Ще си извлече ли Америка поука? Това се питат мнозина

...
Ще си извлече ли Америка поука? Това се питат мнозина
Коментари Харесай

Американците и оръжията: какво още трябва да се случи?

Ще си извлече ли Америка поука? Това се питат мнозина след нещастието в Лас Вегас. Проф. Дейвид Химънуей от Харвардския университет обаче се съмнява, че нещо ще се промени. Оръжейното лоби е прекомерно мощно, споделя той.

Дъждовни води: Как ще коментирате случилото се в Лас Вегас?

Дейвид Химънуей: Това е следващият отблъскващ случай на безразборна пукотевица по хора. Колкото и да се разграничават, всички тези набези имат и нещо общо: причинителят е мъж, който по-късно самичък поставя завършек на живота си. Интересното в този момент е, че в Лас Вегас видяхме какъв брой елементарно в действителност могат да се убиват хора от разстояние. Тази пукотевица сподели и друго: какъв брой е значимо, че оръжията създават звук. В противоположен случай нападателят евентуално можеше да убие и още повече хора, преди да стане ясно, че се случва нещо извънредно.

Дъждовни води: Всеки път след сходно нахлуване в Съединени американски щати се случва едно и също - стартира спор за контрола върху оръжията. Очаквате ли в този момент още веднъж да се разгори такава полемика?

Дейвид Химънуей: Да, и този път ще станем очевидци на такава полемика. Само че макар многочислените сходни случаи, на федерално равнище дотук не е направено съвсем нищо за стягане на контрола върху огнестрелните оръжия. Точно противоположното: стана още по-лесно човек да се снабди с оръжие. Днес съвсем всички държавни браншове се управляват от хора, които са тясно свързани с оръжейното лоби. И не мисля, че нещо ще се промени на федерално равнище.

Дъждовни води: В изказването си след стрелбата в Лас Вегас президентът Доналд Тръмп, който в предизборната си камапния беше заречен да разхлаби още повече законите за носене на оръжие, се въздържа от политически оценки. Каква позиция очаквате да заеме той в дебата за стягане на контрола върху огнестрелните оръжия?

Дейвид Химънуей: Просто не знам. Понякога той е непредсказуем и от него може да се чакат всевъзможни политически решения. Но по всичко проличава, че оръжейното лоби има мощно въздействие над неговата администрация. Затова не чакам той да направи нещо за стягане на законите.

Дъждовни води: Извън Съединени американски щати доста хора не схващат за какво никой не подхваща нищо, с цел да не се повтарят тези нещастия още веднъж и още веднъж. Какво би трябвало да се случи, с цел да бъде комплициран завършек на всичко това?

Дейвид Химънуей: Мисля си, че имаме потребност от смели консерватори, които да се захванат съществено с въпроса. Точно по този начин се случи в Австралия: след касапницата в Порт Артър консервативният министър-председател излезе пред всички и съобщи: " Трябва да създадем нещо ". В Съединени американски щати сходна стъпка би могла да се съпоставя да вземем за пример с отварянето на Съединени американски щати към Китай, откакто консервативният президент Ричард Никсън за пръв път отиде на посещаване там. Ако демократичен политик беше опитал да стори същото, най-вероятно нищо нямаше да излезе. Затова си мисля, че в този момент имаме потребност от смели консерватори, които да тропнат по масата и да кажат " стига толкоз ". Но до момента това не се е случило и не виждам индикации, че може да се случи.

Дъждовни води: Ако не вярвате, че са вероятни някакви промени на федерално ниво, то можем ли да чакаме нещо да се промени най-малко на щатско равнище?

Дейвид Химънуей: След нападението в учебното заведение Сенди Хук се случи следното: в щатите със строги закони за оръжията режимът бе затегнат още повече, а в щатите с по-либерално законодателство разпоредбите бяха разхлабени още повече. Факт е, че в щатите с по-леки закони има доста повече оръжия и доста повече жертви на огнестрелни оръжия.

Дъждовни води: Допитвания от последните години демонстрират, че множеството американци биха подкрепили стягането на оръжейните закони. Ако това в действителност е по този начин, за какво измененията се бавят?

Дейвид Химънуей: Да, през последните 20 години това е по този начин. Но промени на федерално равнище няма. В Съединени американски щати имаме доста мощни лобита, лобита с голямо въздействие, в това число Националната оръжейна асоциация NRA. Нейното управление не съставлява безусловно мнението на членовете на организацията по отношение на политическия дневен ред, само че водачите на NRA са доста по-радикално настроени от самите членове на асоциацията.

Дейвид Химънуей е професор по здравна политика в Харвардския университет и шеф на Харвардския проучвателен център за надзор върху пострадванията към университета. Проф. Химънуей е специалист по тематиките " оръжия и принуждение ".

Дойче веле
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР