Шумът се оказа основният смутител на обществения ред в София,

...
Шумът се оказа основният смутител на обществения ред в София,
Коментари Харесай

Шумни климатици, кучета и заведения са смутителите на реда в София

Шумът се оказа главният подбудител на публичния ред в София, а контролът на възбраните за запазване на спокойствието на жителите - непълен. Това стана ясно от първото обществено разискване на новата разпоредба за публичния ред в Столичната община.

Нормативният акт на процедура преповтаря много текстове от остаряла разпоредба на общината, анулирана преди няколко години. В момента публичният ред се опазва по нормативен акт на повече от 20 години.

С новата разпоредба още веднъж се прави опит да се вкарат разнообразни забрани като това да се пускат шумни уреди като прахосмукачки и циклещи машини във времето сред 14 и 16 часа и от 22 до 8 часа. Същата възбрана има и за високия диалект, свиренето на музикални принадлежности и пеенето. Присъства и текстът от анулираната разпоредба, който не разрешава изтупването и изхвърлянето на отпадъци през терасите. Отново са включени условия уличните актьори да се изявяват след позволение на районния кмет на избрани за това места. Диференцират се и санкциите за неспазване на възбраните като всеобщите са до 150 лева

И в новата разпоредба е включен текст от анулираната, който не разрешава пиенето на алкохол на обществени места, в случай че се нарушава публичният ред. Именно това сътвори най-голяма дискусия във виртуалното пространство, само че не и на разискването в четвъртък.

Проблем има, решение - не

Основният проблем за жителите се оказа шумът - от заведения, лаещи кучета, от климатици и хладилни елементи, от сватби и концерти навън. Повечето, взели участие в разискването, описаха персоналните си истории, свързани с битката с шума от разнообразни източници. Дадоха се разнообразни оферти - от това да се засегне казусът с така наречен бялК звук от климатиците до това да се забранят всевъзможни концерти навън и музиката в заведенията.

Жителка на село Лозен, което е част от Столична община, описа персоналната си битка с лаещите в прилежащите дворове кучета. За да потвърди правотата си, дамата платила за премерване на шума от животните, само че се оказало, че макар че надвишава нормите, нищо не може да се направи. От отговора на ръководителя на комисията по публичен ред и сигурност Иван Илиев стана ясно, че ще се търси някакъв метод за решение на казуса, само че не е несъмнено, че ще се откри.

Друг жител сигнализира, че белият непрекъснат звук от климатици, хладилни елементи и други сходни източници, даже може да повлияе на съзнанието и душeвността на хората. Той даде за образец по какъв начин в кв. " Кръстова вада " климатик бил " отстрелян " с огнестрелно оръжие ", а различен бил изрязан с флекс. Призова за съществено отношение към казуса.

Според различен столичанин обаче се вкарват прекомерно строги наказания за привидно несъществени нарушавания като това да си пуснеш прахосмукачката в часовете за отмора или да си изтръскаш каренцето през терасата. Той даде за образец детските аспиратори за нос, които работят с прахосмукачка. " Те се употребяват когато и да е, а прахосмукачката не подвига повече звук от пералнята или климатика ", изясни жителят. Общинският консултант Иван Илиев му изясни, че възбраната за звук от сходни уреди ще важи за мощни, най-вече професионални прахосмукачки и се съгласи, че аспираторите за нос са съвсем наложителни за децата до 3 години.

Забраната за пиянство на бира в парка може да отпадне

Забраната за използването на алкохол на публични места, в случай че се нарушава публичният ред ще бъде прецизирана или ще отпадне напълно от наредбата, изясни Илиев. Противниците на текста считат, че публичният ред може да се смущава и от хора, пиещи минерална вода, и такива случаи като цяло би трябвало да се глобяват. " Другата позиция е, че не би трябвало да се пие алкохол по детските площадки и в парковете ", изясни Илиев и добави, че ще се търси по-точна дефиниция.

Другият противоречив въпрос в наредбата е регулирането на активността на уличните актьори. На процедура и сега те могат да се изявяват след позволение на избрани за това места, както е записано и в новата разпоредба. Общинският консултант Венцислав Мицов от партия " Глас национален " разгласи, че дружно с сътрудниците си ще внесе правила за работата на тези актьори, тъй като те са част от духа на града.

Полицията - без изкуство по пътните платна

Нарисуваните пешеходни пътеки в центъра на София се оказаха главният проблем за публичния ред съгласно представителите на Министерството на вътрешните работи. Присъствалите на публичното разискване чиновници на Министерство на вътрешните работи обясниха, че е " неприемливо " да се рисуват " дини, пъпеши, тикви " по пътната маркировка. През лятото няколко пътеки бяха изрисувани с разнообразни претекстове след позволение от Столичната община. Първата шарена маркировка беше на едно от кръстовищата на ул. " Г. С. Раковски ". Там сред белите линии на зебрата бяха нарисувани дини.

Повод за недоволството на полицейските чиновници е текст в бъдещата разпоредба, съгласно който на пътните платна (както и по постройките и на избрани за това места) може да се рисува след позволение. " Рисуването по пътните платна и маркировка е нелегално и няма по какъв начин да да се издава позволение за него от общината ", изясни Владимир Янев от Пътна полиция. " Това е неприемливо. Става въпрос за човешки животи. Ако на следващия ден някой бъде блъснат на тази пътека, кой ще дава пояснения в съда ", попита той.

Началникът на Общинската полиция в София Стефан Стефанов изясни, че " зебрата е, каквато е " и се прави такава, с цел да се вижда от водачите. Артистичните изяви на гърба на маркировката я правели незабележима и това било причина за произшествия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР