Ще зачестят импулсивните покупки с развитието на социалните мрежи като

...
Ще зачестят импулсивните покупки с развитието на социалните мрежи като
Коментари Харесай

КЗП алармира за нова опасност, грозяща потребителите

Ще зачестят импулсивните покупки с развиването на обществените мрежи като среда, в която от ден на ден се преплитат ежедневната връзка със шерването на прекарвания за реклама и поощряване на продажбите на съответни артикули и услуги. За това ще допринесат и техническите нововъведения, улесняващи сделките в границите на общественото другарство – маркирането на артикули в статуси на консуматори, разпознаването на артикули и услуги и опцията за директното им закупуване от приложенията, електронен азбучник на продуктите за по-удобното им разкриване и прочие

Прогнозата направи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите в България Димитър Маргаритов във връзка оповестената неотдавна вест за идни промени на дизайна на най-популярните онлайн платформи и въвеждането на редица нови функционалности за връзка на бизнес потребителите с техните клиенти.

„ Наблюдават се промени в държанието на потребителите, които пазарят в интернет. Ако допреди няколко години покупко-продажбите се случваха главно в преднамерено основани електронни магазини, то напоследък все по-използвани са обществените платформи и мрежи, където хората имат мотиви за ежедневна връзка по най-различни въпроси ”, разяснява Маргаритов пред портала Novini.bg. Според него наклонността ще продължи да се задълбочава и знак за това са продължаващият сериозен растеж на онлайн търговията и като разследване от това – на жалбите във връзка покупки от електронни магазини.

„ Ето за какво и хората, които ръководят тези процеси, реагират и търсят най-хубавите, надяваме се, форми за развиване на самите обществени платформи в частта им, обвързвана с извършване на покупки. Важно е това да даде опция на потребителите да се ориентират бързо и елементарно, да попадат по-рядко в клопката на нелоялни търговци, които биха желали единствено да адресират към тях някакви предложения, с цел да получат пари, само че не и да доставят това, което са дали обещание ”, сподели още ръководителят на КЗП. И добави, че този развой би трябвало да се развива в посока улеснение на хората и даването на благоприятни условия да пазарят умерено и многообразно.

„ Една от реакциите при ръководството на платформите е обвързвана със станалия съвременен в последно време по-нестандартен по отношение на нормалните начини за реклама метод известни персони, които имат въздействие върху държанието на нас, елементарните хора, да „ популяризират ” (по-скоро споделяйки прекарвания от своето ежедневие) избрани артикули, уточни Маргаритов. Тя се показва в прибавянето на опцията да бъдат отбелязвани артикули. „ Така потребителите, които „ следват ” даден водач на мнение, с едно кликване имат специфичната опция – гледайки фотографията, това прекарване, да закупят артикул, който той е разгласил в ежедневния си статус ”, изясни ръководителят на КЗП.

Този метод има доста мощна позитивна страна от позиция на удачната покупка. „ Може да даде спомагателна гаранция на потребителя, че се насочва към нещо същинско, изпитано и което не би било показано от авторитетни хора, в случай че те самите не са сигурни в неговите качества, без значение, че в по-честите случаи това издание става и вследствие на комерсиални връзки сред дадената известна персона и предлагащия продукта ”, акцентира Маргаритов. „ Но, откакто той си „ залага ” името, с цел да разпространява въпросната стока, вероятността потребителите да попаднат на нещо некачествено или подправено, влизайки по този канал да си го купят, е по-малка ”, добави той.

„ Рискът при сходни покупки по-скоро е обвързван със склонността да се подвеждаме, че нещо, което „ стои добре ” в подтекста на всекидневието на известния човек, би се вписало и в нашето всекидневие, а да се окаже, че няма да можем да го използваме, като сме очаквали ”, смята Маргаритов. Той обаче напомни, че при онлайн извършването на покупки има 14 дни за отвод и даже „ внезапно да сме решили в бърз порядък да си закупим доста неща, може да ги отсеем в рационален период единствено до толкоз, колкото фактически са ни харесали ”, обърна внимание той.

Димитър Маргаритов означи още, че с измененията се чака да има и повече благоприятни условия за връзка във връзка търговски покупко-продажби, да вземем за пример по едно и също време гледане на видео и следене на мненията на потребителите за показаното в него в действително време. Той напомни, че с признатия на първо четене Нов механизъм за потребителите се формализират и към този момент ще имат огромна тежест и при доказването на възможни нарушавания вероятните форми за другарство при бърз продан на информация в границите на онлайн средата. „ Тези форми ще могат да служат на контролните органи, когато има недоволство от консуматор, като доказателства каква връзка е била извършената, каква оферта е отправена,какви са били запитванията на потребителя по отношение на основни характерности и по какъв начин след това търговецът е спазил, респективно – не е спазил своите задължения ”, обясни ръководителят на КЗП.

На финала той акцентира, че „ преимуществата на онлайн търговията при всички положения би трябвало да бъдат непокътнати и регистрирани и когато се пазари в обществените мрежи, без значение че там явно изкушенията ще бъдат повече и вземането на малко по-импулсивни решения може би ще бъде по-често срещано събитие ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР