Щеше ли Никола Габровски да даде лозето си за първата

...
Щеше ли Никола Габровски да даде лозето си за първата
Коментари Харесай

БСП изчезва в небраното лозе на Габровски

Щеше ли Никола Габровски да даде лозето си за първата социалистическа колекция, в случай че вместо Димитър Благоев и останалите създатели на алената столетница, там трябваше да се срещат днешните люти съперници Корнелия Нинова и Георги Гергов? Както е известно при започване на май 1891 година, Габровски, вместо да пръска лозите си против вредители, подкрепя разпръскването на концепциите на социализма, предоставяйки парцела си за колекция и обединяване на соцгрупичките от Велико Търново, Габрово, Севлиево, Дряново и Казанлък.

Габровски вероятно се обръща в гроба си при днешното сцепване на столетницата по шевовете. Организациите на партията в Пловдив, Перник, а може би и в други градове в страната към този момент не гледат към фамозното лозе, а тъкмо в противоположната посока. И като че ли връщат стрелките на часовника 130 години обратно. За наслада на партията на Бойко Борисов, която по рождение е засукала виното от това лозе, макар че се нарежда център-вдясно, както обичаше да споделя архитектът й Цветан Цветанов. Какво по-хубаво може да се случи за ГЕРБ и Борисов в навечерието на изборите, с изключение на разединение в редиците на нейния главен съперник на българската политическа сцена?

От гледната точка на това лозе наличието на Нинова и Гергов в една политическа групировка, измежду чиито цели съгласно създателите й е битката за правдивост и ръководство, при което богатствата на труда да се разпределят отмерено сред всички, е немислимо. Достатъчно е да се вгледаме в биографията на Георги Гергов. Ако някой през днешния ден желае да влезе в редиците на столетницата, то ще е поради заразителния образец на другаря Гергов, който под чадъра на социалистическата лява концепция се развива като един извънредно сполучлив предприемач и олигарх, против каквито другарите Димитър Благоев и Никола Габровски в миналото се сплотиха...

Миналото на съперника му - днешният водач на 130-годишната Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, също е потънало в червено-синя мъгла.

Впрочем следващият скандал в редиците на социалистите издава оксиморонния темперамент на партията в настоящия й тип - тя е нещо като дървено желязо, някаква комбинация от лакърдии за леви полезности и схеми за облагодетелстване на някои нейни по-видни представители, съпроводени от аромата на скарата на обичайния събор на Бузлуджа.

Едно време всичко това надали щеше да развълнува съществено редовите социалисти, само че в този момент е друго. Сега зад ъгъла наднича доволната физиономия на Бойко Борисов и стегнатите редици на послушната партия ГЕРБ, втренчила се за следващ път в задаващите се избори.

Ех, Габровски, Габровски, що ти трябваше на хълм лозе?!

.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР