Шумен. Две рибки клоуни“ са първите обитатели на морския аквариум

...
Шумен. Две рибки клоуни“ са първите обитатели на морския аквариум
Коментари Харесай

Шумен: Две рибки „клоуни“ са първите обитатели на морския аквариум в Детски отдел на регионалната библиотека

Шумен. Две рибки „ клоуни “ са първите жители на морския аквариум в Детски отдел на Регионална библиотека „ Стилиян Чилингиров ” в Шумен. В деня на формалното разкриване на аквариума се състоя и именуването на двете рибки, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Те получиха имената Трой и Флора, посредством чоп от постъпилите оферти в състезанието, разгласен от библиотеката. Христислава Емилова стана кръстница на рибките, за което ще получи и грамота за кръстница- магьосница.
„ За реализирането на този план доста ни оказа помощ Диян Златев, който подари техниката и огромна част от аквариума. Ние участваме в този план като хората, които ще го поддържаме и ще го обогатяваме с живи организми. Решихме аквариумът да бъде в библиотеката, с цел да могат повече хора да се радват на жителите му “, описа Галя Герчева от една от компаниите - донори на оборудването. „ Искахме всички поданици на града да се срещнат с морската акваристика и да усетят тази хубост, на която ние се радваме всекидневно. Решихме аквариумът да е в Детски отдел, тъй като децата са най-топлите създания, които могат да оценят това “, сподели още Галя Герчева.
Аквариумът събира към 500 литра, като водата е със соленост два пъти по-голяма от тази в Черно море. В началото на идната година в него ще бъдат заселени още рибки. Те няма да са хищници и ще могат да съжителстват между тях без експанзия. Аквариумът е дарен от две шуменски компании, във връзка актуалната Световна година на рифа. Така Република България „ Ст. Чилингиров “ става първата библиотека в страната с публичен морски аквариум.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР