Щом някой е определил министър Караджов като брокер“, значи към

...
Щом някой е определил министър Караджов като брокер“, значи към
Коментари Харесай

Виолета Комитова: За „Хемус“ бяха дали на 10 фирми по 100 млн. лева без състезание и конкурс

Щом някой е определил министър Караджов като „ брокер “, значи към него е имало сложена такава задача, споделя тя

Като длъжностен районен министър арх. Виолета Комитова се сблъска с редица проблеми – пътно разчистване, пътни градежи, пари по „ инхаус “ за автомагистрала „ Хемус “. Как гледа на „ брокерството “, какво завещание е оставила на Гроздан Караджов. Ето какво показа тя пред ФАКТИ.

– Г-жо Комитова, по какъв начин гледате на всичко, което се случи в Министерство на регионалното развитие. Регионалното министерство се трансформира в ябълката на раздора и събори обединението. Защо стана така…
– Вече цялото общество е осведомено със протичащото се в районното министерство. Знаете, че там се ръководят доста съществени средства. Изпълняват се сред 2000 и 3000 строителни обекта. Половината са по оперативна стратегия „ Региони в напредък “, която е с европейско финансиране, а другата половина са с национално финансиране. Тези всичките градежи от време на време имат проблеми с финансирането, към този момент се приказва и за индексация на цените, обвързвана с инфлацията. Но част от проблемите ние ги заварихме още предходната година, а аз съм запознавала обществото с тях. Те бяха завещание от ръководството на ГЕРБ. По тематиката настоящ ремонт и поддръжка на пътищата

заварихме възлагания за повече от 1 милиард лв., а бюджетът на АПИ беше 200-300 милиона лв..

И този дефицит на пари сътвори доста напрежение измежду строителните компании, които бяха почнали работа, а не им бяха планувани бюджетни средства през 2020 година от ГЕРБ. Това напрежение още продължава. Част от проблемите се почистват и се надявам, че ще се изчистят всички пари към компаниите, които са работили правилно в интерес на страната.

– Какво завещахте на наследника си Гроздан Караджов като стратегии и планове и какво от тях бе свършено?
– По тематиката ремонт и поддръжка на пътища му завещах няколко неща. Прекратих договорите, които бяха за по 5 години, за настоящ ремонт и поддръжка, тъй като в тази активност бяха ангажирани доста дребен брой компании.

Става въпрос за 0,01% от всички строителни компании в България.

Те имаха задача в границите на година да поддържат пътищата на стойност към 1,5-2 милиарда лв.. Тези контракти бяха от дълго време надвишили размера на публичните поръчки, по които са взели участие преди този момент. В този смисъл договорите бяха много противоречиви. Друго, което оставих на министър Караджов, бяха 100 млн. лв. за зимно разчистване на пътищата. Самото разчистване коства сред 60 и 80 млн. лв.. Също по този начин завещахме на министър Караджов до юни месец тази година да се изчистят нещата на компаниите по поддръжка и ремонт, които се отнасяха за предходната зима, да им се гласоподава нов бюджет в Народното събрание, с цел да се изплатят отговорностите към тях. Завещах му и подготвена социална поръчка, която да започва на 1 януари 2022 година за нови контракти за настоящ ремонт и поддръжка от юни нататък. Като задачата бе до тогава да се изчистят нещата към компаниите по старите им контракти.

Тази социална поръчка беше забавена, беше пусната едвам през април, а по-късно бе обжалвана.

За да има нова социална поръчка за настоящ ремонт и поддръжка, би трябвало да са прекъснати поръчките със същия предмет на активност. Аз сътворих условия Караджов да стартира новите поръчки незабавно от 1 януари 2022-а. Имаше прекъснати 5-годишни контракти, съглашения да правят настоящ ремонт и поддръжка до юни 2022, подготвена социална поръчка. Той не съумя да оползотвори времето от 6 месеца, което му осигурих с напъните на целия ми екип. Защо, не мога да кажа.

– Как гледате на обстоятелството, че управлението на АПИ в този момент приключи публичните поръчки. Какво развиване следва…
– Зимното разчистване бе изпълнено. Сега предстоят нови публични поръчки за настоящ ремонт и поддръжка през лятото и след това през зимата. Едни и същи компании извършват тези действия. Истината е, че чух реплики на министър Караджов, който сподели, че доста желае да се промени Законът за публичните поръчки по този начин, че до момента в който не мине нова поръчка с нови реализатори,

старите компании да си работят по старите контракти, които аз прекратих.

Това изречение съставлява капан, който засяга следното – компаниите по настоящ ремонт постоянно да работят по старите контракти, заварени от времето на ГЕРБ, които прекратих, тъй като постоянно има обжалване. Е, какво е това?

– Защо районният министър е „ брокер “… С какви ползи се сблъскахте вие, когато ръководихте министерството…
– Не бих употребила такива думи, когато приказвам за поста на районния министър. Визирате думи на наш политик, който го сподели, само че аз ви подсигурявам и не считам, че съм била „ брокер “ като районен министър. Но да ви кажа и за думата „ брокер “. Това е човек, който свързва продавач и покупател и взима комисионна за тази услуга. Щом някой е определил министър Караджов като „ брокер “, значи към него е имало сложена такава задача. В случая страната разпорежда, а изпълнителите получават парите, а той би трябвало да седи по средата и да получава комисионни. Но аз считам, че районният министър не може да бъде брокер – изрично. Той би трябвало да следи за осъществяването на градежите, които се финансират от Европейски Съюз или от бюджета за време, за качество, за периоди, за гаранционното обслужване. И най-много би трябвало да пази парите на хората.

– Служебният кабинет, тъй като добре познавате арх. Иван Шишков, който беше ваш заместител в предходния длъжностен кабинет, ще има ли време да вкара ред…
– Архитект Иван Шишков е осведомен с работата в Министерство на регионалното развитие. Той, като мой заместител, не е взел участие директно в прекратяването на 5-годишните контракти, в подготовката на публичната поръчка, която оставихме на министър Караджов. Но се надявам, че той ще извърши нужните инспекции, ще се разплати с компаниите, където това е допустимо, и ще направи по този начин, че да обезпечи зимното разчистване на пътищата. Това е сложен въпрос за решение.

– Станахте част от партията на господин Стефан Янев. Защо предприехте тази стъпка?
– Партията на господин Янев даде една доста сериозна поръчка да работи в интерес на хората. Това е факсимиле, само че в „ Български напредък “ има нещо друго. Говоря за концепцията, която е наречена „ Национален консерватизъм “, в която съществена полезност е отбрана на националните ползи и консерватизъм, който е обвързван със отбрана на нашите български обичаи. Аз споделям това отпреди да бъда министър. И имам вяра, че има почва тази идея да бъде възприета от българските жители. Вярвам, че нашето общество, което сега е разпиляно, може да се активизира, да концентрира гениите си, с цел да вървим към по-бърз разцвет на нашата страна.

– Отиваме към избори. Какво ще е особеното след тях?
– След тези избори чакам още веднъж доста партии да влязат в Народното събрание. Пак ще има съдружно държавно управление. Надявам се и чакам в предизборните акции партиите по-ясно да дефинират националните си ползи. И на тази база след това партиите да могат да се сплотяват, с цел да ги пазят. В момента виждаме доста тежко разделяне измежду хората. Една партия внася предложение за промени в Закона за публичните поръчки във връзка с инженеринга в строителството, доста съм говорила по тематиката. Ако това се одобри, ще имаме една доста по-точна цена на строителството и няма да има опция за надписване и

значително ще се понижи корупцията в тази сфера.

Тази смяна не изисква да се прави рокади в правосъдната власт, не изисква да се сменя основният прокурор и така нататък Предложението бе импортирано от „ Демократична България “, а аз съм работила по тези текстове и надълбоко споделям това мнение. Но другите партии не одобриха концепцията. Друг образец за разделяне. Йордан Цонев от Движение за права и свободи внесе предложение за промени в Закона за публичните поръчки в частта „ инхаус “. Какво е „ инхаус “? Раздаване на пари на определени компании. За „ Хемус “ бяха раздали 1 милиарда лв.. На 10 компании по 100 млн. лв. без съревнование и конкурс.

Това на мен ми наподобява на следното: “Господа, назначавам ви за капиталисти! “

Аз считам, че този интервал сме го минали преди 30 години и не е належащо, когато нещо не е незабавно, да даваме пари за строителство без позволение и да не се знае дали след 5 година ще бъде стартирано. Ако се поправят текстовете, ще се понижат и корупционните практики. Но в националното заседание това не бе подкрепено. Това мен ме нервира. В Народното събрание хората би трябвало да работят в интерес на хората, а не да си вършат пиар. Това разцепление не съм го основала аз, то се е създавало последователно в годините, в които сме живели.

– „ Български напредък “ с кого би се коалирал. Има ли партии, с които няма по какъв начин да говорите и работите?
– За коалиция преди избори нямам по какъв начин да приказваме. Ние сме напълно млада партия. Като минат изборите ще се преценя. Тогава и военачалник Янев ще разяснява.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР