Що се касае до двойното гражданство, искам преди всичко да

...
Що се касае до двойното гражданство, искам преди всичко да
Коментари Харесай

Михаил Константинов за Конституцията: Украйна премахна изискването за гражданство и всякакви станаха министри, не беше удачно

Що се касае до двойното поданство, желая на първо място да отбележа, че то може да е тройно и четворно, за което никой не приказва. Като разрешите повече от едно поданство, ще се появят хора с тройно поданство. Това каза дългогодишният зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов за  Аудиокаста на " Фокус " " Това е България " .

" Какво ще бъде следствието от едни или други промени в законите и в Конституцията ще забележим, откакто мине известно време. Животът е единственият достоверен съдник на нашите дейности и аз се надявам, че скоро ще разберем какви са резултатите от това, което се случи ", разяснява Константинов.

По думите му е реалност, че сега обществото още веднъж е разграничено. " Опозицията изрично отхвърля измененията, а пък естествено, ръководещите й се радват. Така че ще забележим кой е бил прав и кой – крив ", добави гостът.

" Факт е, че нашите съседи на Балканите не позволяват двойно поданство в тоя смисъл – двойни жители да заемат ръководещи позиции. А ограничавания върху поданството има и в доста други страни – Германия, Съединени американски щати и така нататък Ако става въпрос за персоналното ми мнение, аз считам, че е прекомерно рано да се радваме от тази опция за двойно поданство, а и не виждам кой сега ще се възползва от нея ", уточни някогашният началник на " Информационно обслужване ".

Професорът разяснява и следната обстановка:

" Представете си един човек, който е в мобилизационна възраст и има двойно поданство. Например в Украйна сега горната граница е 70 години, може на 69 години да ви активизират. Ако имате двойно поданство и двете страни, на които сте жител, влязат във война – единствено не ми казвайте, че не е допустимо, тъй като е изцяло допустимо, вие ще получите повиквателна и от едната страна, и от другата страна. Ако се опитате да избягате, ще ви погнат и двете страни да ви арестуват и да ви активизират. Ако приемете повиквателната от едната страна, ще ви гони другата страна да ви търси и да ви разстреля. Така че даже единствено заради тази причина – опцията да бъде мобилизиран и военно от повече от една страна, към този момент ни дава мотив да се замислим за двойното поданство. И отново споделям, не казвайте, че това е невероятно. Все повече се убеждаваме, че всичко е допустимо ", проучва Константинов.

Дългогодишният зам.-председател на ЦИК напомни опита на Украйна за двойното поданство, че не е бил сполучлив. " Знаете, че през последните години там смъкнаха условието за украинско поданство и всевъзможни, и грузинци, и всевъзможни други хора станаха министри в украинското държавно управление. И не мисля, че този опит беше изключително потребен ", безапелационен е гостът.

На въпрос дали посредством тази смяна ще бъде допустимо в листите си партиите да включват представители на българската диаспора или чужденци, живеещи от дълго време в България и придобили българско поданството, Михаил Константинов отговори по този начин: Ако това нещо първо мине през Конституционния съд – да, ще бъде допустимо.

Но посочи, че до момента в който не се поизнесе Конституционният съд нищо не е дефинитивно. " Много е допустимо част от тези неща да паднат в Конституционния съд и тогава те просто няма да съществуват в правния ни мир ".

По тематиката дали тази смяна ще разрешава партии от българската диаспора да вземат участие в изборите, да вземем за пример от Северна Македония, от Бесарабия, от Турция или пък от емигрантските общности в чужбина, Константинов сподели, че не знае дали ще има опция. " По-скоро не. Тук приказваме за присъединяване във властта в самостоятелно качество. А задгранична партия да взе участие в български избори просто не виждам по какъв начин ще стане ".

Помолен да посочи, в случай че подобна партия бъде формирана от българи с двойно поданство, Константинов напомни, че всяка партия би трябвало да бъде записана по българските закони, от българския съд и така нататък

" Не е толкоз просто да извършите българска партията. Друг е въпросът, че в листите си всяка партия, освен такава, всякаква партия, може да включи хора с двойно поданството, в случай че това законът го разрешава. Това са разнообразни неща. Пак споделям, дано да изчакаме да забележим какво ще стане ", прикани Михаил Константинов. 

Попитан дали би трябвало да бъде избран квотен принцип за българите в чужбина, гостът разяснява следното:

" Всеки може да желае всичко. Какво ще му се даде е различен въпрос. Аз не съм забелязал българите в чужбина да са чак толкоз агресивно-активни в изборните каузи. Когато имат опция да гласоподават, те гласоподават. Това е тяхно, бих споделил, свещено право, това е тяхната връзка с Родината, само че дали ще желаят, или не да слагат свои претенденти в листите – това не знам. Пак дублирам, те могат да вземат участие в партийни листи, единствено в листите на партии, регистрирани в България, а като самостоятелни претенденти – в случай че удовлетворяват някакви условия. Ако има уседналост – да имат уседналост, естествено, да имат български документи за идентичност, т.е. да са български жители, и така нататък Какво ще изискат – аз не знам, само че дето се вика, ще забележим какво ще стане ", заключи проф. Михаил Константинов, който беше посетител в Аудиокаста на " Фокус " " Това е България " .
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР