Ще заблуди ли и вас? Не за първи път изображение, генерирано

...
Ще заблуди ли и вас?
Не за първи път изображение, генерирано
Коментари Харесай

Създател, чието генерирано от AI изображение спечелило фотоконкурс, отказва наградата

Ще заблуди ли и вас?

Не за първи път изображение, генерирано от Изкуствен разсъдък, взема първа премия във фотографски конкурс. По този мотив художникът, който я е основал, отхвърли премията, заявявайки, че е взел участие с творбата единствено, с цел да дефинира дали са готови такива състезания за сходен вид изображения.

Базираният в Берлин „ фотомедиен актьор “ Борис Елдагсен взе участие в Sony World Photography Awards на Световната фотографска организация, която предлага награди като 5000 $ в брой и съоръжение за камера Sony.

Елдагсен взе участие в категорията Creative с изображение, част от поредност, наречена Псевдомнезия: Фалшиви мемоари, която илюстрира образния език на 40-те години на предишния век. Изглежда доста остаряла фотография на две дами. В реалност, всички творби в поредицата „ са измислени “ от генератор с изкуствен интелект, и прередактирани сред 20 до 40 пъти.

Елдагсен споделя, че изображението се основава на обширните му фотографски знания. Той счита, че ИИ генераторите на изображения са съ-създатели, в които той е шеф.

Що се отнася до аргументите, заради които той е взел участие с това изображение, Елдагсен сподели:

 „ Участвайки в отворените състезания, желая да ускоря процеса на уредниците на премиите да осъзнаят тази разлика и да основат обособени надпревари за изображения, генерирани от изкуствен интелект. “

Той добави:

„ Кандидатствах като нахална маймуна, с цел да схвана дали надпреварите са готови за присъединяване на изображения с изкуствен интелект. Не са. Ние, фотографският свят, се нуждаем от открита полемика. Дискусия за това какво желаеме да считаме за снимка и какво не. Чадърът на фотографията, задоволително огромен ли е, с цел да предложения AI изображения – или това би било неточност? “

Елдагсен удостовери на уеб страницата си, че е отказал премията – съоръжение за камера Sony. Той твърди, че е споделил на уредниците авансово, че изображението му е генерирано от AI, макар че е отстранено от уеб страницата и от шоуто. Фотографът пътува до Лондон на свои разходи, с цел да участва на церемонията, където даде изказването.

Това не е първият път, когато изображение, основано от ИИ, печели фотоконкурс; създание на Midjourney завоюва фотографски конкурс, проведен от австралийския търговец на дребно за фотоси digiDirect по-рано тази година. Друго изображение на Midjourney завоюва категория в годишния конкурс за изкуство на Colorado State Fair през 2022 година Последният случай провокира доста яд от други художници, които бяха взели участие, само че основателят настоя, че не е нарушил никакви правила.

Ще чакаме да виждаме доста повече от тези случаи, в случай че уредниците на надпреварата не се оправят с наклонността. Това също ускорява страховете, че изкуственият разсъдък ще заеме човешки работни места, които се ускориха предходната седмица, когато компания разгласи, че заменя своите креативен служащи с генеративен изкуствен интелект.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР