Щял да търси подкрепа от ГЕРБ и ДПС за съдебната

...
Щял да търси подкрепа от ГЕРБ и ДПС за съдебната
Коментари Харесай

След чегъртането наред е разгонването: Христо Иванов иска бързо разгонване на ВСС

Щял да търси поддръжка от ГЕРБ и Движение за права и свободи за правосъдната промяна
Управляващата коалиция  ще търси поддръжка и от опозицията в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи за промени в Конституцията, свързани със правосъдната промяна, преструктурирането на Висшия правосъден съвет и избора на новия му състав. Това съобщи съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов в предаването " Денят стартира " на Българска национална телевизия.

Според него от ГЕРБ са заложили преструктурирането на Висш съдебен съвет в предизборната си стратегия, в Движение за права и свободи също приказват за промяна, т.е. – и ръководещи и съпротива признават, че измененията във Висшия правосъден съвет са неизбежни.  " Това е политически изпит за ГЕРБ и Движение за права и свободи – дали те ще осъзнаят отговорността си да отпушим към този момент тази тематика или ще продължат да бъдат в плен на своите зависимости от статуквото ", сподели Христо Иванов.

 От " Демократична България " ще предложат да се сътвори краткотрайна парламентарна комисия за промени в Конституцията. Целта е промените на главния закон да станат факт след необятна полемика, а не да са наложени авансово под формата на законопроект. Промените във Висш съдебен съвет би трябвало да станат факт до есента.

И още: " Трябва да стартират политическите старания по образуване на огромно болшинство от 2/3 в Народното събрание. Изборът на парламентарна квота на Висшия правосъден съвет става единствено с 2/3 от народните представители. Бързо разгонете сегашния Висш съдебен съвет, тъй като това е и бързата промяна на Иван Гешев.Управляващите и опозицията признават, че преструктурирането на Висш съдебен съвет е неизбежно, в случай че желаеме да приказваме за правосъдна промяна и ново доверие в правосъдната власт. "

Според него е възможно да се резервира парламентарна квота и в съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, само че би трябвало да бъде значително по-малка. Няма прокурорско самоуправление, няма подобен принцип и не може да има какъвто и да било диалог за отчетност на основния прокурор, в случай, че ръководи гилдия, която е под негово послушание. Трябва да бъде въведено мнозинство на членове на Висш съдебен съвет, определени от Народното събрание, като причина за външен надзор по отношение на основния прокурор, настоя Христо Иванов.

Той уточни, че в идващите 10 месеца би трябвало да се направи изменение в Закона за правосъдната власт, което да ликвидира профилираното правораздаване, както и да бъде формирана краткотрайна комисия за разискване на нужните промени в Конституцията, свързани със правосъдната власт.

Иванов се надява на реформаторски състав на Висш съдебен съвет, който " да чисти гнилите ябълки " в правосъдната система, но и на нов същински модернизатор на поста основен прокурор.  " Това е политически изпит дали ще осъзнаят отговорността си като жители да се отпуши най-сетне тематиката или ще продължат да бъдат в плен на своите зависимости от статуквото. Това е голям избор пред ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че в случай че не се случи конституционна смяна, ще има тежко задълбочаване на конституционната рецесия ", предупреди той.

Иванов желае и пълен рестарт на Инспектората към Висш съдебен съвет. Той е последовател на модела да се разреши на съдиите при понижена норма на натовареност да упражняват специалностите си.

По думите му президентът Румен Радев много добре подчертава върху правосъдната промяна, фокусирана върху прокуратурата посредством конституционни промени.

 Христо Иванов, който подаде оставка като водач на " Да, България " след изборите, съобщи, че  отново ще се бори за този пост. Това стана ясно от друго негово изявление за в. " Сега ":  " Не съм си издигал номинация си за водач на " Да, България ". Исках да дам опция на партията да реши групово пътят си оттук насетне. Получих огромен брой номинации и не мога да не се отзова на тази покана за вдишване на отговорност. Ако ми бъде гласувано доверие, имам готовността да изкарам цялостен мандат. Във всеки миг, в който партията е подготвена да образува ново управление, ще дам път за това ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР