Щетите от пожара във влака София-Бургас са за минимум един

...
Щетите от пожара във влака София-Бургас са за минимум един
Коментари Харесай

Бивш шеф на БДЖ разкри колко струват щетите от пожара във влака София-Бургас! Има ли изобщо застраховка?

Щетите от пожара във влака София-Бургас са за най-малко един милион лв.. Това съобщи някогашният изпълнителен шеф на “Холдинг БДЖ” Християн Кръстев.

Според него тези вреди ще си останат за сметка на БДЖ, защото досега никой не загатва нищо за осигурител, който да е заинтригуван аргументите за пожара да бъдат открити, с цел да може да покрие вредите.

“От два бракувани вагона, без значение на какъв брой години и в какво положение са, вредите са за най-малко милион лв., разяснява Християн Кръстев. – Фактът, че никой не загатва нищо за осигурител е индикативен. Вероятно няма застраховка. Това значи, че БДЖ ще би трябвало да покрие сметката най-после. Всички помним каква застраховка на преносимия състав в БДЖ беше направена през 2011 година. Оказа се, че тя е годна единствено тогава, когато вагоните не са в придвижване, а се намират в депото. Изобщо няма да се учудя, в случай че тази застраховка важи и до през днешния ден. Затова евентуално осигурител в тази ситуация с пожара във влака София-Бургас по този начин и няма да се появи”.

Според Християн Кръстев, най-вероятно повода за пожара е техническа.

“От репортажите, които гледах, се вижда, че огънят потегля от електрическото табло на вагона, разяснява някогашният изпълнителен шеф на БДЖ, който е член на Градския съвет на Българска социалистическа партия – София. – Задължително би трябвало да има изправна противопожарна система, която обаче в тази ситуация не се е задействала. Това демонстрира неприятна поддръжка. Вероятно, в резултат на немарлива работа, някой от техниците е изолирал предпазителите, по този метод са изолирали и цялата противопожарна система. И резултатът от това е към този момент прочут – два изгорели вагона и най-малко един милион лв. вреди. Цяло благополучие е, че няма потърпевши хора и жертви”.

При състояние, че няма осигурител, който да е заинтригуван същинската причина за пожара да бъде открита, профилираното звено за следствие към министерството на превоза ще откри това, което му подреди министърът, счита Християн Кръстев. “Това “специализирано звено за следствие на тежки произшествия” се състои от един човек в министерството, който е зависещ на министъра. Този човек няма нито опция, нито техническо поръчителство, с цел да откри какво се е случило, изясни той. – С измененията в закона, вместо да изпълнят европейската инструкция и да отделят това звено, да го създадат без значение, тъй че да не е на послушание на министъра, те свършиха тъкмо противоположната работа. Промениха закона по този начин, че това звено да бъде директно подчинено на министъра. Затова считам, че “звеното” от един човек ще уточни такава причина за пожара, каквато му подреди министърът”.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР