Шумър преговаря с Макконъл, тъй като страховете от спирането нарастват: „Сега може да се наложи да сме първи“

...
Гледайте интервюто на главния кореспондент на CNN в Конгреса Ману
Коментари Харесай

Гледайте интервюто на главния кореспондент на CNN в Конгреса Ману Раджу с лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър тази неделя в 11:00 ET/8:00 PT в предаването „Inside Politics“ на CNN.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър каза пред CNN, че неговата камара може да се наложи да вземе нещата в свои ръце и да прокара задължителен законопроект за финансиране на правителството на фона на дълбоки разделения в Камарата и предстоящо затваряне до следващия уикенд.

Седмици наред сенатори от Демократическата и Републиканската партия наблюдаваха Камарата с нарастваща тревога, тъй като председателят Кевин Маккарти се бореше да събере гласовете, за да приеме законопроект за краткосрочни разходи по партийна линия – всичко това, докато той се съпротивляваше на призивите да сключи сделка с демократите да държи правителството отворено, докато не бъде постигнато по-дългосрочно споразумение. Първоначалният план: Нека Маккарти първо получи гласовете за приемане на законопроект, преди Сенатът да го промени и да го изпрати обратно в Камарата за последен кръг от гласувания и преговори.

Сега, когато лидерите на Републиканската партия в Камарата на представителите все още се борят да получат гласовете преди крайния срок на 30 септември, Шумър каза, че ще се опита да сключи сделка с лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл и ще я изпрати на Камарата в навечерието на потенциално затваряне – всичко, както той сигнализира, че настоява помощта за Украйна да бъде включена като част от пакета.

„Сега може да се наложи да отидем първи … предвид Камарата“, каза Шумър пред CNN в интервю в офиса си, мигове преди да предприеме процедурни стъпки, за да позволи на Сената да приеме продължаваща резолюция, или CR, още следващата седмица. „Лидерът Макконъл и аз разговаряме и имаме голямо съгласие по много части от това. Никога не е лесно да се получи голям законопроект, законопроект за CR, но аз съм много, много оптимист, че Макконъл и аз можем да намерим начин и да получим голям брой гласове както на демократите, така и на републиканците в Сената.“

Ако оценката на Шумър е вярна, това би оставило Маккарти пред избор: Или напълно да игнорира законопроекта на Сената, или да продължи да се опитва да прокара собствения си законопроект в тясно разделената Камара, където може да си позволи да загуби само четирима члена на Републиканската партия при всяко партийно гласуване .

Но Маккарти също може да бъде блокиран от двупартийна група от членове, които открито заплашват да подпишат петиция, налагаща гласуване в Камарата – ако съберат 218 поддръжници – и напълно да заобиколят говорителя. В момента Маккарти се бори да възроди плановете си за разходи, за да се опита да премести 11-годишните сметки за финансиране през своята камара – въпреки че обикновено отнема месеци, за да се изгладят различията между двете камари относно законодателството за разходите.

Сега в кръговете на Републиканската партия в Камарата на представителите се говори за съсредоточаване единствено върху тези дългосрочни сметки и пълно изоставяне на временна резолюция, тъй като хардлайнерите заплашват да я провалят и тъй като представителят на Републиканската партия Мат Гетц от Флорида обеща да поиска отстраняването на Маккарти от поста на говорител, ако той настоява за такова решение за лейкопласт. Но Маккарти посочи, че все още е готов да приеме законопроект за спиране на републиканците и в петък не се ангажира с това как ще се справи с план, изпратен му от Сената.

Остава да се види какво в крайна сметка ще бъде включено в плана на Сената. Шумър каза в интервюто „Надявам се да е така“, когато го попита дали очаква финансирането на Украйна да бъде включено, тъй като Белият дом настоя за 24 милиарда долара за подпомагане на страната във войната й срещу Русия.

„Лидерът Макконъл и аз сме силно за помощ за Украйна и вярвам, че мнозинството от членовете на двете партии в Сената са съгласни с това“, каза Шумър.

Но бързото прокарване на такъв план през Сената ще бъде трудно. Всеки един сенатор може да забави действията в Сената – а сенатор Ранд Пол, републиканец от Кентъки – обеща да се бори срещу законопроект, който предоставя пари за Украйна.

Още за предстоящото затваряне на правителството:

Какво може да се случи, ако правителството спре да работи? Ето какво трябва да знаете. Председателят на Камарата наблюдава едно от най-тесните мнозинства от години. Вижте защо маржът на Маккарти има значение. Колко необичайно е Камарата да не приеме правило? Поглед към скорошната история Какво е петиция за освобождаване от отговорност? Някои законодатели гледат на това тайнствено двупартийно решение като предстоящо затваряне

„Ще възразя срещу изпращането на повече пари в Украйна“, каза Пол пред CNN в четвъртък. „Нямаме повече пари.“

И все пак с разделенията на Републиканската партия за това как да продължат, разочарованието расте в редиците.

Сенатор Шели Мур Капито от Западна Вирджиния, член на ръководството на Републиканската партия в Сената, изрази загриженост относно начина, по който нейната партия се справя с преговорите за разходите.

„Чувствам, че имаме контрол над Камарата – не завиждам на позицията на моя добър приятел Кевин Маккарти тук – но мисля, че просто показваме, че нямаме никакви решения“, каза Капито пред CNN. „Патовата ситуация и затварянето на правителството не са добри решения.“

Попитана дали е загрижена за последиците от спирането, Капито каза: „Притеснявам се за това, политическата реакция“.

Сам Фосъм от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР