Ще се засили контролът за болничните и ще се променят

...
Ще се засили контролът за болничните и ще се променят
Коментари Харесай

Н.Петров: Ще се засили контролът за болничните и ще се променят някои нормативни документи


Ще се ускори контролът за болничните и ще се трансформират някои нормативни документи. Това съобщи здравният министър Николай Петров, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Петров акцентира, че има тревожна наклонност за фрапантния растеж на болничните. Тревогата била в няколко направления.

На първо място – избран вид работодатели да имат индиректна да кажем изгода от една такава внезапно възходяща процедура. От друга страна работодатели, които са тотално ощетени от една такава процедура и не на последно място цифрите, които се товарят на бюджета на Национален осигурителен институт били извънредно тревожни.

„ Имаше много изострен коментар на министър-председателя Бойко Борисов. След съвещанието на Министерски съвет до момента се организира оперативно съвещание при него, дружно с финансовия и други министри. В този ред на мисли – набелязани са ограничения и периоди, които да урегулират това ставащо все по-уродливо събитие “, акцентира Николай Петров.

Той акцентира, че се дискутира въпросът за повече регулация, уместност в процеса на освидетелстване на фактически болните пациенти. „ Не ми се желае да влизам в елементи, само че има много добра статистика за избрани лекари, за избрани хора с болничен, който са прекарали в чужбина. Ще се опитаме да вкараме повече регулация със съответния санкционен режим. Ще променим, където е належащо наредбите, ще се извършат голям брой инспекции. Но, на този стадий не можем да отговаряме на тематиката за 50-те % за първите 3 дни. Това ще бъде тематика, допускам на различен министър “, акцентира Петров.

„ Това, което ще се направи, е да се ускори контролът, ще се трансформират някои нормативни документи по този начин, че ще се потърси по-сериозна и строга отговорност от тези, които го правят. Контролните органи ще правят контрола през линия на НЕЛК, РЗОК “, съобщи още Петров.

Той посочи, че профилираните лекарски комисии ги има и в този момент.

От своя страна шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов изясни, че е бил осъществен разбор в Национален осигурителен институт по отношение на краткотрайната неработоспособност. „ При този разбор бе установено, че броят на болничните за последните 5-7 години е повишен с 60%. Тоест в случай че преди 6 години са били 1,9 млн. болнични в цялата страна, в този момент те са над 3 млн. Трябва да се видят аргументите и какви са следствията “, съобщи Иванов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР