Ще влезе ли канабисът в официалния списък на болкоуспокояващите в

...
Ще влезе ли канабисът в официалния списък на болкоуспокояващите в
Коментари Харесай

Ще признае ли България официално марихуаната като болкоуспокояващо?

Ще влезе ли канабисът в формалния лист на болкоуспокояващите в България?

Докато от ден на ден лекари по света го употребяват, то у нас към този момент е позволено единствено развъждането на промишлен коноп и то единствено от 16 компании. За съпоставяне в Израел те са над 300. От години в Австралия, Канада и Съединени американски щати също се преработва канабис за медицински цели.

През последните две години към страните, които легализираха канабиса за медицински цели, се причислиха и две съседки на България - Македония и Гърция. По света депресии и упорити болки се лекуват с канабисово олио, капки, таблетки или инхалатори, оповестява Нова тв.

Конопът е прочут на българите от епохи. В момента у нас е позволено развъждането на промишлен коноп, само че не и канабис за медикаменти.

" Има проучвания в научни издания, които потвърждават успеваемостта на здравната марихуана. В Съединени американски щати има записано лекарство за лекуване на една избрана форма на епилепсия и тяхната организация има сигурни доказателства за повлияване на някои епилептични синдроми ", каза д-р Владимир Сотиров - психиатър.

" За епилептични припадъци няма да им дадем, тъй като има други нови медикаменти, само че за болежка ще дадем за повишение на апетита ", заяви д-р Бенджамин Ашкенази - общопрактикуващ доктор в Тел Авив.

Не единствено за повишение на апетита, само че и за болки, както и за повлияване на положения като глаукома, диабет и псориазис се предписва медицински канабис в десетки страни.

В Израел се създава медицински канабис още от 2006-та, а неотдавна Кнесета гласоподава закон за износа му, който ще донесе още по 273 милиона $ на бюджета годишно.

Междувременно рекламата на медицински канабис в интернет пораства, а от ден на ден хора настояват, че се лекуват сполучливо с новите лекарства, като известният комедиант Томи Чонг, който твърди, че излекувал рак на простата с масло от канабис.

Повечете лекари у нас обаче все-още са внимателни в оценките си.

" Нямаме опит, само че колкото повече пушат, толкоз повече се разболяват от тежки психози ", сподели проф. Вихра Миланова - национален съветник по психиатрия.

С такава неуравновесеност е и това момиче, което е спряло образованието си по бизнес и финанси в чужбина, с цел да се лекува.

Доколко са потребни близо стоте съставки в марихуаната, когато се отстрани психотропното Ти Ен Си, занапред учените ще потвърждават. 

В България обаче интерес към тези изследвания към този момент няма. Според информация в Министерството на здравеопазването последната експертна среща по тематиката била през 2015 година, само че можело да се провежда нова, единствено при нужда.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР