Ще стане цирк.Тази реплика на главния прокурор Иван Гешев от

...
Ще стане цирк.Тази реплика на главния прокурор Иван Гешев от
Коментари Харесай

"Ще стане цирк": Гешев на изслушване, а Борисов по разпити

" Ще стане цирк ".

Тази имитация на основния прокурор Иван Гешев от диалога му с члена на правосъдния съвет и един от предложителите и на, може би най-добре разказва какъв се обрисува този четвъртък, 25 май, кондензиран със събития, чувания и разпити. Репликата, изречена от Гешев в публикувания от него запис по-скоро е удостоверение, че той няма да се откаже от поста и закана към тези, които упорстват за това.

Главният прокурор ще би трябвало да се яви пред правосъдния съвет, дружно със сигналоподателя против него и негов заместител - началникът на националното разследване Борислав Сарафов, пред Висшия правосъден съвет. Двамата ще би трябвало да приказват по сигнала на Сарафов, че Гешев е записал скрито члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев и е популяризирал този запис на среща със заместниците си на 15-ти май. С това, съгласно Сарафов, той е уронил престижа на правосъдната власт - едно от основанията за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.

Последиците от това чуване са, че болшинството от съвета може да реши, че има данни за формиране на дисциплинарно произвеждане против основния прокурор. Може да реши и да одобри сигнала за сведение - сходни оферти се чуха на първия спор по тематиката, макар че по-скоро не изглеждаше, че тази теза ще събере болшинство.

От друга страна, втора точка от изключителното съвещание на съвета планува, членовете да се произнесат дали е възможно настояването на шестима членове на прокурорската гилдия за отстраняването на основния прокурор. Според тях с дейностите си по следствието за гърмежа до автомобила му на първи май, Гешев също е уязвил престижа на правосъдната власт.

В своето по това искане, основният прокурор твърди, че е направил никакви нарушавания на служебните си отговорности, тъй като е имал качеството на потърпевш, само че и тъй като не е бил основен прокурор все още, заради избран от него заместител да извършва длъжността.

Срещу Гешев са отворени няколко фронта. внесоха второ искане за неговото премахване поради изявленията му за политическия отпадък в Народното събрание.

От друга страна служебният министър на правораздаването Крум Зарков даде поръчка, че може да се възползва от пълномощието си и също да внесе сходно искане. Срещу Гешев тече инспекция и от прокуратурата поради сигнал подаден там от Сарафов. По тематиката се засилва даже и инспектората, а във вторник стана известно, че даже районната здравна ревизия

Междувременно във вторник " 24 часа " заяви, че някогашният министър председател и водач на ГЕРБ е свикан за два разпита, на две разнообразни места в един и същи час. Единият проблем е за инспекцията дали Борисов е прал пари в Испания, по така наречен проблем а другият по-наскоро БОЕЦ сигнал за корупция на Борисов.

В Народното събрание пък правната комисия ще разиска на, свързани с въвеждане на механизъм за следствие на основния прокурор. Изменения, за които Гешев даде ясна поръчка, че ще нападна в Контитуционния съд.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР