Шумен. Христо Димитров – хореограф, режисьор, продуцент, създател и ръководител

...
Шумен. Христо Димитров – хореограф, режисьор, продуцент, създател и ръководител
Коментари Харесай

Шумен: Създателят на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров ще гостува в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”

Шумен. Христо Димитров – хореограф, режисьор, продуцент, основател и началник на Национален фолклорен отбор „ Българе ” ще гостува от 17.30 ч. на 31 октомври в Регионална библиотека „ Стилиян Чилингиров ”-Шумен. Това оповестиха от библиотеката . Събитието е по самодейност на Сдружение с нестопанска цел „ Мисия Култура ” и Регионална библиотека „ Стилиян Чилингиров ” и е следващото в самодейността срещи със значими шуменски създатели, които през днешния ден са имена в националната и международната просвета.
От десетгодишен Христо Димитров танцува национални танци в разнообразни самодейни сформира. Впоследствие приключва специалността „ Хореографска постановка “ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Дипломира се в класа на проф. Петър Луканов. През 2002 година дружно със сестра си Елена Андерсон основава първия частен професионален фолклорен отбор „ Българе “, а измежду многочислените сполучливи спектакли на ансамбъла са „ Това е България “, „ България през вековете “, „ Албена “, „ Осмото знамение “ и други
Освен на отбор „ Българе “, Христо Димитров е продуцент и на трио „ Уникалните гласове “ и на дамското трио „ Сопрано “, а през 2011-та основава Национална импресарска мрежа. Освен това е създател на Фондация „ Българе “, чиято задача е да поддържа, съхранява и разпространява българското фолклорно и културно завещание в България и в чужбина. Основател е и на патриотичното Национално придвижване „ Второ Българско Възраждане “, на Фондация „ Вяра без граници “ и на клуб „ Библията дава отговор “. Председател е на Управителния съвет на Сдружение „ Пазители на българщината “, което е учредено по негова концепция и с дейното му присъединяване. Организатор е още на Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна, на Международния фестивал на необвързаните във Велинград и на Националния събор „ Войводска среща “.
Христо Димитров е притежател на почетния знак „ Златен век “ на Министерството на културата за огромния му принос в развиването на българската просвета.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР