Ще стъпи ли човешки крак на Марс и могат ли

...
Ще стъпи ли човешки крак на Марс и могат ли
Коментари Харесай

Бас Лансдорп: Отиваме до Марс, за да останем там. Обратен път няма

Ще стъпи ли човешки крайник на Марс и могат ли хората да останат там. Бас Лансдорп е в България, с цел да опише за своя план " Марс 1 " - планът, който желае да засели на Червената планета хора, с цел да я колонизират. " Mars One " е най-мащабната частна самодейност за заселване на Марс, а Ландорп бе поканен да изнесе у нас лекция " Следваща цел: Марс ".

" България е забавна страна и съм тук, тъй като търсим място, където да създадем идващият кръг от набиране на претенденти, които да желаят да вървят на Марс. Има много пространство да вършим вълнуващи неща. Кой знае, в България може да има повече за правене, с изключение на да експортирам лекция за плана " Марс 1 ", признава Лансдорп пред " Хоризонт ".

" В момента няма нито един българин в листата от хилядите претенденти. Но няма и хора от Холандия. Аз съм от Холандия, планът " Марс 1 " е холандска самодейност, само че...  няма холандци. Търсим хора с най-хубавите отборни умения. И заради тази причина не гледаме страните, от които идват. А стотиците, които са в плана, са най-хубавите ", добавя холандецът, мечтаещ за заселване на Марс.

" Марс 1 " като задача до Червената планета е малко по-различна от това, което оферират галактическите организации. От хората в " Марс 1 " се чака да създадат непрекъснато заселване, т.е. еднопосочно пътешестване:

" Завинаги на Марс до края на живота ти. Очакваме през 2032-ра да изпратим първите екипи. А по-късно и другите, през две години. И по тази причина най-голямото предизвикателство не е това да притежаваш инженерни и медицински познания, те са разбираемо значими, само че за оцеляването е нужно да притежаваш отборен дух и опит. Каквото и да се случи, нужно е екипът да остане дружно. За да оцелее. Това е главното, което търсим в нашите претенденти. "   

Системите за пътешестване до Марс - и кацането, и излитането съществуват. Проблемът е, че никой няма технологиите да излети от Марс. Дори и на Земята пет % от изстрелването на ракетите се проваля. Затова стотици инженери тук се занимават с инспекцията на системите. Но на Марс няма стотици инженери, които да вършат инспекция, споделя още Бас Лансдорп:

" Имаме тренировки, само че сме още на фаза асортимент на претенденти. От първичните 200 000 регистрации досега сме отсели 100 кандидатури. Ще съберем тези 100 претенденти и ще има дадем задания, свързани с екипната работа. От тези 100 ще обособим сред 3 и 6 тима от по четирима души, които ще упражняват за задачата. За тренировките разполагаме с към 10 години - да усвоят нужните медицински и инженерни умения, както и уменията да отглеждат лична храна. Имаме задоволително време, с цел да забележим дали те в действителност стават за пътуването до Марс. "

Първата непилотирана задача до Марс е планувана за 2022 година. За 2024 – информационен спътник. Изпращането на роувър е заложено за 2026-та, а на хардуера през 2029-та. 

" Когато НАСА кацна на Луната беше 1968-а и всички бяха уверени, че единствено след двайсет години - през 1988-а хората ще отидат до Марс. Сега е 2018 година и още няма такова нещо. Тоест, към този момент 50 години приказваме за нещо, което би се случило след 20 години. А повода е, че става въпрос за противоположната задача към Земята. Тези организации се придържат към проектите да има противоположна задача към Земята. Но това е на практика невероятно, няма да проработи ", счита Бас Лансдорп.

Космическите организации би трябвало да възнамеряват връщащи задачи, тъй като като страна не може да изпратите своите жители и да ги оставите там. Това за една частна самодейност не е проблем. Не забравяйте, че преди единствено 70 години, в случай че вашият комшия ви беше споделил „ Отивам в Ню Йорк “, тогава щяхте да си помислите, че той към този момент е продал дома си и е купил еднопосочен билет за презокеанския транспортен съд. Само преди 70 години никой не си е помислял, че може да летиш до Ню Йорк и назад. Тогава хората, отправяли се към Новия свят са били мигранти. А хората са не запомнили този факт, тъй като в този момент могат да летят докъдето си желаят и да се върнат. Това отношение би трябвало да се промени още веднъж по въпроса за Марс. Защото, в случай че ние ще вървим до Марс, ние отиваме там, с цел да останем там. "

Запитан в действителност ли има вяра, че хората въобще в миналото ще стъпят на Марс, Бас Лансдорп дава отговор:

" Може хиляди неща да се объркат. Но аз върша плана " Марс 1 ", тъй като имам вяра, че имаме късмет за триумф. В противоположен случай нямаше да го върша. Абсолютно, 100 % съм уверен, че човек ще стъпи на Марс през този век. И съм сигурен, че 500 години по-късно децата, които четат за 21 век, ще прочетат, че човек е стъпил на Марс. Но моята съществена цел е да допринеса за следващата огромна крачка за човечеството. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР