Ще запомним първата година от управлението на Тръмп с многото

...
Ще запомним първата година от управлението на Тръмп с многото
Коментари Харесай

Какво прави Тръмп с Америка

Ще запомним първата година от ръководството на Тръмп с многото му туитове и недипломатични изявления. И с няколко провалили се обещания. Което може и да не е инцидентно, написа Константин Клайн за " Дойче веле ".

Датата 8 ноември 2016 ще се запомни в историята на Съединени американски щати като деня на двете огромни заблуди. До този ден социолозите, публицистите, а и членовете на Демократическата партия бяха уверени, че Хилари Клинтън ще бъде определена за президент на страната и че най-калната президентска акция за последните 100 години ще завърши точно на този ден.

Две големи заблуди. Доналд Тръмп беше определен за 45-ия президент на Съединени американски щати, а предизборната битка по този начин и не спря: симпатизиращи на Тръмп медии, измежду които новинарската телевизия Fox News, както и някои онлайн портали с дясна устременост не престават да клеймят Хилари Клинтън, като че ли тя ръководи страната, а в това време същинският президент обича да се демонстрира на скроени по негов усет мероприятия, които по нищо не се разграничават от предизборните му изяви отпреди 8 ноември 2016. Същинската политика, организирането на болшинства и правенето на взаимни отстъпки – т.е. това, за което Доналд Тръмп в действителност е определен – са неща, по които той не си пада. По подобаващ метод наподобява и равносметката от първата му година като президент на Съединени американски щати.

Неизпълнените обещания

По време на предизборната акция, а и по-късно Тръмп да вземем за пример обещаваше, че ще анулира здравната промяна на Обама (Оbamacare), която обезпечи достъп на милиони американци до здравно обезпечаване, с цел да я размени с " нещо доста по-добро ". И до през днешния ден обаче съпартийците на Тръмп в Конгреса не съумяват да се спогодят за нов закон, който да размени Оbamacare. Някои републикански сенатори се притесняват, че в случай че измененията са прекомерно радикални, няма да бъдат избрани отново, други пък считат предложенията за половинчати.

След няколко несполучливи опита да се анулира здравната промяна на Обама републиканците се помириха с обстоятелството, че ще би трябвало да я търпят най-малко още известно време. А президентът се задоволява с това да редуцира финансирането за Оbamacare, пробвайки се по този метод да провали стопански промяната.

Вторият " шлагер " в предизборната акция на Тръмп беше обещанието за " чудно хубава " стена по границата с Мексико, която щяла да спре притока от bad hombres (лоши момчета) към Съединени американски щати. И сметката за тази прелестна и непреодолима стена щели да платят самите мексиканци. Тръмп обещаваше, че единствено седмица откакто поеме властта при започване на 2017, проектите за стената ще бъдат подписани. През август обаче " Вашингтон пост " разгласява протокол от един диалог сред Тръмп и мексиканския президент Енрике Пеня Нието. В него Тръмп признава, че знае за отхвърли на Мексико да заплаща за градежа на стената, и моли Пеня Нието да не загатва този факт, защото това щяло да му навреди пред американската общност. А сумата от 1.5 милиарда $, които са нужни, с цел да стартира градежът на стената, още не е утвърдена от Конгреса.

Drain the swamp - пресушаването на така наречен вашингтонско тресавище - беше друго заричане на Тръмп. Също както и други кандидат-президенти преди него, Тръмп обичаше да се показва за човек, който не принадлежи към естаблишмънта, заради което е в положение да измете натрупалите се в течение на десетилетия политически сплъстявания във Вашингтон. В реалност Тръмп размени едни хора с други – разполагайки на основни позиции във властта мултимилионери, предприемачи и лобисти.

Обещанието, че ще стои настрани от предходния си бизнес, той извърши, като съобщи ръководството на империята " Тръмп " в ръцете на своите синове. Той обаче не я повери на поверителен фонд, каквато беше нормалната процедура в сходни случаи. А в хотела му " Тръмп интернешънъл ", открит два месеца преди да бъде определен за президент и намиращ се на един хвърлей място от Белия дом, и до през днешния ден нощуват представители на публични делегации, които се надяват по този метод да си обезпечат по-благосклонно отношение от страна на президента.

Политика с декрети

Все отново би било огромна неточност да се счита, че досегашното ръководство на Тръмп съставлява единствено общ брой от политически провали. Сътрудничеството с Конгреса в действителност би могло да е по-добро, а също по този начин обещаното понижаване на налози " за всички " към този момент единствено се разисква и вероятно ще се окаже подарък единствено за свръхбогаташите. От друга страна обаче, президентът има опция да работи благодарение на така наречен executive orders – т.е. декрети, които нямат ранга на закони, само че са безусловно наложителни за администрацията и нейните чиновници.

Предшествениците на Тръмп също употребиха сходни декрети, по тази причина на Тръмп в този момент ще му е прекомерно елементарно да анулира решенията на Барак Обама. Същевременно актуалният президент към този момент е издал и 50 лични декрета, а целия този акционизъм държавното управление му се пробва да показа за решителни политически дейности. Пак с декрети Тръмп се пробва да извърши и друго свое главно заричане: ограничението на имиграцията. Само че наложените от него ограничавания за жители на избрани страни бяха оповестени за невалидни от разнообразни съдии на федерално ниво.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (592)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР