Ще спрете ли да работите, ако можехте да получавате даром

...
Ще спрете ли да работите, ако можехте да получавате даром
Коментари Харесай

По 1200 евро без работа: Германия експериментира с безусловен доход |

Ще спрете ли да работите, в случай че можехте да получавате безплатно по 1200 евро на месец, с които да се издържате? А какво ще вършиме с парите и по какъв начин те биха ви трансформирали? На тези въпроси търси отговор един опит в Германия.

Доминик Шифер от Валдек, провинция Хесен, е един от получилите опцията в продължение на три години да взимат по 1200 евро месечно обезпечен базисен приход – 43 200 евро за целия интервал. Когато схванал, че шансът е на негова страна, 25-годишният санитар не можел да повярва на очите и ушите си: повече от два милиона претенденти се състезавали за 122 места, осигуряващи на избраниците по 1200 евро месечно обезпечен приход – от юни 2021 до май 2024 година. 

„ Първоначално изпаднах в еуфория и се хвалех на всички места, че съм утвърден за плана. След което започнах да мисля какво да върша с парите - малко доста ми пристигна едновременно ", споделя Шифер.

Поразена от това, че също е попаднала измежду определените, е и 28-годишната служителка в колцентър Линда Тисен от Бад Херсфелд, провинция Хесен. И тя се зарадвала доста на парите, паднали като че ли от небето - тъй като дават сигурност и свободата да започнеш нещо ново.

Какво цели опитът?

Целта на учените е за трите години на опита да открият по какъв начин получаваният базисен приход в действителност се отразява на държанието и отношението на хората. Наред със 122-та получатели на постоянните 1200 евро месечно, е образувана и още една група от 1380 участници със сходни възраст, обучение местоживеене, които обаче не получават пари безплатно.

На всеки 6 месеца участниците в двете групи би трябвало да попълнят въпросници, а една дребна част от тях, измежду които Тисен и Шифер, имат правото да дават и изявленията, в това число за определени медии, следящи по какъв начин се развива опитът.

Далеч от клишетата и стандартите

Един от основателите на плана, Юрген Шуп от Германския институт за стопански проучвания, споделя: „ В началото участниците са по-доволни и по-склонни да поемат риск, само че е естествено след несъмнено време да свикнат ". Според Шуп, „ съществуват голям брой клишета и стандарти, както и несъразмерни упования по отношение на главния приход. Очакваме с научно любознание резултатите ", прибавя той.

Сред съответните въпроси, които си задават учените, е да вземем за пример дали получателите на базисния приход ще изоставен работа или ще стартират да работят на понижено работно време. И в случай че е по този начин, какво ще вършат в свободните си часове?

Базисният приход обезпечава независимост

Доминик Шифер е доста признателен на парите „ от горната страна ": „ Благодарение на тях съумях да се преместя в настрана жилище с приятелката си ". Той е безапелационен, че безусловният приход носи независимост и разрешава друго качество на живота. Допълнителните средства ще му разрешат и да изплати заема, взет за покупката на нова кола, а и да отделя средства за пенсия.

Докато Доминик крои по-дългосрочни проекти, Линда Шифер желае са преобърне живота си без закъснение - желае да работи в дърводелска работилница. Макар и мъчно, е съумяла да си откри стажантско място и напуща работата си в колцентъра. „ Без базисния приход това щеше да е невероятно - стажът не е безвъзмезден. " А в случай че мине сполучливо, би желала да стартира и образование. „ Бих желала да намеря призванието си ", споделя Линда.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР