ще възложи независим финансов и функционален одит на всички публични

...
ще възложи независим финансов и функционален одит на всички публични
Коментари Харесай

Благомир Коцев: Община Варна възлага независим финансов и функционален одит на общинските дружества

ще разпореди самостоятелен финансов и функционален одит на всички обществени предприятия и общинските сдружения . Вече се работи по бюджета за идната година, като главен фокус е налагането на прецизна финансова дисциплинираност на всички равнища и спазването на най-хубавите стандарти . Това разгласи на конференция кметът на Варна Благомир Коцев.

В Община Варна има прекалено много звена, които не се ръководят и не работят дейно и в които не се постанова нужният финансов надзор . В това число са общинските търговски сдружения – общо 16 на брой – всички те, с управления, назначавани от Общинския съвет, а не от кмета. Пет от тях са основни за града – „ Пазари “ ЕАД, „ Обреди “ ЕООД, „ Градски превоз “ ЕАД, „ Дворецът на културата и спорта “ ЕАД и „ Ученическо и столово хранене “ ЕАД. Останалите са шестте Диагностично-консултативни центъра, три профилирани лечебни заведения, дентална клиника и медицински център за рехабилитация, посочи Коцев. Той подсети, че не за първи път повдига тематиката за промяна на управления в структури, където стандартите не се съблюдават .

„ Смятам, че има сдружения, които не се управляват дейно, а управническите им органи прекомерно дълго са се задържали на постовете си, макар недобрите резултати, разяснява кметът. По думите му финансовите им резултати са незадоволителни, а препоръчаните от екипа му оздравителни ограничения не се ползват, точно тъй като не кметът е техният принципал. Всяка година част от тях се дофинансират от Община Варна изключително, без това да е планувано в годишния бюджет, което е най-важната причина за претенции самостоятелен одит и налагане на най-високите стандарти за финансова дисциплинираност “ , аргументира се кметът.

И тази година от общинския бюджет ще бъдат поискани непредвидени средства за сметка на други значими пера , а ние ще би трябвало да търсим разновидности да ги финансираме, отнемайки от парите за обучение, за детски градини, за пътища, за бързи поправки и дупки – все неща, които са значими за хората , акцентира Коцев.

Той добави, в тези предприятия има финансови течове, които би трябвало да бъдат спрени, с цел да се обезпечат средства за значимите за града и хората действия и услуги . Когато приключването на финансов запас бъде прекъснато, ще стане допустима организацията на дейностите в тези сдружения по този начин, че те да действат дейно и средствата да доближават, съобщи още кметът.

„ Очакваме да притеглим интереса на редица самостоятелни одиторски компании “ , уточни Благомир Коцев и добави, че по тематиката за неефективното ръководство на сдруженията и потребността от финансов одит нееднократно са водени диалози, както с представители на Общински съвет, по този начин и на синдикатите във връзка и с подобряването изискванията на труд.

По думите на заместник-кмета по финансовите въпроси Христо Рафаилов, сдружението е в непрекъснат дефицит на финансов запас и свръхзадлъжнялост , като към края на 2023 година задълженията му възлизат почти на 10 милиона лв. . Същевременно от страна на принципала – Общинския съвет, не са подхванати никакви дейности за излекуване на положението му, уточни той.

„ Финансовата дисциплинираност не е на равнището, което се чака от една добре функционираща комерсиална организация, която следва да се ръководи професионално и с дейно консумиране на средствата “ , разяснява Рафаилов. Той напомни, че още при започване на годината е изискал промени в сдружението. Водени са голям брой диалози и срещи, само че всички са останали без резултат.

Рафаилов разясни, че финансовата рамка за активността е направена от самото управление на сдружението, което след това си я нарушава . Рафаилов изиска да разбере за сметка на кои обществени групи биха били спомагателните разноски, които сдружението генерира непрестанно. Как ще обясните на варненци, че се взимат още от парите им, с цел да се обезпечи комфортът на едно неефективно ръководено сдружение, попита той ръководителя на Общински съвет. От „ Градски превоз “ не се чака да излиза на облага, само че би трябвало дейно да бъде разходен ресурсът на варненци и да има обезпечено качество, каквото сега няма, безапелационен беше Рафаилов. Той предложения на среща водачите в „ Градски превоз “ и работещите там, на която да изложат своите усещания от ръководството.

На въпрос за билетната система , той уточни, че в интервала м. януари – м. юни 2023 година генерираните средства от продажба на транспортни документи са в размер на към 10 млн.лв., като за същия интервал на 2024 година сумата възлиза на почти същата сума при система, за която се твърди, че не работи. Същевременно през предходната година за осъществяване на тези доходи са направени и обилни разноски за поддържка на системата – 1,3 млн. лева са изхарчени от миналата администрация за външната услуга по поддръжката, до момента в който тази година разноските за поддържа на системата са нула лв. и апаратите се ремонтират с наличния в Оперативна програма ТАСРУД запас за това. Тоест, ние сме икономисали над 1,3 млн. лева на варненци , сподели той.

Процедурата за оповестяване на социална поръчка за нова билетна система се възнамерява за другата седмица в електронната система ЦАИС. Ще има разнородни канали за заплащане – с банкови карти, QR-кодове и така нататък Предвиден е и цялостен механически одит на системата, тъй че да бъде комфортна за жителите и дейно да генерира доходи.

На срещата с медиите пристигна и ръководителят на Общинския съвет Христо Димитров, към който бяха отправени въпроси, в това число и от управлението на Община Варна и от кмета къде изтича финансовият запас на „ Градски превоз “ и сдруженията и за какво не се подхваща излекуване. Пред публицистите той изрази единодушие за потребността от одит на сдруженията.

Хамид Хамид от ДПС-Пеевски постоянно е посещавал Антон Славчев?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР