Ще успеят ли всички карантинирани в Пловдив да упражнят правото

...
Ще успеят ли всички карантинирани в Пловдив да упражнят правото
Коментари Харесай

Ще могат ли всички карантинирани в Пловдив да гласуват? Гово...

Ще съумеят ли всички карантинирани в Пловдив да упражнят правото си на глас на балотажа в неделя? С този въпрос се обърнахме към ръководителя на 16 Районна изборна комисия в града под тепетата Ивайло Василев.

На вота 2 в 1 предната неделя преносимите Коронавирус секции не съумяха да обзет десетки под карантина, поради дефицит на време. Заявление за гласоподаване от контактни и заболели се одобряваха до самия завършек на изборния ден, което доста усложни работата на ръководителите на преносимите секции. Ще се повтори ли обстановката?

" В непрекъсната връзка сме с Общината. Към сегашния миг завленията за гласоподаване от заболели и карантинирани са доста по-малко от предходната седмица. На доста от лицата карантината им изтече през последните дни и основанието да употребяват преносима секция е отпаднало. На изборите 2 в 1 натоварването бе доста. Много от контактните и болните подаваха заявки в самия ден на изборите, като не се възползваха от опцията да го създадат няколко дни по-рано. Така новите лица се дописваха в описите на преносимите Коронавирус секции и в последна сметка времето не им стигна да обходят всички искащи. На балотажа чакаме доста по-малко заявки и надлежно всички карантинирани, които желаят, да гласоподават ", сподели пред " Марица " Ивайло Василев.

По думите му натискът на балотажа ще е в пъти по-малък. " Миналата седмица, заради това, че бяха избори 2 в 1, ползата беше доста огромен и се получи натоварване. Сега секционните комисии ще бъдат по-улеснени, защото документооборотът е на половина ", разяснява Василев.

Според напътствията от ЦИК за гласоподаване на карантинирани смяна няма. Заявления ще се одобряват до деня на изборите - 21 ноември.

Заявленията могат да се подават по един от следните способи:

1. Чрез уеб страницата на ЦИК на електронен адрес: https://qvote.cik.bg/ns14.11.2021. Подаването на заявката не изисква електронен автограф.

2. Чрез подаване на попълнено и подписано заявление по пример на мейл:, както и на оповестените мейли на интернет страниците на районните администрации в Община Пловдив.

3. Чрез подаване на място в районните администрации на Община Пловдив на попълнено и подписано заявление по пример, подадено от прокурист с пълномощие в свободен текст, без да е нужна нотариална легализация на подписа на заявителя.

4. Чрез изпращане на попълнено и подписано заявление по пример по пощата: на адреса на районната администрация в Община Пловдив, в чийто обсег попада адреса на карантиниране или на адрес: гр. Пловдив 4000, пл. Стефан Стамболов № 1.

5. На безвъзмезден телефонен номер 0800 112 32.

Самият Ивайло Василев предложи последния метод. " Това е най-лесния и бърз метод. Телефонът е безвъзмезден. При поръчка за гласоподаване по телефона цялата административна тежест пада върху общинската администрация ", уточни той.

Председателят на 16 РИК сподели още, че все още се раздават изборните бумаги на секционните изборни комисии в града. " Всичко върви обикновено и по график. Няма подаден сигнал за неправда ", добави Василев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР