Шумен. Етнографски урок по метода Монтесори“ се проведе в къща

...
Шумен. Етнографски урок по метода Монтесори“ се проведе в къща
Коментари Харесай

Шумен: Етнографски урок по метода „Монтесори“ се проведе в къща музей „Панайот Волов“

Шумен. Етнографски урок по метода „ Монтесори “ се организира в къща музей „ Панайот Волов “ в Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Занятието е част от програмата „ Летен музей “ на Регионален исторически музей-Шумен. За дребните посетители от занималня „ Защо “ уредникът доктор Милена Андреева беше подготвила под сянката на остарелия орех в двора ъгъл навън - с трикраки столчета, пейки, застлани с домашно тъкани шарени черги, богато везани пешкири, окачени на кладенеца и още движимости и предмети от бита на старите българи. На масичка в центъра на къта благодарение на вретена беше изписана и основната дума за урока - обичай. В рамките на етнографският урок „ Битът на старите българи “, проведен по метода „ Монтесори “, децата имат опция да научат старинни български думи и да се допрян до съотвестващите битови предмети в действителна музейна среда.
Голям интерес по време на обучителната игра провокира „ Вълшебната торба “. „ В нея децата могат да намерят чудни предмети, които да обследват, да разпознаят, а за непознатите от тях да научат по какъв начин се назовават и защо служат. Децата не бързат да вземат предмета от „ Вълшебната среда “ а първо го опипват, обследват, като се пробват да познаят какъв е той. По този метод развиват своите сетива, сетивно нереално логическо усещане и мислене. Децата имат опция да демонстрират своето откривателство, да пресътворяват предметите, които научат, да ги моделират, да апликират, да ги нарисуват, да попишат с паче перо и перодръжка. Да научат нещо ново за метода на живот на своите предшественици, да създадат параленост какъв брой е друго в миналото и през днешния ден, само че и да открият магията на това, което е било покрай природата, тъй като точно по този начин са живеели техните предшественици, подобен е бил техният обичай “, сподели доктор Милена Андреева.
В началото на занятието дребните любопитковци от „ Защо “ изгледаха особено квалифицираната просветителна презентация и къс филм, а по-късно се разходихая из къщата музей. „ В презентацията сме посочили по какъв начин се изписват думите на съответните старинни предмети, и на процедура ги повтаряме и обследваме. Децата могат да видят какво значи мътилка, какво значи ямурлук, шкаф, който се е наричал юрук, могат да видят паламарка, сърп, да схванат по какъв начин се прави мътеница, по какъв начин се бие чистото масло, да седнат на трикрако столче и на софричка, да усетят и да опитат по какъв начин се преде - с жива вълна, с вретено, с дарак и чакрък. Всичко това те го виждат и опитват “, сподели доктор Милена Андреева. Летните занятия в къща музей „ Панайот Волов “ не престават до 24 август.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР