Ще внесем официално предложението за 0 лева партийна субсидия. Това

...
Ще внесем официално предложението за 0 лева партийна субсидия. Това
Коментари Харесай

Депутат от ДПС обяви, че официално партията внася предложението за 0 лева субсидия

Ще внесем публично предлагането за 0 лв. партийна дотация. Това съобщи депутатът от Движение за права и свободи Халил Летифов. И той го сподели, до момента в който обясняваше по какъв начин Движение за права и свободи първа декларирала, че е популизъм политическите партии да не се финансират.
На въпрос какво ще стане тогава – дали политическите партии ще правят партийни дотации, Летифов отговори, че щом няма бюджетно финансиране, ще би трябвало да се отвори финансовият модел. Затова и Делян Пеевски заговорил за американски модел на финансиране, тъй като в Европа моделът бил единствено посредством финансиране на обществени средства. Иначе, в случай че има избрана някаква дотация, би трябвало да е ясно за каква част от разноските на дадена партия стигат тези пари и от кое място ще дойдат другите пари – тъй като даже министър председателят Бойко Борисов си споделил, че с цел да стане кмет на София му помогнали фондациите " Конрад Аденауер " и " Ханс Зайдел ".
" Това е дивашко популистка концепция ", акцентира аленият народен представител Александър Симов пред Нова телевизия, който видя като популизъм номер едно концепцията, че първата политическа мощ ще трансформира системата, а няма да я срине. Маноил Манов от ГЕРБ обаче му отвърна, че в действителност добре си проличало кои са популистите и по какъв начин почнали да плачат за дотацията си. " Популизмът е това, което основава изискванията хората да имат вяра, че неизпълними неща са изпълними ", изясни Манов. Той се заяде със Симов, че като харчиш пари за социологически изследвания и за телевизия, не може да се оплакваш, като си управляваш неприятно парите, а Симов му отвърна, че ГЕРБ няма потребност от дотация, тъй като употребява непосредствено държавни пари.
Същевременно Александър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация не можа да каже какъв брой дотация има налична сега партията, като от думите му стана ясно, че поддържа да има таван на дотацията. Той добави и, че Вътрешна македонска революционна организация в никакъв случай не е имала проблем с финансирането си в цялата си история.
Според калкулации на Нова телевизия, при дотация от 1 лв. за 1 автентичен глас, дотацията на ГЕРБ ще намалее с 12 млн. лв., на Българска социалистическа партия – с 10 млн. лв., на Движение за права и свободи и " Обединени патриоти " – с по 3,2 млн. лв., а на " Воля " – с 1,4 млн. лв.. Съгласно сметката на " Шоуто на Слави ", през предходната година ГЕРБ е взела 15,181 млн. лв. т.е. ще остане с малко над 3 млн. лв., Българска социалистическа партия е взела 12 млн. лв. т.е. ще остане с 2 млн. лв., Движение за права и свободи е с 4,181 млн. лв., т.е. остава с към 900 хиляди лв., " Обединени патриоти " са с 4,214 млн. лв. т.е. ще имат малко над 1 млн. лв., до момента в който " Воля " е взела 1,927 млн. лв. и ще остане с към 500 хиляди лв..
Политолози разясняват
" Това е отбранителен ход, не популистки. Всяка друга цифра щеше да бъде атакувана от Слави Трифонов. Борисов заема позицията на Трифонов и се приготвя за предизборна акция. Това е ход, защитителен ход. " Това сподели политологът доцент Румяна Коларова в изявление за Българска национална телевизия по тематиката с партийните дотации. По думите ѝ Българска социалистическа партия най-силно ще пострада, защото Корнелия Нинова е заложила на професионални партийни деятели, а всяка партийна промяна стъпва върху доброволчеството.
Според Първан Симеонов полемиките за дотации до 1 лева са явно предизборни и този спор не би трябвало да се води по този метод. " Проблемът, е че ние одобряваме, че партиите са нещо неприятно, а живеем в народна власт и би трябвало да лекуваме, а не да наказваме партиите. "
Според него въпросът е по какъв начин нововлизащите в системата партии ще съумяват да заплащат за медийните пакети и това би трябвало да се регламентира. " Ще желаеме да накажем огромните, пък ще го отнесат дребните ", сподели още Първанов и добави, че най-сигурният метод хората да намразят една концепция е да я предложи Движение за права и свободи, визирайки предлагането на партията дотацията да е 0 лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР