Ще въведем регулярни плащания за хотелиерите, приели бежанци. Това обеща

...
Ще въведем регулярни плащания за хотелиерите, приели бежанци. Това обеща
Коментари Харесай

Министърът на туризма обеща регулярни пари на хотелиерите в Слънчев бряг, приели бежанци -

Ще въведем регулярни заплащания за хотелиерите, приели бежанци. Това даде обещание министърът на туризма Илин Димитров на среща с хотелиери от Слънчев бряг.

Той и заместник-министър Ирена Георгиева обсъдиха с представителите на бизнеса проблемите по отчетността на програмата. Хотелиерите сложиха въпроса със забавянето на средствата за бежанците, както и за разминаванията сред помощите, които мнозина притежатели тук-там за настаняване са очаквали, по отношение на по-малката сума, която са получили.

„ Когато има проблем, е добре той да бъде подложен на масата, да бъде посочен отчетливо, ясно и намерено и по-късно да се очертаят съответните стъпки за бързото му разрешаване, “ акцентира министърът на туризма.

Той ги увери, че страната ще извърши поетия ангажимент към хотелиерите, настанявали украински бежанци.

Димитров обясни, че през цялото време програмата е заложена с доста проблеми и с методология, поради която отчетността е доста сложна. Забавянето и несъответствието в сумите се дължи на справедливи фактори като липса на данни в някои от регистрите и системите, неправилно въведени данни, неверна обработка.

Заместник-министър Ирена Георгиева, която през цялото време управлява процеса по администриране на филантропичната стратегия в помощ на бежанците от Украйна, обясни големия размер от работа, който е осъществен от Министерството на туризма, с цел да се ревизират и съпоставят ръчно данните, подадени от хотелиери, Министерство на вътрешните работи и по други канали, от една страна, и наличните в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), от друга.

„ Целта ни е да бъдем задоволително прецизни, въпреки и с цената на известно забавяне, тъй като обработката на данни, част от които изчезнали, е развой, който изисква време. Това е извънредно значимо да се направи, с цел да не сътворяваме непотребни проблеми точно на хотелиерите, когато стигнем досега да се одитират европейските средства, с които се разплащат стратегиите “, сподели тя.

Министерството на туризма се ангажира да направи всичко допустимо като организация, с цел да се изплащат суми на хотелиерите всяка седмица или най-малко няколко пъти в месеца.

„ В момента се почистват безспорните суми и ще въведем регулярни заплащания “, сподели министър Димитров.

По думите му всяка една противоречива сума ще бъде тествана самостоятелно и от комисия.

„ Ангажираме се да предоставим подробен отговор за какво заплащането е в съответния размер, а при потребност, то ще бъде поправено. Държавата би трябвало да покаже, че е добър и благонадежден сътрудник, “ акцентира министър Илин Димитров.

В началото на ноември, когато се чака заплащанията да са завършили, в интервала 1-10. ноември ще могат да бъдат подавани тъжби от всички, които считат, че има разминаване в сумите, които чакат и които са получили по двете етапи на филантропичната стратегия.

На срещата беше очебийно още един път, че Министерството на туризма единствено управлява помощта, взе участие в разискването на мярката и чака през идната седмица на равнище Министерски съвет да бъде взето решение в какъв тип и докога помощта ще бъде продължена.

„ Министерството на туризма упорства за удължение на мярката и използването й в подобаващ вид, тъй като схваща какъв брой е значимо нейното значение за туристическия бранш и за работещите в него, само че и ще се съобрази с решението на Министерския съвет и наличните средства в бюджета, “ съобщи Димитров.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР