Ще заведем дело срещу МВР с иск за обезщетение и

...
Ще заведем дело срещу МВР с иск за обезщетение и
Коментари Харесай

Арестуваният журналист от Биволъ ще съди МВР за голямо обезщетение

Ще заведем дело против Министерство на вътрешните работи с иск за обезщетение и компенсацията ще е доста огромно. Това съобщи пред Actualno.com юрист Николай Хаджигенов, който е юридическият бранител на журналиста от " Биволъ " Димитър Стоянов по случая с ареста на Стоянов поради " Джи Пи Гейт ". Хаджигенов не посочи точният размер на компенсацията, само че сподели, че до седмица-две ще приготви съответният иск.
Припомняме, че дружно със Стоянов бяха арестувани още румънският му сътрудник Атила Биро, както и правист, който е другар на Стоянов. Става въпрос за жена.
Пред Actualno.com юрист Хаджигенов посочи, че настояването за солидно обезщетение е поради обстоятелството, че по отношение на Стоянов и арестувания правист де факто е приложено мъчение. Жената е стояла часове наред облечена единствено с тънка рокля, до момента в който най-после един от служителите на реда я е наметнал с яке. Стоянов и Биро пък са били оковани и седнали в тревата, където е било мокрии студено. Припомняме, че действието се разви през нощта, на 10 септември, край Радомир. Там двамата бяха тръгнали след хора, за които се счита, че са изнесли документи, свързани с " Джи Пи Груп ", които може вероятно да потвърдят дали компанията е забъркана в корупционна скица с държавни чиновници за източване на еврофондове.
Адвокат Хаджигенов даде и още една детайлност за нощта на ареста – че един от служителите на реда е споделил, че няма самообладание някой да опита да побегне, с цел да го простреля в колената.
Юристът изрази мъка, че в действителност даже с желае за обезщетение " съдим сами себе си ". Причината – при неоправдателна присъда в действителност заплащат данъкоплатците, а не отговорните чиновници. Дори няма дисциплинарно произвеждане против някой по този случай, акцентира Хаджигенов. Той добави и, че не знае за правосъден казус, при който държавен чиновник е наказан да заплаща поради свое закононарушение по работа от този вид. От години пробвам посредством водене на каузи да основа подобен, само че няма по какъв начин – " властта съзнателно бърка, след което местим парите от левия в десния джоб и властта отново бърка ", акцентира юристът. Според него е изцяло в реда на нещата " всеки държавен чиновник, който е настъпил мотиката, ще си носи кръста ". Той даде за образец Цветан Цветанов и безбройните случаи, в които бяхме наказани от Европейския съд по правата на индивида поради дейностите на Цветанов като вътрешен министър.
На експлицитен въпрос на Actualno.com има ли съответна законова норма, която не се съблюдава по отношение на наказание на държавни чиновници поради техни неточности, юрист Хаджигенов отговори, че няма такава норма, само че има конструкция на гражданското право, която разрешава регресни процеси т.е. отбрана на правото на разположение, което е понесло пред трето лице някаква отговорност или е било отстранено от него от някакво богатство, да претендира обезщетение от едно второ лице, което в материалноправните връзки е отговорно (виновно) пред първото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР