващ и стъписващ с изказаната тъжна констатация, одобрявам текста повече като философска поговорка “, сподели проф. Добрев. По думите му, Илина Желязкова е изобретение. „ Не желая да бързам зад охлюва и да ме води следата му “,само този стих ми е задоволителен, с цел да схвана, че Илина има поетическо чувство за света “, сподели проф. Добрев. По отношение на белетристиката той означи добре написания роман от Станчо Пенчев и романа „ Операция „ Марсов венец “, който е в стилистиката на вулгарните романи. „ Повествованието върви безпрепятствено, проличава се, че Станчо Пенчев към този момент е усвоил занаята “, разяснява проф. Добрев. По думите му Евдокия Борисова е роден публицист. Интересна находка с тематиката за всеобщата полуда предлага Румен Иванчев в „ Пиета “. „ Ловен излет №5 “ на Кънчо Енчев е тъмен, фрапантен и тягостен. Виолета Кънчева предлага текст „ Не си прави подбив с шегата “, в който дъхът на хербаризираното минало носи забавна спомагателна смисловост. Сред забавните четива е откъс от разказ „ Може би сгреших “ на Милчо Ванчиков. Елегантни и с възприятие за комизъм са фрагментите на Христо Трендафилов.
„ Фрагментите на Иван Карадочев са от напълно друго естество. В тях пулсират силите на отвъдното. Смъртта се появява като персонаж. Тежки и дълбоки текстове, виждам няколко създателя загледани в живота отвън оптимистичното “, разяснява проф. Добрев. На страниците на изданието са показани и няколко критически текста - на Иван Карадочев, на Петър Стефанов и на Мильо Петров. В алманаха са поместени илюстрации на Марияна Петкова.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР