Щом всичко може да бъде намерено онлайн, защо да се

...
Щом всичко може да бъде намерено онлайн, защо да се
Коментари Харесай

Приспаните мозъци на смартфон поколението

Щом всичко може да бъде открито онлайн, за какво да се мъчим да измисляме нещо сами? Решаването на задания и обстановки става все по-непривично…

Телефоните ни трансформират и всеки самичък би трябвало да реши какъв брой власт ще им даде (снимка: CCO Public Domain)

…Асфалтовият път навлизаше измежду първите хълмове на планината. Седях на задната седалка, подреждах книжата и сегиз-тогиз поглеждах пътя с крайчеца на окото си. По някое време Ваньо забави хода на колата. Не спираше, само че пълзеше постепенно. Погледнах пътя – беше равно, нямаше нищо проблематично на пътя. Насреща ни се задаваше Т-образно кръстовище, на което стояха две жълти табели: едната сочеше наляво и бе написано името на търсеното от нас село, другата сочеше надясно и водеше към някакво друго село. „ Какво има ”, запитах Ваньо. После видях, че се е навел напред и се е вторачил в GPS-а на телефона си. „ Чакай сега…, че не мога да видя добре… тоя ли е пътят… ”, изломоти той, като продължаваше да се взира в картата на телефона си. Буташе я с пръсти. „ Ами вдигни очи и виж, на табелите е написано ”, отговорих. Не чаках, че това ще даде началото на спор: на кое би трябвало да се има вяра, на GPS-а или на табелите.

Тази преживелица от ерата на първите смарт телефони бе трета подред в битието ми, която ме убеди още доста дълго време да избирам „ глупавия ” телефон с копчета пред „ умния ” телефон с огромния екран. Умният телефон незабелязано правеше хората да се държат като… глупци.

На 50 като на 15

Често пътувам с метрото. Когато ходя на прес-събитие, употребявам времето, с цел да чета на смарт телефона си настоящи материали по тематиката, в която ми следва да се потопя. В останалите случаи следя какво се случва в близост. Десетки и стотици лица, наведени надолу. Десетки и стотици погледи, невиждащи околния свят. Бременни и старци стоят прави. Всеки е забил нос в своя смарт телефон. Ако някой падне и почине, дали ще виждат?

Дами на по 50+ години с напрежение мачкат екрана: там се диплят „ диаманти ” или „ топчета ”, които сръчните пръсти разрушават в редички по 3 или повече. Виртуалните облаги въртят броячите като уред на таксиметрова кола с „ помпа ”. Тук-там някоя дама не бори топчетата, а чете за „ лек, който отстранява всички болки в ставите ”. По-младите – и те концентрирано борят екрана. Някои пишат, а други трепят виртуалния зложелател в някоя „ пуцаница ” (как се споделяше, май „ first-person shooter ”).

Какво става в главите на хората?

„ Телефоните ни трансформират ”, показа ми преди време един доктор. „ Трябва да сготвиш, отваряш Гугъл и вадиш рецепта. Трябва ти стихотворение за привет – отваряш Google… ”.

Все по-често не мислим със личната си глава – търсим на открито, чакаме някъде да го има написано, измислено, нарисувано. Търсачки и тагове ни „ улесняват ”, до момента в който личните ни мозъци заспиват. Изкуственият разсъдък ни води за носа все напред и напред към тематики, които може даже да не сме подозирали. Ликуваме с илюзорното чувство за откривателство.

Всеки е забил нос в своя смарт телефон. Ако някой падне и почине, дали ще го виждат? (снимка: CCO Public Domain)

Не с всички е по този начин, би споделил някой. Факт е, познавам такива хора, които и след ерата на всеобщата „ гугълизация ” не се потопиха в огромното виртуално море, с цел да заместят интелектуалното напрягане с шаблонизирано творчество от Мрежата. Но тези са шепа хора.

Технологиите убиват творчеството

Не е мое изобретение – мрежата прави по този начин, че убива творчеството у хората. От потреблението на емотикони и „ емоджи ” вместо думи, до разпространяването на авансово дефинирани функционалности, най-често във тип на стилизирани изображения, които да показват нашите визии – харесване, нехаресване, натъжаване, яд, които ни икономисват личното изложение на страстите – тези средства ни вършат мързеливи.

Все по-мързеливи сме да изкажем със лични думи чувствата си, от ден на ден ни мързи да изписваме думи, от ден на ден ни мързи да отговорим някому с нещо съответно, комай ни мързи и да мислим.

Защо се случва по този начин

Според някои психолози, повода е в увличащото търсене на занимания и развлечения. С развиването на технологиите индивидите развиват все по-настойчиво предпочитание да се разсейват – филми, музика, игри…

Собствената мисъл бива „ паркирана ” за сметка на къпането в морето на развлечението. Убиваме скуката и заравяме проблемите под пълен слой външни занимания. Жертваме личната си мисъл, с цел да сме непрекъснато забавлявани от непознати „ произведения ”.

Едно наскоро огласено изследване за дребните заеми бе посочило, че тези дребни заеми се харчат най-вече за три неща – тв приемници, дивани и смартфони…

И не е единствено до заниманието. Щом всичко може да бъде открито онлайн, за какво да се мъчим да измисляме нещо сами? Решаването на задания и обстановки става все по-непривично.

Е, и в този момент какво?

Технологиите няма да изчезнат, няма и да спрат да се развиват. Би било хубаво, в случай че по-голяма част от нас ги употребяват мъдро. Същата тази информация, която ни залива и нерядко приспива мозъците, може да бъде употребена и за противоположното – за „ мозъчна гимнастика ”.

Всеки самичък би трябвало да реши дали ще разреши умният му телефон да го направи простак – или в противен случай.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР