Ще ви разкажем една история от първо лице за единствения

...
Ще ви разкажем една история от първо лице за единствения
Коментари Харесай

Единственият континент без коронавирус

 Ще ви разкажем една история от първо лице за единствения континент без СOVID-19. Според вирусолози строгите ограничения, взети при пътуването до Антарктида, не позволяват вирусът да доближи до ледения континент. Как работят българските полярници?

До момента България е провела 28 научни експедиции до Антарктида. За първи път обаче техният ръководителят проф. Христо Пимпирев няма да пътува с българските полярници.

" Както на всички места се работи към този момент онлайн, оказа се, че и на Антарктида може да се работи онлайн “, споделя той.

По думите на проф. Пимпирев международната пандемия не е трансформирала радикално всекидневието на ледения континент, защото регионът е мощно обезлюден.

Българската база се намира на остров Ливингстън. Най-прекият път до нея e през най-южните елементи на Южна Америка.

" Нашите полярници ще пътуват с испанския научно-изследователски транспортен съд " Есперидес “, само че тук се явява една друга спънка – че те би трябвало да преминат през двуседмична карантина в Пунта Аренас – най-южния град на Чили “, изяснява проф. Пимпирев.

Вирусолозите са уверени, че точно прецизният надзор е причина коронавирусът да не си е поправил път към Антарктида.

" Ако той се придвижи, съгласно мен ще бъде пренесен главно от човек, който е възпален. Ако попадне там вирусът, това би могло да е огромен проблем, знаете това е изолирано място, мъчно би могло да се вземат надлежно нужните медицински ограничения “, счита проф. Радостина Александрова.

Според българските учени пандемията няма да попречи на идната 29-та полярна експедицията да осъществя задачите си.

" Мисленето на един академик, който работи на Антарктика, е той, когато е там, да свърши оптимално доста по размер работа, защото по този начин или другояче нямаш гаранция, че ще посетиш повторно този континент “, споделя геологът Стефан Велев.

И следващата година българската полярна група ще замине за ледения континент с възторг за нови открития, само че и с задоволително на брой антигенни проби, написа още " Нова ТВ ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР