Щутгарт, столицата на федералната провинция Баден-Вюртенберг и шести по големина

...
Щутгарт, столицата на федералната провинция Баден-Вюртенберг и шести по големина
Коментари Харесай

Пловдивският хор Евмолпея спечели Щутгарт


Щутгарт, столицата на федералната провинция Баден-Вюртенберг и шести по величина град в Германия бе огласен от звънливите гласове на пловдивските „ евмолпеи “ в дните на Българската просвета във връзка 24 май, Денят на Светите братя Кирил и Методий, проведени от Българско културно сдружение „ Мартеница “.

Всеобщо удивление и овации получиха осъществяванията на Девическа хорова групировка „ Евмолпея “ от Пловдив с диригент доктор Алия Хансе и клавирен акомпанимент Йорданка Иванова. Те развяха знамето на Българската култура посредством своите прелестни осъществявания, които се трансфораха в самобитен свършек на празничните дни през тази година.

Тържествената стратегия включваше три независими концерта: на 30 май в Markuskirche Rutesheim – Evangelisch-methodistesche Kirche, на 31 май в Ludwigsburg – Evangelische-methodisctische Christuskirch, а на 1 юни те повториха своята стратегия в Bulgarische Orthodoxe Kirche – Собствен храм за Българската Православна Църковна Община „ Св. Св. Кирил и Методий “ – Щутгарт в Деня на Възкресение Христово. Същият ден надарените девойки гостуваха с показване в новооткритата постройка на най-големия корпоративен музей в света Mercedes-Benz, като дружно означиха своите 16 годишнини.

На 31 май също с показване бе и визитата им в Lindenmuzeum – музей на етносите, където се срещнаха с културни артефакти от целия свят, в това число от южна и югоизточна Азия, Африка, ислямския свят от Близкия изток до Пакистан, Китай и Япония, Северна и Латинска Америка и Океания. Солисти на концертите бяха изтъкнатият пианист и учител в Щутгарт Благой Филипов, по чиято концепция и домакинство „ евмолпеите “ бяха в Щутгарт и Борис Мирчев, учител от АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “.

Гости на тържествените вечери бяха ръководители на български общности. В приветственото си слово ръководителят на Българското сдружение „ Мартеница “ и на Българското неделно учебно заведение „ Ние, врабчетата “, Щутгарт – Марияна Кабакчиева поздрави гостите и акцентира ролята и смисъла на най-светлият празник за просвещението и духовното развиване на народите. На концерта на 31 май участва Генералният консул на Република България в Мюнхен Драгомир Димитров и комерсиалното аташе от задачата ни Стефан Йонков.

Програмата, която непроменяемо включваше химна „ Върви, народе възродени “ събра аплаузите и възторга на българската общественост и немската аудитория. Персоналната покана към състава не бе инцидентна. В 16-годишната си история хор „ Евмолпея “ е гостувал в разнообразни градове на Германия към този момент няколко пъти и непроменяемо е получавал високата оценка на експерти, дипломати, посетители на концертите. В Пасау, Улм, Брауншвайк към момента си спомнят музикалните визити на състава и превъзходното показване на българската хорова школа.

„ През годините хор „ Евмолпея “ е взел участие в разнообразни културно-дипломатически задачи, само че и тази не бе по-малко затрогваща. Затрогваща, тъй като е обвързвана с един от най-светлите празници, скъпи на сърцето на всеки българин, обвързвана с езика на нашите предци и с гордостта, че и ний сме дали нещо на света. „ Евмолпеиите “ прегърнаха концепцията да заявят делото на Светите братя Кирил и Методий в духовно близка на нас Германия. 24 деликатно подбрани български и други песни представляваха концертния букет, с който те ознаменуваха празничните дни. Те зарадваха своите връстници от българското неделно учебно заведение освен с песните си, а и в допълнение затвърдиха у искащите да учат матерния си език българчета, че този празник е доста специфичен “, описа диригентът доктор Алия Хансе.

За своята безрезервност и отлично показване девойките, техният диригент, пианист и управител на хора Ганка Янкова получиха топлите и откровени благодарности и нови предложения от Генералния консул Драгомир Димитров, Angelika Puritscher – Председател на хоровия съюз Сarusos на Баден-Вюртенберг, Марияна Кабакчиева – Председател на Българския културен конгрес „ Мартеница “ и шеф на Българското неделно учебно заведение „ Ние врабчетата “, Пастор Tomas Schmuckle от Ludwigsburg, Пастор Gottfried Liese от Routescheim, Отец Сергий и Отец Райко Синев от Българската черква.

„ Пловдивските славеи “, както ги представяха на всяка изява в Щутгарт, отнесоха в душите си голямо задоволство от следващата сполучливо изпълнена задача.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР