Щетите от пожара във влака са за 280 000 лв.

...
Щетите от пожара във влака са за 280 000 лв.
Коментари Харесай

Булстрад ВИГ е застраховател на изгорелите вагони на гара Коньово

Щетите от пожара във влака са за 280 000 лева

Щетите от случая на гара Коньово са за към 280 000 лева, вагоните са застраховани в застрахователна компания " Булстрад Виена Иншурънс Груп ". Това сподели Пламен Пешаров, шеф на " БДЖ – Пътнически транспорти ” ЕООД на съвещание на транспортната комисия в Народно събрание, съобщи БГНЕС.

Обезщетението, което ще изплати застрахователят, зависи от установените вреди, съобщи за Дарик Николина Даскалова, шеф " Финанси " в " БДЖ – пътнически транспорти ": " Съответно ние имаме и % на самоучастие. Приспада се цената на скрапа, в случай че остане за нас, само че това са спомагателни неща, които ще се уточнят при довеждане докрай на инспекцията на изгорелите вагони ".

Сформирани са комисии, текат огледи от застрахователи, като отчетът по случая би трябвало да е подготвен до края на май.

" БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД като лицензиран железопътен транспортьор, извършващ публичен транспорт на пасажери, има подписан контракт за наложителна застраховка " Злополука " на пасажерите в средствата за публичен транспорт. Обект на тази застраховка са здравето, живота и телесната целокупност на пасажерите в средствата за железопътен публичен транспорт. Считано от 01.12.2016г., застрахователното покритие по тази застраховка за " БДЖ - Пътнически транспорти ” ЕООД се обезпечава по контракт с " ДЗИ Общо обезпечаване ” АД.
Покрити са рисковете: гибел, трайна загуба на продуктивност или краткотрайна загуба на продуктивност (над 20 дни). Съгласно Кодекса за застраховането, отговорността на застрахователя за погашение на застрахователната сума или на съответната част от нея се поражда в случаите, когато в резултат на акцидент е породен затрупан по застраховката риск. При настъпило застрахователно събитие, превозвачът издава акт за транспортна акцидент на потърпевшия пасажер, претърпял акцидент, която е предизвикала затрупан по застраховката риск с в детайли изложение на случая. Николина Даскалова посочи, че пътническата застраховка на БДЖ не планува обезщетение при претърпян стрес.

Припомняме, на 30 март избухна пожар в бързия трен от София за Бургас на гара Коньово край Нова Загора. Запалиха се два вагона - трети и четвърти. Зам.-министърът на превоза Велик Занчев уточни, че огънят е тръгнал от региона, където се е намирала тоалетната. Силният вятър довел до това пожарът да обхване и четвъртия вагон. Огънят е бил видян от транспортните чиновници при влизането на композицията в гара Коньово. Служителите са реагирали навреме като незабавно са евакуирали хората от влака. Националният железопътен транспортьор обезпечи транспорт с рейсове за своите клиенти до Бургас.

Пламен Пешаров акцентира, че във връзка с сигурността на влаковите композиции не се прави никакъв компромис. Както при образуване на комбинация, по този начин и когато възникне подозрение за проблем, съответният вагон се вади от компазицията и се прави оглед. Като цяло всяка комбинация минава най-малко 5 инспекции. Запалилите се вагони също са били минали инспекция. Единият е минал така наречен междинен ремонт, а другият е минал капитален ремонт. Вагоните са ремонтирани в Дряново и Септември. През 5 месеца пък се правели регуларни съществени прегледи на тези вагони, а преди потегляне на всеки трен вагоните се преглеждат и в хранилище вяра, тъй че и злощастните вагони са били механически изправни при тръгването им от София. Какво обаче е довело до пожара, още не е изяснено. Работи се по всички версии.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР