Щурци, мравки, червеи - всички те са част от менюто

...
Щурци, мравки, червеи - всички те са част от менюто
Коментари Харесай

Насекоми в пицата и пастата - какво мисли Италия по въпроса

Щурци, мравки, червеи - всички те са част от менюто на азиатците от хиляди години. А откакто по-рано през годината Европейски Съюз утвърди продажбата на инсекти за консумация от хората, има все по-голяма възможност яденето на този тип деликатес да стане по-широко публикувано и на нашия континент.
 Щурци, брашнени червеи и решението на Европейски съюз да включи два типа инсекти в листата с позволените храни
Ще успее ли да ни накара Европейският съюз да ядем инсекти

Щурците и брашнените червеи влизат в менюто ни

Австрия, Белгия и Холандия да вземем за пример са измежду страните, които са по-отворени към концепцията. В Италия обаче тя среща най-голяма опозиция, съгласно данни на световната компания за публично мнение YouGov. Правителството в страната е толкоз срещу, че към този момент даже е подхванало стъпки за възбрана на потреблението на инсекти при производството на пица и паста.

Оказва се обаче, че има няколко италиански производители, които са усъвършенствали пастата и пицата, приготвени с брашно от щурци.

В най-голямата плантация за инсекти в Италия, която се намира в северната част на страната, всеки ден към един милион щурци се трансформират в храна. А процесът въобще не е комплициран - те се замразяват, варят, сушат и по-късно се стриват на прахуляк. По думите на Иван Албано, шефа на фермата, брашното може да се употребява в производството на паста, самун, палачинки, енергийни барчета и даже спортни питиета.

Той споделя, че активността на фермата е доста устойчива. И дава образец - за производството на един кг брашно от щурци, се употребяват едвам към 12 литра вода, до момента в който за производството на същото количество протеин от крави, са нужни хиляди литри вода.
 Снимка 630869

Учените също са на мнение, че насекомите могат да изиграят основна роля за оправянето с изменението на климата, защото замърсяването, породено от месната и млечната индустрия, нараства, написа BBC.

Отново в Италия, само че този път в ресторант покрай Торино, основният готвач Симоне Лодо приспособява 1000-годишната си рецепта за прясна паста и основава тесто с 15% брашно от щурци. Посетителите на заведението, които са опитвали ексцентричната паста, са оставали сюрпризирани какъв брой вкусно е в действителност. А с изключение на вкусно, се оказва и потребно - брашното от щурци се смята за суперхрана, цялостна с витамини, фибри, минерали и аминокиселини. Една порция съдържа повече желязо и магнезий, да вземем за пример, в сравнение с елементарна пържола.
 Снимка 630868

Колкото и да е екосъобразно производството му обаче, брашното от щурци е безценен артикул. Цената му на кг е към 60 евро. А един пакет паста, направена с брашно от щурци, може да коства до осем евро - или до осем пъти повече от елементарната паста в супермаркета.

Въпреки това обаче местата в Италия, където се оферират ястия, приготвени с брашно от щурци, не се отхвърлят да го вършат. Ресторантьорите не крият, че си отнасят рецензии от хора, които твърдо отхвърлят да трансформират питателните си привички.
 Inoveat, Лоран Вейе и менюто с инсекти на парижкия шеф-готвач
Хрупкави инсекти в гурме чинии

Това ли е бъдещето на кулинарията

" За страдание към момента има доста дезинформация по отношение на яденето на инсекти ", споделя Даниел Сконамилио, шеф на заведение. Той обаче е окуражен, че в бъдеще от ден на ден хора ще се отворят към концепцията да опитат ястия с инсекти. Все отново, дано не забравяме, че смяната в питателните ни привички може да се окаже решаваща за оцеляването на планетата ни.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР