Ще стане ли политически проблем връщането на коронавируса в Русия,

...
Ще стане ли политически проблем връщането на коронавируса в Русия,
Коментари Харесай

В Русия не искат да създават нови точки на напрежение

Ще стане ли политически проблем връщането на ковид в Русия, пита се съветският в. " Независимая газета ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Темата за коронавирус още веднъж е на дневен ред и трендовете са тревожни. В края на май и началото на юни съветските медици записаха на ден по 2000 до 4500 инфектирани, а на 27 юли новите случаи бяха към този момент над 9000. В съпоставяне с пиковите стойности от февруари (200 000 случая дневно) тези индикатори наподобяват относително допустими, само че не трябва да се подценяват, написа изданието.

Експерти считат, че наесен захлаждането, сезонното усилване на респираторните инфекции и връщането на хората от почивки може отново да трансфорат ковид в проблем. Някои съветски райони към този момент възобновяват наложителното носене на маски в предприятията и тестват чиновниците след отпуск.

На федерално равнище обаче акцентират, че няма особени закани. Агенцията Роспотребнадзор заяви, че новият подвариант на ковид Кентавър е открит единствено у 7 души в Русия и заболеваемостта към този момент не пораства стремглаво, както при започване на годината с разпространяването на Омикрон. Остават прочее в действие рекомендациите за носене на маски от по-уязвимите хора и за реваксиниране един път на шест месеца. Ситуацията наподобява в действителност към момента е под надзор. При инфектираните инфекцията протича основно в лека форма, неизискваща болнично лекуване. А управляващите имат и политически аргументи " да не виждат " ковид. В съветското общество без друго има доста стресови фактори, показва " Независимая газета ".

Досега изглеждаше, че в Русия коронавирус към този момент е надвит и трансфорат в " нормално " заболяване като грипа. Непопулярните ограничавания бяха останали в предишното. Не бива да се позволява тревогата в обществото да пораства поради следващата пандемична вълна. Особено поради районните избори през септември - не се знае по какъв начин новата вълна може да повлияе политическото държание на жителите. По-рано желанията да се вкарат наложителни QR кодове за имунизираните към този момент ставаха отрицателен политически фактор и управляващите бяха принудени да се откажат от концепцията. А съгласно скорошна анкета на уеб страницата SuperJob единствено 23 на 100 от жителите на Русия ще поддържат наново въвеждане на маските като обвързване, до момента в който 48 % са срещу. Хората в страната очевидно са изтощени от живота в един пандемичен свят и не желаят да се връщат в него - избират просто " да не помнят " за заплахата, заключава всекидневникът.

Властите, естествено, ще наблюдават заболеваемостта, поддържайки в подготвеност ресурсите, нужни при положение на неконтролируеми развития. Докато има опция обаче, ще е настоящ " беларуският " сюжет за противопоставяне - без карантини, с минимални ограничавания и минимална осведомителна акция, ориентирана към към този момент уверените, че вирусът е рисков. Натиск върху болшинството, което не е склонно да си пази здравето, не се планува, с цел да не се основават нови точки на напрежение. Сравнително лекото протичане на заболяването при новите варианти дава на управляващите опция много дълго да следват тази тактика без основни опасности, прибавя " Независимая газета ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР