Щетите от тютюнопушенето у нас са равни на 10% от

...
Щетите от тютюнопушенето у нас са равни на 10% от
Коментари Харесай

Щетите от тютюнопушенето у нас са равни на 10% от БВП

Щетите от тютюнопушенето у нас са равни на 10% от брутния вътрешен артикул (БВП) на България. Това сочи изследване на Коалиция " За живот без тютюнев пушек " от месец април 2017 година.

Според отчета тютюнопушенето има икономическа цена, която не надалеч не се поема единствено от пушачите. Лечението на болесттите, породени от тютюнопушенето, се плащали от всички данъкоплатци, а работодателите имали вреди от загубата на продуктивност на чиновниците си, които пушат.

Материалните вреди от тютюнопушенето в България възлизали на към 165 млн. лева

 Светът губи $1,4 трлн. годишно поради тютюнопушене
Светът губи $1,4 трлн. годишно поради тютюнопушене

Тютюневите боклуци съдържат над 7000 токсични химикала

Според новия отчет на коалиция " За живот без тютюнев пушек " казусът с тютюнопушенето у нас продължава да се следи. Проучването сочи, че тютюневи произведения се продават и популяризират свободни край множеството учебни заведения в София. Според новите данни над 28% от подрастващото население у нас са постоянни пушачи.

Припомняме, че страната ни е и на една от челните позиции в Европейски Съюз по висок дял на постоянните пушачи по отношение на броя на популацията.

Погледнато от икономическа позиция, остарелият отчет на съперниците на тютюнопушенето демонстрира и че пушачите всеобщо са хора с по-ниски приходи. България обаче е отличник и по този критерии. Страната ни е първа с най-голям дял пушачи при хората с най-високи приходи. За съпоставяне в богатите страни и в средите на хората с най-високи приходи, тютюнопушенето към този момент било маргинално. Сред най-богатите финландци тютюнопушенето било сведено до 0%, а при най-заможните шведи - 1.2%.

 Най-евтините в Европейски Съюз алкохол и цигари са у нас
Най-евтините в Европейски Съюз алкохол и цигари са у нас

Сравнението в цените в Европейски Съюз демонстрират обилни разлики в страните - до три пъти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР