Ще стимулира ли освобождаването от данък върху доходите младите хора

...
Ще стимулира ли освобождаването от данък върху доходите младите хора
Коментари Харесай

​Ще стимулира ли освобождаване от данък върху доходите младите да не емигрират?

Ще подтиква ли освобождението от налог върху приходите младежите да остават в България вместо да емигрират? Подобна мярка беше въведена в Полша при започване на август, като от нея могат да се възползват повече от 2 милиона души до 26-годишна възраст. Икономистите в България обаче споделят разнообразни отзиви за резултата от сходно данъчно облекчение у нас.

Дали да емигрират или да останат в България? Промяната в настройките на младите беше огромната изненада в проучване от началото на годината. 61% от тях не считат да напущат родината си и едвам 4 на 100 имат мощно предпочитание да заминат за чужбина. Наша анкета пък сподели, че данъчните облекчения не биха трансформирали решението им.

10% налог за всички у нас. Различни данъчни ставки съгласно приходите в Полша - от 18 до 32% за хората с най-високи приходи. Разликата в облагането води до разлики и в резултата при освобождение от задължението към хазната.

Лъчезар Богданов, Институт за пазарна стопанска система: Това, което се направи в Полша, е по-скоро някакъв необикновен микс от необикновен тип леко несъвместими популистки обещания. Любослав Костов, КНСБ: Това е една мярка, която приказва за съответна икономическа политика и се цели да стумулира с изключение на намаляването на емиграцията в Полша, по този начин и вътрешното ползване.
1,5 милиарда лв. ще коства сходна мярка на България, пресмятат от КНСБ. Спорно остава кой ще икономиса най-после - дали работодателите, намалявайки заплатите на младежите до 26 години, или пък те самите, в случай че данъкът остане в техния джоб?

Лъчезар Богданов, Институт за пазарна иконимика: Във всяка една от годините, в последните 4 години имаме над 10% увеличение на междинните хонорари. Това не е трансформирало радикално миграционната наклонност. Любослав Костов, КНСБ: Намаляване на бедността, понижаване на неравенствата - това би трябвало да бъде приоритет. Да не приказваме за всички тези индикатори, по които сме на последно място в целия Европейски Съюз.
Доходите в България се усилват, а евтината работна ръка остава във времената на рецесията, безапелационни са икономистите. Догонването на заплатите в други европейски страни обаче зависи и от производството на по-скъпоструващи артикули у нас и износа им на други пазари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР